Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод вказівки до_виробничої_практики_2011.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
169.98 Кб
Скачать
    1. Складання і здача звіту по практиці

Звіт про виробничу переддипломну практику - це основний документ, що підводить підсумки практики. Одночасно він є основою майбутньої дипломної роботи.

Зміст звіту повинен відображувати необхідні відомості про об'єкт, на якому працював студент, якими видами робіт він займався, які результати одержав.

Технічний звіт складається в заключний період перебування студента на практиці, оформляється відповідним чином і передається для перевірки і підписання керівнику практики від виробництва.

Звіт повинен містити ряд обов'язкових розділів: загальні відомості, коротку характеристику району й об'єкта робіт, задачі і склад геодезичних робіт на об'єкті, засоби і методи вимірів, результати вимірів, організаційно-економічні відомості, висновок. При виконанні спеціальних робіт і наукових досліджень звіт повинен містити розділи, що відбивають специфіку цих робіт.

Звіт виконується на аркушах формату А4, додержуючись таких розмірів берегів: верхній, нижній і лівий - не менше 20 мм, правий - не менше 10 мм, із застосуванням друкарських пристроїв до ЕОМ, допускається виконувати звіт рукою чорним чорнилом (пастою) розбірливим почерком. На одній сторінці допускається не більш трьох виправлень, зроблених охайно і розбірливо. Загальні вимоги до оформлення звіту наведено у методичних вказівках [24].

Звіт, як правило, викладається державною мовою. Допускається використання російської мови з дозволу завідувача кафедри.

Після прибуття у навчальний заклад до початку занять студент представляє написаний і завірений на виробництві звіт своєму керівнику дипломним проектуванням.

Керівник дипломного проектування робить короткий висновок про відповідність змісту звіту необхідним вимогам, про можливість використання даного матеріалу для написання дипломної роботи, і про можливість представлення звіту до захисту.

Технічний звіт разом із щоденником практики представляється на випускову кафедру для рецензування і захисту.

Захист студентами звіту по практиці проходить перед членами комісії кафедри за участю представників із виробництва. На захисті студент повинен у короткій формі викласти основні підсумки практики: види виконаних робіт, їхньої особливості, технічну характеристику, результати робіт і вказати загальне враження про практику і здобуті навички та вміння.

Студенти повинні одержати залік з виробничої практики. (Програма практики та критерії оцінки рівня знань та вмінь додаються).

  1. Рекомендації з підбору матеріалів виробничої практики

Матеріали з різних видів геодезичних робіт можуть бути різноманітні. Нижче наводиться приблизний перелік матеріалів, необхідних для дипломного проектування.

Так, для опису умов виробництва топографічних і інженерно-геодезичних робіт необхідно звернути увагу на фізико-географічні і економічні характеристики району або об'єкту робіт, що впливають на організацію і техніку виконання геодезичних вимірювань.

Підбор матеріалу варто почати з визначення місця розташування об’єкта, його конфігурації, розмірів (площі) або довжини (для трас). Коротка кліматична характеристика повинна відображати відомості про температуру і вологість повітря, про пануючі вітри, кількість опадів, можливості утворення опадів, туманів, серпанку. Корисно мати відомості про характер рослинного покрову (трав’яного, чагарникового, лісу), ґрунти (склад, глибина промерзання), ґрунтові води, рельєф, гідрографічну мережу. Для населених пунктів важливо знати характер забудови і ступінь озеленення проїздів забудованої території, наявність великих інженерних споруд, щільність мережі підземних комунікацій, ширину вулиць і проїздів.

Економічні відомості повинні відображати народногосподарське значення району (сільськогосподарський, промисловий) з перспективою його розвитку; можливості наймання робочої сили; розміщення бази партії; наявність транспортних шляхів, умови їх використання і таке інше.

У підібраному матеріалі для дипломного проекту повинні бути відображені відомості про геодезичну забезпеченість території на даний момент. Для цього необхідно мати схему розташування пунктів планового і висотного обґрунтування (тріангуляції, полігонометрії і нівелювання) із указівкою року спостереження, найменування організації, що виконувала роботи, системи координат і висот, конструкції і ступеня збереження центрів і зовнішніх знаків, точності (класу) вимірювань, на підставі яких інструктивно-нормативних документів виконані вимірювання.

У відношенні знімальних робіт повинні бути наведені відомості про їх масштаби, висоту перетину рельєфу горизонталями, площі і методи зйомки, час виконання робіт, наявність матеріалів аерофотознімання. Якщо на територію і її частини маються топографічні зйомки різних масштабів, то корисно відобразити дані цих зйомок на картограмі геодезичної вивченості території.