Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК 1 мед база

.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
209.92 Кб
Скачать

ЗАГАЛЬНІ ПАТОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ

1. У чоловіка 70 років, що страждав на атеросклероз, на розтині виявлена в підкірковій області лівої півкулі мозку ділянка неправильної форми розмірами 6х5см, в'яла, безструктурна, сірого кольору та порожниною в центрі, що намічається. Про який кінець процесу свідчать зміни в мозку ?

A * Асептичне розсмоктування .

B Організація .

C Септичний розпад .

D Інкапсуляція .

E Петрифікація .

2. Хвора 24 років з дитинства страждає на ревматизм, клінічно діагностований мітральний стеноз. В останні роки часті епізоди серцево-судинної недостатності, майже постійний кашель з іржавою мокротою Назвіть можливі зміни в легенях у даної хворої .

A * Буре ущільнення легенів

B Емфізема легенів

C Ателектаз легенів

D Пневмосклероз

E Бронхоектази

3 У хворого С., який страждав хронічним алкоголізмом і цирозом печінки, розвинулася профузна кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу, в результаті чого настала смерть. На аутопсії печінка дрібногорбиста, зменшена в розмірах, щільна, жовтуватого кольору. При гістологічному дослідженні кріостатних зрізів печінки (забарвлення гематоксиліном і еозином) у гепатоцитах виявляються великі оптично порожні вакуолі, в яких міститься речовина, забарвлена в чорний колір при застосуванні осмієвої кислоти. Оптично порожні вакуолі гепатоцитів - це:

A * крупнокрапельна жирова дистрофія

B Псевдовакуолі гіалоплазми

C Алкогольний гіалін (тільця Мелорі )

D вакуольна або гідропічна дистрофія

E Включення гіаліна

4. У літнього чоловіка при розтині виявлена ​​кілька зменшена селезінка блідо-рожевого кольору. При мікроскопічному дослідженні фолікули зменшені в обємі, стінка артеріол і трабекули потовщені, представлені гомогенними еозинофільними, ШИК-позитивними масами. При додатковому фарбуванні барвником йод грюн маси пофарбовані в зелений колір. Ці зміни свідчать про наявність :

A * Гіалінозу

B амілоїдозу

C Мукоїдного набухання

D фібриноїдного набухання

E склерозу ( фіброзу )

5. У пацієнта, який багато років тому переніс сифіліс, від якого він не лікувався, під час операції хірург у нижньому краї печінки помітив чітко відокремлену, блідо-жовтувату, в'ялу ділянку тканини і резектував її. При макроскопічному дослідженні патологоанатом побачив, що ця ділянка представлена сухуватою безструктурною, пастоподібною, жовтувато-білуватою масою. Він вирішив, що це:

A * Казеозний (сирнистий) некроз

B Інфаркт

C Воскоподібний некроз

D Фібриноїдний некроз

E стеатонекроз

6. При мікроскопічному дослідженні згортка крові, виявленого в просвіті стегнової артерії, патологоанатом побачив нерівномірне скупчення фібрину, зруйнованих еритроцитів і лейкоцитів, що чергуються, зв'язок з інтимою, повне закриття просвіту артерії. Що це ?

A * Змішаний тромб

B Посмертний згорток крові

C тромбоемболія

D Гіаліновий тромб

E Червоний тромб

7. У хворого, що страждає гнійним отитом і тромбозом сагітального синуса твердої мозкової оболонки, відрив частини тромбу може загрожувати розвитком:

A * Тромбоемболії гілок легеневої артерії

B Тромбоемболії судин головного мозку з розвитком сірого розм'якшення мозку

C Тромбоемболії судин сітчастої оболонки ока і розвитком сліпоти

D Тромбоемболії коронарних артерій

E Місцевого недокрів'я

8. Хворий 55 років прооперований з приводу гострого апендициту. На 5-у добу піднявшись з ліжка відчув нестачу повітря, розвинувся різкий цианоз обличчя, втратив свідомість. Після безуспішної реанімації констатована смерть. На розтині виявлена ​​тромбоемболія легеневого стовбура. Що могло бути найбільш імовірним джерелом тромбоемболії?

