Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс,метод.для студ,педiатрiя / Модуль 1 / Нервово-псих.розв.Студ..doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
140.29 Кб
Скачать

Терміни розвитку статики та моторики у дітей грудного віку

Дії

Середнє

Коливання

усмішка

"гуління"

тримає голову

спрямовано рухає рукою

перевертається зі спини на живіт

сидить

повзає

встає

крокує з підтримкою

стоїть

самостійно ходить

говорить слова

5 тиж.

7 тиж.

3 міс.

4 міс.

5 міс.

6 міс.

7 міс.

9 міс.

9,5 міс.

10,5 міс.

11,5 міс.

10 міс.

3 - 6 тиж.

4 - 11 тиж.

2 - 4 міс.

2,5- 5,5 міс.

3.5 - 6.5 міс.

4.5 - 8 міс.

5 -9 міс.

6-11 міс.

6.5 - 12.5 міс.

8 - 13 міс.

9-14 міс.

8,5 – 11,5 міс.

Безумовні рефлекси (транзиторні рудиментарні рефлекси) - відображають умови рівня розвитку рухових аналізаторів, з віком зникають.

І. Оральні сегментарні автоматизми

Смоктальний - якщо покласти в рот соску, виникнуть активні смоктальні рухи (фізіологічний до року).

Пошуковий (Куссмауля) – при прогладжуванні шкіри в ділянці кута рота, не торкаючись губ, відбувається опускання губи, відхилення язика і поворот голови у бік подразника (фізіологічний до року).

Хоботковий - при постукуванні пальцем по губах - витягнення губ хоботком.

Бабкіна - (долонно-ротової) – при натисканні на подушечки великого пальця - відкривається рот і згинається голова (фізіологічний до 3 міс.)

ІІ. Спинальні сегментарні автоматизми

Хапальний – дитина хапає і міцно тримає предмет, при торканні ним поверхні долоні. При цьому іноді вдається підняти дитину над опорою (рефлекс Робінсона). При натисканні в районі основи II-III пальців підошви, відбувається підошовне згинання пальців (фізіологічний до 2-4 міс.).

Моро (охоплюючий)

а). дитину, що знаходиться на руках лікаря різко опускають на 20 см, потім підіймають до вихідного рівня;

б). швидким рухом розігнути нижні кінцівки;

в). шльопнути по поверхні, на якій лежить дитина на відстані 15-20 см з обох боків від голови;

Відповідь - дитина спочатку відводить руки в сторони і розгинає пальці, потім повертає руки в вихідне положення (фізіологічний до 4 міс.).

Рефлекс опори - дитину треба взяти пахви з боку спини, підтримуючи вказівними пальцями голову - піднята дитина згинає ноги в кульшових і колінних суглобах. Опущений на опору, він спирається на неї всією ступнею, "стоїть" на напівзігнутий ногах, випрямивши тулуб (фізіологічний до 2 міс.).

Рефлекс автоматичної ходи - коли дитина знаходиться в позі опори, злегка нахилити уперед, вона "крокує" по поверхні, не супроводжуючи ці кроки рухом рук.

Рефлекс повзання (Бауера) - дитину кладуть на живіт так, щоб голова і тулуб були розташовані по середній лінії. У такій позі дитина підіймає голову і здійснює повзаючі рухи. Якщо під підошви підставити долоні, то рухи активізуються, до "повзання" підключаються руки (фізіологічний до 4 міс).

Галанта - якщо у дитини, яка лежить на боку провести великим і вказівним пальцем по паравертебральним лініям від шиї до сідниць, дитина вигинається дугою (фіз. до 4 міс).

Переса - в положенні дитини на животі проводять пальцем по остистих паростках від копчика до шиї, що викликає прогинання тулуба, згинання верхніх і нижніх кінцівок, підняття голови, таза, а іноді сечовиділення і дефекацію. Р-с болісний, тому його досліджують останнім (фізіологічний до 4 міс.).

ІІІ. Мієлоенцефальні позотонічні рефлекси

Лабіринтовий тонічний - виявляється легким напруженням м'язів сгиначів верхніх і нижніх кінцівок, якщо він лежить на животі, легким напруженням розгиначів при зміні положення на спині (фізіологічний до 1 міс.).

Симетричний шийний тонічний рефлекс - при пасивному згинанні голови у новонародженого, який лежить на спині відбувається підвищення тонусу м´язів – згиначів рук і м´язів розгиначів ніг, а при розгинанні голови - навпаки. У здорових новонароджених даний рефлекс виражений слабо, він зникає до 2 місяців).

Асиметричний шийний тонічний рефлекс - голову дитини, яка лежить на спині повертають так, щоб підборіддя торкалося плеча. При цьому знижується тонус кінцівок, до яких повернено обличчя. Іноді вони розгинаються на короткий час і підвищується тонус протилежних кінцівок (фізіологічний до 2-3 міс.).

ІV. Мезенцефальні установчі автоматизми

Лабіринтовий установчий - у новонароджених відсутній або дуже слабо виражений. На першому тижні дитина робить спроби підняти і утримати голову. На другому місяці рефлекс вже добре виражений.

Прості шийні і тулубні установчі - поворот голови в сторону викликає поворот тулуба в той же бік але не одночасно, а по черзі: спочатку повертається грудний відділ, потім тазовий. Ці рефлекси з'являються у новонародженого та до 6-7 міс. зникають.