Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота (Похідні фінансові інструменти).docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
239.56 Кб
Скачать

2. Аналіз розвитку ф'ючерсів на світовому ринку.

Будучи специфічним фінансовим інститутом, який обслуговує потреби фондових, валютних, товарних ринків, ф'ючерсна біржа надає значний вплив на біржові котирування і багато в чому визначає ринкові ціни на реальний біржовий товар.[13]

У формі, близькій до сучасної, вперше організована торгівля строковими контрактами відбулася в США у 1751 р. на Нью-Йоркській продовольчій біржі, а першу строкову біржу - Чиказьку торгову палату, де проводились торги ф'ючерсними контрактами на сільськогосподарську продукцію, - було відкрито у 1848 р. Поява цієї біржі сприяла формуванню інфраструктури строкового ринку і відіграла вирішальну роль у становленні ф'ючерсної торгівлі.

Понад 200 років строковий ринок розвивався як товарний і лише у 1972 р. в Чикаго було організовано першу біржу фінансових ф'ючерсів. Починаючи з цього моменту, світовий ринок фінансових деривативів почав стрімко та динамічно розвиватися, пропонуючи нові види похідних інструментів і вдосконалюючи внутрішню інфраструктуру.

Загальновизнано, що біржова торгівля ф'ючерсними контрактами стала одним з найуспішніших нововведень на фінансових ринках за останні десятиріччя. У 1979 р. виникла Нью-Йоркська ф'ючерсна біржа, а у 1982 р. - Лондонська міжнародна біржа фінансових ф'ючерсів. Згодом ці біржі перетворились на провідні світові центри строкової торгівлі. Таким чином, наприкінці XX ст. торгівля строковими фінансовими контрактами перетворилася на явище міжнародного масштабу. [11]

А тепер дослідимо та проаналізуємо найбільші ф’ючерсні біржі світу: Лондонську міжнародну біржу фінансових ф'ючерсів та Нью-Йоркську товарну біржу.

Одночасно Лондон посідає друге місце після США у сфері торгівлі похідними цінними паперами — опціонами та ф’ючерсними контрактами.

Лондонська міжнародна біржа ф'ючерсів (ЛМБ) була створена в 1982 р .; вона стала першою біржею фінансових ф'ючерсів, що знаходиться не в США. Серед 215 членів ЛМБ - представники фінансових інститутів, промислових груп, а також фізичні особи - досвідчені трейдери, які торгують за власний рахунок. Ця біржа є типовою міжнародною біржею: близько 30% її членів - англійські фірми, в середині 1990-х рр. приблизно по 20% припадало на європейські, американські та японські фірми. В даний час частка західноєвропейських фірм зросла, японських значно зменшилася, а американських залишилася на первісному рівні. У 1998 р на біржі продавалося щодня в середньому близько 850 тис. Контрактів, при цьому обсяг торгівлі на початку нинішнього десятиліття щорічно збільшувався приблизно на 50%.

Основний метод торгівлі на біржі - вчинення правочинів між трейдерами і маркет-мейкерами в спеціальних "біржових ямах" шляхом торгівлі "з голосу" і за допомогою стандартних сигналів руками. У кожної "ями" знаходиться представник біржі, який стежить за порядком і виконує роль арбітра при виникненні спорів. У торгівлі опціонами також беруть участь маркет-мейкери, які беруть на себе обов'язок постійно контролювати опціони, за які вони відповідають. За цим опціонах вони не можуть виступати в якості брокерів, тобто працювати на комісійній основі, за іншими опціонах заборон немає. Решта учасників, брокери-дилери можуть здійснювати операції в якості брокерів, дилерів, самостійно котирувати опціони.

Розрахунки по всіх угодах проходять через Лондонську клірингову палату (ЛКП), що дозволяє учасникам вийти з гри, уклавши протилежний контракт, що не здійснюючи реального постачання і не виплачуючи повної суми за куплені фінансові інструменти, тобто учасник угоди завжди має можливість закрити свою довгу або коротку позицію. [12]

Нью-Йоркська товарна біржа (New York Mercantile Exchange, NYMEX) - американська ф'ючерсна біржа. Засновано в 1872 році, займає 1-е місце в світі по торгах нафтовими ф'ючерсами. На ній торгуються контракти на нафту, газ, платину, паладій, золото, срібло, мідь та алюміній. За даними Futures Industry Association, в 2006 році було укладено 216 млн. угод. У 2006 році виручка NYMEX склала $497,3 млн., чистий прибуток - $154,8 млн. капіталізація - $11,4 млрд.