A * Тромбоз вен нижніх кінцівок

B Тромбоз ворітної вени

C Тромбоз брижових артерій

D Тромбоз в лівому шлуночку серця

E Кулястий тромб передсердя

9. Хворому з переломом плечової кістки наклали гіпс. Через 2 години кисть і видима частина передпліччя стала синюшною, холодною, набряклою. Який розлад кровообігу мав місце?

A * Місцеве венозне повнокров'я

B Місцеве артеріальне повнокров'я

C Місцеве недокрів'я

D Стаз

E Тромбоз

10. При ректороманоскопії у дитини 10 років слизова оболонка прямої і сигмоподібної кишки набрякла, червонуватого кольору, покрита товстим шаром слизу. Вкажіть одну правильну відповідь, якій відповідають вказані зміни.

A * Катаральне запалення

B Гнійне запалення

C Синець

D Геморагічне запалення

E Венозне повнокров'я

11. У дитини 4 років зів і мигдалики збільшені, гіперемовані, вкриті білими плівками, що не знімаються. Виберіть відповідь, яка характеризує зміни в зіві і мигдаликах.

A * Фібринозне запалення - дифтеритичне

B Казеозний некроз

C Фібриноїдний некроз

D Фібринозне запалення - крупозне

E Гнійне запалення

12. При розтині трупа хворого 61 р., який страждав на ревматоїдний артрит, виявлені збільшені в розмірі нирки, дуже щільні, жовтувато-білі, з воскоподібним блиском, з ділянками рубцевих западінь на поверхні. При фарбуванні конго-рот виявлено відкладення гомогенних рожевих мас в капілярних петлях клубочків, в стінках артеріол, артерій, в базальній мембрані канальців і в стромі. Розвитком якого процесу ускладнився ревматоїдний артрит?

A * Вторинний амілоїдоз нирок.

B Постінфекційний гломерулонефрит .

C Швидкопрогресуючий гломерулонефрит .

D Гострий некротичний нефроз .

E Фібропластичний гломерулонефрит

13. Хворий 65 років, прооперований в урологічному відділенні з приводу аденоматозної гіперплазії передміхурової залози. Під час операції виявлено, що стінка сечового міхура потовщена до 1см. Це можна пояснити :

A * Робочою гіпертрофією

B вікарною гіпертрофією

C Гормональною гіпертрофією

D Гормональною гіперплазією

E Захисною гіперплазією

14. Хворий 72 років, що страждає цукровим діабетом, поступив в хірургічне відділення з виразкою гомілки, що довго не загоювалась. Через 3 тижні лікування при огляді виразки дно її виглядає м'яким, соковитим, рожевого кольору, з дрібнозернистою поверхнею. Який гістологічний опис відповідає даному процесу ?

A * Багато тонкостінних капілярів і проліферуючих молодих клітин сполучної тканини

B Обширний некроз. Скупчення сегментоядерних лейкоцитів

C Багатошаровий плоский зроговілий епітелій

D наявність фібробластів і пучків колагенових волокон

E Серед зрілої волокнистої сполучної тканини різко розширені судини

15 . Хворий 70 років, поступив в торакальне відділення з дагнозом абсцес легені, при явищах наростаючої серцевої недостатності помер. На розтині виявлено, що лімфатичні вузли середостіння збільшені, соковиті, рожево-червоного кольору. Селезінка збільшена в розмірах, в'яла, з рясним зішкрібом пульпи. Чим можна пояснити зміни в селезінці і лімфатичних вузлах?

A * Реактивною гіперплазією

B компенсаторною гіперплазію

C Гормональною гіперплазією

D венозним застоєм

E гнійним запаленням в лімфовузлі і селезінці

16. У хворого похилого віку виникло гостре порушення мозкового кровообігу з коматозним станом і смертельним наслідком. При розтині в правій півкулі головного мозку виявлена велика порожнина, заповнена кров'ю. Яки патологічний процес виявлено в головному мозку?

A *Гематома

B Геморагічна інфільтрація

C Інфаркт мозку

D Діапедезний крововилив

E Пухлина мозку

17. У хворого після відкритого перелому ключиці раптово наступила смерть. При ранньому розтині в правому шлуночку серця і легеневих артеріях виявлена піниста кров. Що стало причиною смерті?

