Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на 2 модуль.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
361.47 Кб
Скачать

1. Періоди та фази серцевого циклу

Схематичне співвідношення фаз серцевого циклу, ЕКГ, ФКГ, сфигмограмме. Позначені зубці ЕКГ, номери тонів ФКГ і частини сфигмограмме: а - анакроти, д - дикротия, до - катакрота. Номери фаз відповідають таблиці. Збережений масштаб шкали часу.

Зведена таблиця періодів і фаз серцевого циклу з зразковими тисками в камерах серця і положенням клапанів наведена внизу сторінки.

1.1. Систола шлуночків

Систола шлуночків

Систола шлуночків - період скорочення шлуночків, що дозволяє проштовхнути кров в артеріальне русло.

У скороченні шлуночків можна виділити кілька періодів і фаз:

  • Період напруги - характеризується початком скорочення м'язової маси шлуночків без зміни обсягу крові всередині них.

    • Асинхронне скорочення - початок збудження міокарда шлуночків, коли тільки окремі волокна залучені. Зміни тиску в шлуночках вистачає для закриття передсердно-шлуночкових клапанів в кінці цієї фази.

    • Ізоволюметріческое скорочення - залучений практично весь міокард шлуночків, але зміни обсягу крові всередині них не відбувається, так як закриті виносять (півмісяцеві - аортальний і легеневий) клапани. Термін ізометричне скорочення не зовсім точний, оскільки в цей час відбувається зміна форми (ремоделювання) шлуночків, натяг хорд.

  • Період вигнання - характеризується вигнанням крові із шлуночків.

    • Швидке вигнання - період від моменту відкриття півмісяцевих клапанів до досягнення в порожнині шлуночків систолічного тиску - за цей період викидається максимальну кількість крові.

    • Повільне вигнання - період, коли тиск в порожнині шлуночків починає знижуватися, але все ще більше діастолічного тиску. У цей час кров з шлуночків продовжує рухатися під дією повідомленої їй кінетичної енергії, до моменту вирівнювання тиску в порожнині шлуночків і виносять судин.

У стані спокою шлуночок серця дорослої людини за кожну систолу викидає від 60 мл крові (ударний об'єм). Серцевий цикл триває до 1 з, відповідно, серце робить від 60 скорочень на хвилину (частота серцевих скорочень, ЧСС). Неважко підрахувати, що навіть у стані спокою серце переганяє 4 л крові на хвилину (хвилинний об'єм серця, МОС). Під час максимального навантаження ударний об'єм серця тренованості людини може перевищувати 200 мл, пульс - перевищувати 200 ударів на хвилину, а циркуляція крові може досягати 40 л на хвилину.

1.2. Діастола

Діастола

Діастола - період часу, протягом якого серце розслаблюється для прийому крові. В цілому характеризується зниженням тиску в порожнині шлуночків, закриттям півмісяцевих клапанів і відкриттям передсердно-шлуночкових клапанів з просуванням крові в шлуночки.

  • Діастола шлуночків

    • Протодіастола - період початку розслаблення міокарда з падінням тиску нижче, ніж в виносять судинах, що призводить до закриття півмісяцевих клапанів.

    • Ізоволюметріческое розслаблення - аналогічна фазі ізволюметріческого скорочення, але з точністю до навпаки. Відбувається подовження м'язових волокон, але без зміни обсягу порожнини шлуночків. Фаза закінчується відкриттям передсердно-шлуночкових (мітрального і тристулкового) клапанів.

  • Період наповнення

    • Швидке наповнення - шлуночки стрімко відновлюють свою форму в розслабленому стані, що значно знижує тиск у їх порожнини і засмоктує кров з передсердь.

    • Повільне наповнення - шлуночки практично повністю відновили свою форму, кров тече вже через градієнта тиску в порожнистих венах, де воно вище на 2-3 мм рт. ст.