Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК 1 мед база

.doc
Скачиваний:
191
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
209.92 Кб
Скачать

A *Риносклерома

B Сифіліс

C Туберкульоз

D Респіраторно-синцитіальна інфекція

E Алергічний риніт

113. При розтині трупа жінки, яка померла з явищами серцевої недостатності, серце збільшене в об’ємі, в’яле; міокард – глинисто-жовтий, тьмяний; з боку ендокарду видно жовто-білу посмугованість (тигрове серце). Мікроскопічно: в групах кардіоміоцитів відсутня поперечна посмугованість, цитоплазма кардіоміоцитів вміщує дрібні краплини, що фарбуються суданом-IV в чорний колір. Ваш діагноз?

A *Жирова дистрофія міокарда

B Кардіосклероз

C Ревматичний міокардит

D Ожиріння серця

E Міомаляція

114. На розтині у чоловіка 73 років виявлено збільшену, м’яку, еластичну, злегка горбкувату передміхурову залозу, яка на розрізі складається з окремих вузлів, розділених прошарками сполучної тканини. При мікроскопії відмічено збільшення кількості залозистих елементів. Величина часточок і кількість залозистих елементів в них - різні. Який процес має місце у передміхуровій залозі?

A *Залозиста нодулярна гіперплазія

B М’язово-фіброзна (стромальна) нодулярна гіперплазія

C Змішана нодулярна гіперплазія

D Аденокарцинома

E Недиференційований рак

115. У хворого 60 років при торакотомії в передньому середостінні знайдені збільшені в розмірах та спаяні між собою лімфатичні вузли, з яких взято біоптат. Мікроскопічно виявлено атипові клітини, серед яких переважають клітини Ходжкіна і гігантські клітини Рід-Березовського-Штернберга, присутні лімфоцити, єозінофіли; склероз відсутній. Яке захворювання найбільш відповідає цим ознакам ?

A *Змішано-клітинний варіант лімфогранульоматозу

B Лімфогранулематоз з переважанням нодулярного склерозу

C Лімфогранулематоз з переважанням лімфоїдної тканини

D Лімфосаркома

E Лімфогранулематоз з пригніченим розвитком лімфоїдної тканини

116. Під час розтину в верхній долі правої легені виявлений крупний клиноподібний осередок темно-червоної, щільної тканини. При гістологічному дослідженні в ній виявлений некроз стінок альвеол, просвіт альвеол щільно заповнений еритроцитами. Який процес розвинувся в легенях?

A *Геморагічний інфаркт легень

B Карніфікація легень

C Гангрена легень

D Крововилив в легені

E Ателектаз легень

117. При томографії у хворого в середостінні знайдені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфовузлі виявлені циркулярні розростання сполучної тканини, яка оточувала гранульомоподібні утворення з лімфоцитів, плазмоцитів і великих двоядерних клітин Березовського-Штернберга. Ваш діагноз?

A *Лімфогрануломатоз

B Лімфосаркома

C Туберкульоз

D Саркоїдоз

E Лімфолейкоз

118. Для гістологічного дослідження доставлена видалена на операції матка. Під слизовою оболонкою визначені численні округлої форми вузли, які чітко відмежовані від оточуючої тканини. Мікроскопічно пухлина побудована з пучків гладкої мускулатури із явищами тканинного атипізму. Ваш діагноз?

A *Лейоміома.

B Рак матки.

C Фіброміоми.

D Хоріонепітеліома

E Лейоміосаркома

119. При мікроскопічному дослідженні пухлини верхньої губи, виявлено, що вона побудована з числених щілиноподібних порожнин, стінка яких вистелена сплощеним ендотелієм, заповнених рідкою кров`ю і згортками. Поставити діагноз.

A *Капілярна гемангіома.

B Венозна гемангіома.

C Кавернозна гемангіома.

D Гемангіоперицитома.

E Гломус-ангіома.

120. У дитини після перенесеної ангіни різко збільшилися лімфатичні вузли: паратрахеальні, біфуркаційні, шийні. При мікроскопічному дослідженні шийного лімфатичного вузла виявлені вогнища некрозу, обмежовані лімфоцитами, епітеліоїдними клітинами, та клітинами Пирогова-Лангханса. Вкажіть найбільш вірогідну патологію.

A *Туберкульоз

B Саркоїдоз

C Риносклерома

D Сап

E Сифіліс

121. При розтині померлого хворого на атеросклероз в головному мозку виявлено тромбоз гілки внутрішньої сонної артерії та сірого кольору вогнище вологого роз'якшення тканини. Який патологічний процес виявлен в головному мозку?