A *Повітряна емболія

B Бактеріальна емболія

C Кровотеча

D Тканинна емболія

E Жирова емболія

18. У літньої жінки з метрорагією в менопаузі при патогістологічному дослідженні в зішкрібі слизової оболонки шийки матки виявлені розростання атипового епітелію з утворенням так званих "ракових перлин". Ваш діагноз?

A *Плоскоклітинний рак зі зроговінням

B Аденокарцинома

C Плоскоклітинний рак без зроговіння

D Слизовий рак

E Недиференційований рак

19. При мікроскопічному дослідженні біоптату з легень виявлено атипові клітини, які формують множинні ацинарні структури і продукують слиз. Яка гістологічна форма раку легень має місце у хворого?

A *Аденокарцинома.

B Солідний

C Недиференційований рак.

D Плоскоклітинний рак.

E Залозистоплоскоклітинний рак.

20. У хворого при гастроскопічному дослідженні в ділянці малої кривизни виявлено пухлинне утворення діаметром 1,5 см на ніжці. Який характер росту пухлини?

A *Екзофітний.

B Експансивний.

C Інфільтруючий

D Апозиційний

E Ендофітний

21. Чоловік 52 років, професія - газоелектрозварник, на 10 добу лікування гострої нижньочасткової правобічної стафілококової пневмонії помер при явищах наростаючої серцево-легеневої недостатності. На аутопсії в нижній частці правої легені виявлена ​​порожнина неправильно округлої форми близько 5см в діаметрі, що містить гній і сполучена з бронхом. Яке ускладнення гострої пневмонії має місце у хворого?

A * Абсцес легені

B Гангрена легені

C Тромбоемболія легеневого стовбура

D Бронхоектатична хвороба

E Гострий бронхіт

22. При мікроскопічному дослідженні біоптату з ділянки пухлини слизової оболонки правого бронху, встановлено клітинний та тканинний атипізм, появу структур у вигляді «ракових перлин». Визначити характер патологічного процесу.

A *Злоякiсна пухлина.

B Доброякiсна пухлина.

C Гiперплазія.

D Метаплазія.

E Гiпоплазія.

23. У хворого з легеневою патологією на розтині виявлена порожнина з ущільненими стінками, виповнена густою рідиною зеленуватого кольору, з непрємним запахом.

Поставити діагноз.

A *Абсцес легень.

B Гангрена легень.

C Iнфаркт легень.

D Каверна легень.

E Туберкулома легень.

24. При гістологічному дослідженні пухлини шкіри виявлені різних розмірів часточки з жирової тканини, відмежовані нерегулярними прошарками сполучної тканини. Поставити діагноз.

A *Лiпома.

B Фiброма.

C Гiгрома.

D Папiлома.

E Гемангiома.

25. При дослідженні пухлини матки (післяопераційний матеріал) макроскопічно вона м'якої консистенції, з крововиливами та ділянками вогнищевого некрозу, на розрізі нагадує «риб'яче м'ясо». При гістологічном дослідженні встановлено ознаки вираженого клітинного та тканинного атипізму, зустрічаються клітини з патологічними фігурами мітозів. Поставити діагноз.

A *Саркома.

B Аденокарцинома.

C Ангiома.

D Фiброма.

E Лiпома.

26. При розтині хворого, який помер від крупозної пневмонії, в плевральній порожнині непрозора рідина, на вісцеральній плеврі сіруватого кольору плівка. Визначити вид запалення на вісцеральнiй плеврi.

A *Фiбринозне

B Катаральне

C Гнiйне

D Гранульоматозне

E Геморагiчне

27. При гістологічному дослідженні біоптату піхвової частини шийки матки у хворої 47 років з тривало не заживаючою ерозією виявлені ознаки клітинного атипізму, базальна мембрана - без змін. Поставит діагноз.

A *Карцинома in situ.

B Ерозiя.

C Аденокарцинома.

D Папiлома.

E Ендометрiоз.

