Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на 2 модуль.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
361.47 Кб
Скачать

8)Характеристика тонів серця

Перший тон

Перший тон вислуховується як короткий, досить інтенсивний звук над серцем, проте оптимально він виражений в ділянці верхівки серця. 3 1 тону починається систола серцевої діяльності.

Основним компонентом є клапанний компонент. Він обумовлений коливанням стулок атріо-вентрикулярних клапанів та сухожильних ниток у фазуізометричного скорочення.

Другий компонент – м'язовий – виникає внаслідок коливання, пов'язаного з напруженням міокарда шлуночків під час ізометричного скорочення.

Третій компонент – судинний – коливання початкових відділів аорти і легеневої артерії, відкриттям півмісяцевих клапанів у фазу швидкого вигнання.

Четвертий компонент – передсердний – виникає внаслідок коливання, пов'язаного з скороченням передсердь. При аускультації перший тон починається з цього компоненту, оскільки коливання, викликані систолою передсердь зливаються з звуковими коливаннями, обумовленими систолою шлуночків і аускультативно сприймаються як один тон.

У фізіологічних умовах може спостерігатися посилення або ослаблення гучності першого тону. Посилення гучності тону може спостерігатися у людей з тонкою грудною стінкою, при фізичному навантаженні, нервовому збудженні, нахиленні тулуба вперед. Ослаблення гучності першого тону пов'язано зпотовщенням грудної стінки внаслідок відкладання значної кількості жирової клітковини, вираженим розвитком грудних м'язів.

Крім зміни гучності псршого тону може спостерігатися його фізіологічне роздвоєння (замість одного тону серця вислуховується два послідовних коротких тони). Це обумовлено асинхронною діяльністю шлуночків, а саме запізненням закінчення систоли правого шлуночка.

Другий тон.

Другий тон оптимально вислуховується в другому міжребер'ї зліва (над легеневою артерією) і справа (над аортою) від грудини під час діастоли. Утворюється за рахунок коливань, виникаючих на початку діастоли при закритті півмісяцевих клапанів аорти і легеневої артерії, потоком крові, яка вдаряється об них. Це перший, клапанний компонент.

Другий компонент – судинний обумовлений коливанням стінок аорти і легеневої артерії.

Третій та четвертий тон.

·                 Третій тон можна вислухати інколи у дітей, або у осіб з тонкою грудною кліткою.

·                 Він обумовлений швидким наповненням шлуночків кров‘ю під час фази швидкого наповнення.

9)Серцевий цикл - поняття, що відображає послідовність процесів, що відбуваються за одне скорочення серця і його подальше розслаблення. Кожен цикл включає в себе три великі стадії: систола передсердьсистола шлуночків і діастола. Термін систола означає скорочення м'яза. Виділяють електричну систолу- електричну активність, яка стимулює міокард і викликає механічну систолу - скорочення серцевого м'яза і зменшення серцевих камер в обсязі. Термін діастолаозначає розслаблення м'яза. Під час серцевого циклу відбувається підвищення і зниження тиску крові, відповідно високий тиск в момент систоли шлуночків називається систолічним, а низьке під час їх діастоли - діастолічним.

Частота повторення серцевого циклу називається частотою серцевих скорочень, її задає водій ритму серця.