На Нью-йоркській товарній біржі ведуться торги ф'ючерсними і опціонними контрактами на сиру нафту, бензин, котельне паливо, природний газ, електрику, золото, срібло, алюміній і платину. Ф'ючерсні контракти на вугілля, пропан і паладій; безліч ф'ючерсів на місячні контракти (календарний спред) на нафту Light, sweet , Brent, бензину, топкового мазуту і природного газу. Вартість запитувана для угод на біржі NYMEX заснована на ціні, яку люди платять по всьому світу. Біржа NYMEX регулюється Комісією з ф'ючерсної торгівлі товарами (Commodity Futures Trading Commission - CFTC) - незалежним федеральним агентством при Уряді США, створеним в 1974 р. для регулювання ф'ючерсних і опціонних угод з купівлі / продажу товарів і захисту учасників термінових товарних ринків від нечесної торгівлі та шахрайства.

На біржі NYMEX діє два підрозділи: - NYMEX на якому торгуються всі енергоресурси (нафта, бензин, мазут, природний газ, електрику та ін), а так само платина і паладій, і COMEX (commodity exchange) де ведеться торгівля іншими металами (золото , срібло, мідь, алюміній) На NYMEX так само організована торгівля міні-контрактами - NYMEX miNY.

У червні 2013 сукупна номінальна вартість фінансових ф'ючерсів на світовому ринку склала 30110000000000 долл.1 (рис. 2).

Ринок ф'ючерсів та біржових опціонів на сучасному етапі є тим сегментом міжнародного ринку деривативів, який найбільш успішно й динамічно розвивається. На ньому виникають і поширюються нові типи контрактів, організуються нові біржі.

В результаті комплексного дослідження процесів функціонування міжнародних ф’ючерсних ринків виявлено глобальні тенденції їх розвитку, а саме:

  • суттєве зростання обсягів торгівлі (за кількістю контрактів та інвестованих маржевих внесків та премій за опціонами плюс розрахунками в момент виконання угод);

  • хеджовий характер ринку (близько 70 % учасників ринку становлять хеджери);

  • кардинальні зміни у біржовій інфраструктурі (перехід до електронних торгів, консолідація та злиття бірж, створення панєвропейського торговельного строкового майданчика, відхід від статусу бірж як некомерційних організацій, випуск біржових акцій на умовах вільної підписки, уніфікація клірингових систем);

  • переважаючий розвиток особливо ризикового позабіржового сегменту;

  • зростання кількості учасників та суттєве розширення їх складу; • лібералізація та запровадження нових підходів до державного регулювання, делегування регулюючих функцій біржам;

  • створення як незалежних електронних систем з Internet-доступом для акумулювання замовлень та їх сортування, так і електронних бірж; • концентрація позабіржового, майже не регульованого ринку, у декількох учасників;

  • запровадження міжнародного регулювання, гармонізації та уніфікації за участю Міжнародної організації регулюючих комісій (IOSCO);

  • зближення біржового та позабіржового ринку через використання системи біржового клірингу;

  • неспроможність міжнародної офіційної статистики відображати реальний обсяг інвестицій у строкові фінансові інструменти.

Підсумовуючи, можна зазначити, що в цілому прискорений розвиток ф’ючерсних ринків є закономірністю функціонування глобальної економіки, для якої характерною є підвищена волатильність основних ринків. Постійне розширення біржової торгівлі призвело до створення бірж нового типу - ф'ючерсних. Їх утворення відображає процес перетворення біржі з ринку реального товару в ринок прав на товар. Ф'ючерсні біржі - своєрідні фінансові інститути, що обслуговують торгівлю. Найчастіше вони створюються в місцях найбільшої концентрації грошових ресурсів, тобто у фінансових центрах. Без банківського кредитування, без достатньої маси вільних грошових коштів ф'ючерсна торгівля неможлива.

Серед найбільш цікавих сучасних тенденцій розвитку організованих ринків деривативів є встановлення зв'язків між біржами, які працюють у різних частинах світу та різних часових поясах. Перший подібний зв'язок було встановлено кілька років тому між Сінгапурською міжнародною грошовою біржею і Міжнародним валютним ринком, де торгують однаковими ф'ючерсними контрактами на євродолари та валюту. В результаті укладеної між біржами угоди за взаємною згодою сторін контракти, відкриті на одній з цих бірж, можуть бути закриті на іншій.

Створення глобальної мережі ф'ючерсних бірж і встановлення зв'язків між ними дозволяє здійснювати торгівлю деривативами цілодобово. Це полегшує доступ на біржі, оскільки учасники одержують можливість регулювати свої позиції навіть після закінчення робочого дня на окремих біржах. Крім того, трейдери, які мають відкриті позиції на одній біржі, можуть урівноважити їх позиціями на іншій біржі. Ці процеси глобалізації та інтеграції призводять до того, що події економічного чи політичного порядку, які відбуваються в одній частині світу, безпосередньо впливають на кон'юнктуру фінансових ринків в інших частинах світу.