28. У хворої 45 років знайдені збільшенними надключичні лімфатичні вузли. При дослідженні біопсійного матеріалу із лімфатичного вузла виявлений метастаз персненодібно-клітинного раку. Оберіть найбільш ймовірну локалізацію первинної пухлини.

A *Рак шлунка.

B Рак стравохода.

C Рак щитовидної залози.

D Рак легень.

E Рак шийки матки.

29. У хворого 71 років з атеросклерозом, з'явився біль в лівій стопі. До лікаря не звертався. На момент огляду стопа збільшена в об'ємі, тканини дряблі, чорного кольору, мацеровані. Демаркаційна зона не виражена. Діагностуйте патологічний процес:

A *Волога гангрена.

B Муміфікація.

C Коагуляційнний некроз.

D Суха гангрена.

E Секвестр.

30. Хворий на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень помер від хронічної легенево-серцевої недостатності. Протягом останніх місяців спостерігалась виражена протеїнурія. На розтині: нирки збільшені, щільні, восковидні на поверхні і на розтині. Які зміни в нирках при цій формі туберкульозу могли викликати протеїнурію?

A *Амілоїдоз нирок.

B Туберкульоз нирок.

C Гломерулонефрит.

D Нефролітіаз.

E Некротичний нефроз

31. У хворого з гірського району Середньої Азії виявлене збільшення щитовидної залози, що затруднило ковтання. Спостерігались збільшення маси тіла, сповільненість, сонливість, одутле обличчя. При мікроскопічному дослідженні у щитовідній залозі - різних розмірів фолікули з гіпохромним колоїдом. Який з діагнозів найбільш вірогідний?

A *Ендемічне воло.

B Базедове воло.

C Тиреоідіт Хошимото.

D Спорадичне воло.

E Воло Риделя.

32. При розтині у дитини виявлений первинний кишковий туберкульозний комплекс: первинна аффект-виразка порожньої кишки, лімфангіт і регіонарний казеозний лімфаденіт. Смерть наступила від перфорації виразки і розвитку розлитого перитоніту. Назвіть шлях зараження дитини туберкульозом.

A *Аліментарний.

B Трансплацентарний.

C Аерогенний.

D Змішанний.

E Контактний.

33. У хворої 55 років появилися рецидивуючі маткові кровотечі. Виконано діагностичне вишкріб матки. В вишкрібі ендометрію серед елементів крові видно залозисті елементи різної величини і форми, утворені атиповим клітинами з гіперхромними ядрами, з багаточисленними митозами (в тому числі і патологічними). Про який процес можна думати?

A *Аденокарцинома

B Залозиста гіперплазія ендометрію.

C Хоріонепітеліома

D Аденоматозний поліп.

E Ознаки перерваної вагітності.

34. При розтині тіла хворого 57 років, який страждав на гіпертонічну хворобу та вмер від серцевої декомпенсації, знайдено збільшене серце з розширеними порожнинами (маса його 550 г товща стінки лівого шлуночку 2,5 см). Мікроскопічно кардіоміоцити значно збільшени у розмірах, з жировою дистрофією та гіперхромними бочкоподібними ядрами. Який з переличених патологічних процесів найбільш вірогідний у серці?

A *Ексцентрична гіпертрофія

B Міокардит

C Концентрична гіпертрофія

D Ангіогенний кардіосклероз

E Кардіоміопатія

35. У хворого, який страждав тривалий час хронічним бронхітом, розвинулася хронічна серцева недостатність. На розтині в легенях: емфізема і пневмосклероз. Які зміни в серці розвиваються в даному випадку?

A * Гіпертрофія правого шлуночка

B Гіпертрофія лівого шлуночка

C Гіпертрофія всіх відділів серця

D Дифузний кардіосклероз

E Атрофія міокарда

36. На розтині померлого знайдено системне збільшення лімфатичних вузлів з утворенням пухлинних конгломератів. Селезінка збільшена, на розрізі строката: на червоному тлі пульпи множинні дрібні осередки жовтувато-білого та сіруватого кольору. Якому захворюванню найбільше відповідають описані зміни?

