Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
464.9 Кб
Скачать

Тимча́сом – Тим ча́сом

Тимча́сом, спол., часовий і протиставний. Уживається перев. у сполученні з як. Складений сполучник тимчасом як можна замінити словами тоді як, але, проте, однак. Концерт не розпочинали, тимчасом як зал був уже переповнений.

Тим ча́сом, займ. з ім. Пишеться окремо. Поки мати готувала обід, батько тим часом полагодив рибальські снасті.

Тоталіта́рний – Тота́ль-ний. Розрізняється значенням.

Тоталіта́рний. Який характеризується насильством, повним придушенням демократичних свобод і прав особи. Тоталітарні порядки.

Тота́льний. Який стосу-ється всіх, охоплює все, усіх, який поширюється на всіх; загальний, всеосяжний. Тотальна мобілізація. Тотальна війна.

Трансцендента́льний – Транс-ценде́нтний. Розрізняються значенням.

Трансцендента́льний. Який одвічно притаманний розуму й зумовлює досвід; не набутий з досвіду.

Трансценде́нтний. 1. Не-пізнаваний, неприступний для людського пізнання. 2. мат. Який не може бути обчислений алгебраїчним способом або бути вира-женим алгебраїчно. Трансцендентне число. Трансцендентні функції.

Уста́вний – Уставни́й (встав-ни́й). Розрізняються значенням.

Уста́вний, заст. Який сто-сується правил поведінки, розпорядку життя, правил діяльності чого-небудь. Уставні грамоти.

Уставни́й, лінгв. Який сто-сується одного з типів ста-ровинного письма, за яким кожна літера виписувалась окремо, відірвано від су-сідніх. Уставний алфавіт.

Уставни́й (вставни́й). Який вставляють у що-небудь. Вставна рама. Вставне слово.

Утилітари́стський – Утилі-та́рний. Розрізняються зна-ченням.

Утилітари́стський. Який стосується утилітаризму; влас-тивий утилітаристові. Ути-літаристські погляди.

Утиліта́рний. Пов’язаний з практичним застосуванням, використанням. Утилітар-ний бік справи. Утилітарне значення.

Ці́нний – Ці́ннісний – Ці-нови́й

Ці́нний вжив. у знач.: 1. Який має ціну, вартість; з позначеною вартістю, ці-ною. Цінний лист. 2. Який коштує дорого, має велику вартість. Цінна родинна річ. 3. Який має велике зна-чення, яким дорожать, дуже потрібний, корисний. Цінне повідомлення. Цінна книжка.

Ці́ннісний і цінови́й збі-гаються в знач. "пов’язаний з позначенням вартості чогось в яких-небудь цінах". Ужив. як економічний тер-мін. Ціннісний (ціновий) метод. Ціннісні (цінові) джерела фінансового регулюван-ня.

Чисе́льний – Числе́нний. Розрізняються значенням.

Чисе́льний. Виражений у якій-небудь кількості; кіль-кісний. Чисельну перевагу двічі реалізувала місцева команда.

Числе́нний. Який склада-ється з великої кількості кого-, чого-небудь; який від-бувається часто, проводять, здійснюють багато разів. Численні заводи.

Шко́да – шкода́. Розрізня-ються значенням.

Шко́да, -и. Матеріальні втрати, збитки, псування. Град завдав садам великої шкоди.

Шко́да і шкода́, незм., при-судк. сл. 1. Кого, чого і без до-датка. Про співчуття до кого-, чого-небудь; жаль. Шкода мені матері старої (Панас Мирний). 2. Чого і без додатка. Про почуття прикрості з приводу втрати чогось. Теплий кожух, тіль-ки шкода – не на мене шитий (Шевченко). 3. Чого і з інфін. Про небажання від-дати що-небудь, позбуватися чогось. Зав’яжіть тіс-ніше рани, Шкода кров губи-ти марне… (Леся Українка).

Явля́ти собо́ю. Уживається як зв’язка в складеному присудку. Судове красно-мовство як наука являє собою певну систему ідей, положень, поглядів про майстерність судоговоріння й закономірності профе-сійної мови представників правосуддя (З підручника).

Явля́тися, -яюся, -яєшся. Приходити куди-небудь; по-казуватися де-небудь, появ-лятися; ставати наявним. У сні мені явились дві богині (Франко). Уживання в ролі зв’язки в складеному при-судку є ненормативним. Неправ.: Бенедьо Синиця являється головним героєм повісті Івана Франка "Борислав сміється". Потрібно: Бенедьо Синиця є головним героєм повісті Івана Франка "Борислав сміється".

Соседние файлы в папке pashuk_r_i_polishuk_n_m_taran_n_e_dilove_movlennya_pravoohor