A *лімфогранульоматоз

B саркоїдоз

C лімфосаркома

D рак легенів

E лімфолейкоз

37. Для патогістологічного дослідження доставлене очне яблуко: у сітківці ока на проєкції окового нерву пухлина 1х1см, м’якої консистенції, коричневого кольору. Мікроскопічно пухлина складається з поліморфних клітини з прозорою цитоплазмою. сгрупованих у альвеолярні структури, наявністью патологічних мітозів, подекуди з накопиченням бурого пігменту. Найвірогідніше це:

A *меланома

B шваннома

C гломусна пухлина

D парагангліома

E ангіосаркома

38. Мікроскопічно у видаленому сегменті легені шахтаря знайдеені багаточисельні, округлі вузлики, побудовані з концентричних гіалінізованих пучків сполучної тканини. Більша частина їх розташована периваскулярно та перибронхіально. Найбільш вірогідний діагноз:

A *сілікоз

B туберкульоз

C бронхіт

D фіброзуючий альвеоліт

E рак легень

39. Хворий, який страждав хронічним гнійним остеомієлітом, помер від хронічної ниркової недостатності. При розтині знайдені великі щільні нирки біло-жовтого кольору з сальним блиском на розрізі. Ваш діагноз:

A * Амілоїдоз нирок

B Хронічний гломерулонефрит

C Підгострий гломерулонефрит

D Септичний нефрит

E Гострий некротичний нефроз

40. У дитини підвищилась температура тіла, з’явились болі при ковтанні. При огляді піднебінні мигдалики збільшені, темно-червоні, вкриті сіро-жовтими плівками, щільно спаяними з поверхнею мигдаликів. Яке запалення розвилося в мигдаликах?

A * Дифтеритичне

B Крупозне

C Геморагічне

D Гнійне

E Катаральне

41. У померлого 45 років від раптової зупинки серця знайдено симетричний тип ожиріння ІІІ ступеню, розрив стінки правого шлуночку з гемоперікардом; під епікардом збиткове відкладення жиру. Мікроскопічно - жирова тканина з епікарду проникає у міокард з атрофією м’язових волокон. Вкажіть, який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?

A * Просте ожиріння серця.

B Жирова дистрофія міокарду.

C Ішемічна хвороба серця.

D Гіпертонічна хвороба.

E Гострий інфаркт міокарду.

42. У біоптаті слизової оболонки бронху хворого 50 років, який 20 років страждал хронічним бронхітом, знайдено витончення її, кистовидне перетворення слизових залоз, осередки заміни призматичного епітелію на багатошаровий плоский.Який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?

A * Метаплазія.

B Гіперплазія.

C Гетеротопія.

D Гетероплазія.

E Дисплазія.

43. При бронхоскопії у хворого 62 років у початковому відділі верхньодольового бронху правої легені знайдено поліпоподібне утворення діаметром до 1,0 см. При гістологічному дослідженні виявлено пухлину, яка побудована з лімфоцитоподібних клітин з гіперхромними ядрами, клітини ростуть пластами та тяжами. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний?

A * Недіференційований дрібноклітинний рак.

B Недіференційований великоклітинний рак.

C Плоскоклітинний рак.

D Аденокарцинома.

E Залозисто-плоскоклітинний рак.

44. При мікроскопічному дослідженні пупочної вени новонародженого, померлого від інтоксикації, знайдено: стінка судини з дифузною запальною інфільтрацією, у просвіті її – обтуруючий тромб з великою кількістю нейтрофільних лейкоцитів з явищами каріорексису та колоніями бактерій. Який з наслідків тромбу найбільш вірогідний?

A * Септичний аутоліз.

B Асептичний аутоліз.

C Організація та каналізація тромбу.

D Перетворення у тромбоембол.

E Петрифікація тромбу.

45. У хворого на малій кривизні шлунка в препілорічному відділі виявлено утворення кратероподібної форми. З крайової ділянки освіти взята біопсія. Дані гістологічного дослідження: пухлина з залозистоподібними структурами різної форми і величини, що вростають в навколишню тканину, вираженим атипізмом клетин. Назвіть гістологічний варіант даної пухлини.

A * Аденокарцинома

B Плоскоклітинний рак

C Скір шлунка

D Слизистий рак шлунка

E Солідний рак шлунка

46. Хворий протягом багатьох років страждав бронхоектатичної хворобою, помер внаслідок уремії. На розтині виявлено збільшені, щільні нирки, сального вигляду на розрізі. Якому захворюванню відповідають такі зміни?

A * Амілоїдоз нирок

B Гломерулонефрит

C Некротический нефроз

D Пієлонефрит

E артеріолосклеротичний нефросклероз

47. У хворого з перитонітом виявлено в черевній порожнині 200 мл в'язкої жовто - зеленої рідини. Визначте форму ексудативного запалення.

A * Гнійне .

B Серозне .

C Фібринозне .

D Геморагічне .

E Гнильне.

48. При огляді порожнини рота на слизовій оболонці щоки визначається щільна пляма білуватого кольору діаметром біля 1 см, яка трохи підвищується над рівнем слизової оболонки. Як називається цей патологічний процес?

A *Лейкоплакія.

B Еритроплакія

C Карніфікація

D Організація

E Мукоїдне набухання

49. При розтині померлого патологоанатом виявив, що м'які мозкові оболонки повнокровні, потовщені, непрозорі, жовтувато-зеленуватого кольору. Для якої форми ексудативного запалення характерні такі зміни в м'яких мозкових оболонках?

A * Гнійне

B Серозне

C Геморагічне

D Фібринозне

E Катаральне

50. У хворого після термічного опіку в шкірі сформувалися болючі пухирі, заповнені каламутноватою рідиною. Яка морфологічна форма запалення виникла у хворого?

A *Серозне

B Продуктивне

C Крупозне

D Гранульоматозне

E Дифтеритичне

51. У хворого на шкірі обличчя поступово розвилась бляшка з некрозом і виразкою в центрі. При патогістологічному дослідженні біоптату виявлено розростання атипових епітеліальних клітин з великою кількістю патологічних мітозів. Який найбільш вірогідний діагноз?

A *Рак шкіри

B Саркома

C Папілома

D Трофічна виразка

E Фіброма

52. Хворий на фіброзно-кавернозний туберкульоз помер при зростаючих явищах ниркової недостатності. На розтині – запах сечі, гіпертрофія лівого шлуночка, фібринозний перикардит, фібринозно-геморагічний ентероколіт. Нирки дещо зменшені в розмірах, дуже щільні, з множинними втягненнями. Гістологічно на препаратах, забарвлених конто-рот - рожеві маси у клубочках та стінках судин, загибель і атрофія більшості нефронів, нефросклероз. Дайте характеристику нирки при даній патології.

A *Амілоїдно зморщені нирки

B Первинно зморщені нирки

C Вторинно зморщені нирки

D Атеросклеротично зморщені нирки

E Пієлонефритично зморщені нирки

53. При гістологічному дослідженні біоптату шкіри у хворого 24 років виявлено казеозний некроз, оточений клітинним інфільтратом з лімфоцитів, серед яких зустрічаються окремі велетенські клітини, має місце розростання сполучної тканини, ендоваскуліти. Який характер патологічного процесу?

A *Продуктивне гранульоматозне запалення.

B Продуктивне iнтерстицiальне запалення.

C Абсцес.

D Катаральне запалення.

E Iхорозне запалення.

54. У шматочку шкіри 1х2 см, який доставлений для гістологічного дослідження, знайдено новоутворення бурого кольору діаметром 0,5 см. Мікроскопічно пухлина складається з невусних клітин у вигляді тяжів та гнізд, розташованих у дермі, з бурим пігментом у цитоплазмі, який дає негативну реакцію Перлса. Який пігмент найбільш вірогідний?

A *Меланін

B Гематоїдин

C Гемосидерин

D Білірубін

E Гемомеланін

55. Дитина 7 років захворіла гостро з підвищення температури до 38oC, появи нежиті, кашлю, сльозотечі і крупноплямистого висипу на шкірі. Слизова оболонка зіву набрякла, гіперемована, з білими плямами в області щік. Запалення якого характеру лежить в основі змін слизової оболонки щік?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]