A *Ішемічний інфаркт

B Геморагічна інфільтрація

C Гематома

D Енцефаліт

E Пухлина мозку

122. У хворого виникло збільшення щитовидної залози в 2 рази. При пальпації залоза щільна, поверхня нерівномірно горбиста. При гістологічному дослідженні -дифузна інфільтрація тканини залози лімфоцитами, плазматичними клітинами з утвореннм фолікулів та посилене розростання сполучної тканини. Яке захворювання має місце у хворого?

A *Зоб Хасімото.

B Ендемічний зоб.

C Спорадичний зоб.

D Дифузний токсичний зоб.

E Зоб Ріделя.

123. У хворого 17 років інтраопераційно на нижній поверхні печінки виявлена пухлина розмірами 4,5х5,0х3,5см. з субсерозною локалізацією, темночервоного кольору, на розрізі представлена порожнинами значним вмістом крові. Поставити попередній діагноз.

A *Кавернозна гамангiома.

B Капiлярна гемангіома.

C Гемангiоперицитома.

D Гемангiоендотелiома.

E Лiмфангiома.

124. В біоптаті бронха хворого, що зловживав палінням, в потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформація одношарового війчастого епітелія в багатошаровий плоский епітелій. Який з процесів найбільш вірогідний?

A *Метаплазія

B Гіперплазія епітелія

C Плоскоклітинний рак

D Лейкоплакія

E Гіпертрофія епітелія

125. При мікроскопічному дослідженні тканини легенів виявлено ділянку запалення, яка складається з вогнища некрозу, оточеного правильними рядами епітеліоїдних, лімфоїдних клітин, є плазматичні клітини, макрофаги т гігантські багатоядерні клітини Пирогова-Лангханса. Визначте вид запалення.

A *Туберкульозне запалення

B Банальне продуктивне запалення

C Запалення при лепрі

D Ексудативне запалення

E Альтеративне запалення

126. При дослідженні біоптату з шлунка виявлено ознаки тканинного і клітинного атипізму, що дозволило встановити діагноз злоякісної пухлини - раку. Які з перелічених ознак з'явилися вирішальними постановці діагнозу?

A * Залози вистелені поліморфними клітинами з великими гіперхромними ядрами, збільшеним числом ядерець, вузьким обідком цитоплазми

B Залози в шлунку мають різні розміри і форму, різну ширину просвітів

C Багато залози розташовані тісно, пліч -о- пліч

D Залози розташовані безладно

E Місцями відмічається багаторядне розташування клітин в залозі

127. При гістологічному дослідженні вузла у віддаленій молочній залозі серед рясної строми виявлені різних розмірів і форми комплекси атипових поліморфних епітеліальних клітин з наявністю просвітів центрі комплексів. Клітини з великими ядрами, збільшеним числом ядерець і ядерцевих організаторів, наявністю атипових мітозів. Поставте діагноз.

A * Аденокарцинома.

B Фіброаденома молочної залози

C Солідний рак

D Плоскоклітинний незроговілий рак

E Недиференційований поліморфноклітинний рак

128. При розтині трупа чоловіка 63 років, померлого від раку легені виявлені множинні метастази. Які з них можна розцінити як імплантаційні (контактні) за механізмом розвитку?

A * Дрібні множинні пухлинні вузлики по плеврі

B Метастази в перибронхіальні, біфуркаційні, паратрахеальні лімфатичні вузли

C Метастази в головний мозок

D Метастази в наднирники

E Проростання пухлини з бронха в стравохід.

129. У хворого, померлого від легенево-серцевої недостатності, на розтині виявлена ​​різко збільшена недокрівна печінка тістуватої консистенції, жовтого кольору. При фарбуванні гематоксиліном і еозином виявлені різних розмірів вакуолі в цитоплазмі гепатоцитів. Яка це дистрофія?

A * Паренхіматозна жирова

B Вуглеводна паренхіматозна

C Гіаліново-крапельна

D Мезенхімальна жирова

E Гідропічна

130. Біля інфікованої рани збільшилися регіонарні лімфовузли. При гістологічному дослідженні в них виявлено збільшення кількості макрофагів, лімфоцитів і лімфатич-них фолікулів в корковому шарі, а також велику кількість плазматичних клітин. Який процес в лімфатичних вузлах відображають виявлені гістологічні зміни?

A *Антигенну стимуляцію

B Набуту недостатність лімфоїдної тканини

C Природжену недостатність лімфоїдної тканини

D Пухлинну трансформацію

E Реакцію гіперчутливості

131. У молодої людини збільшилися шийні лімфатичні вузли. При біопсії в лімфовузлі виявлені вогнища проліферації лімфоїдної тканини з наявністю велетенських клітин Березовського-Штернберга і еозинофілів, вогнища некрозу та фіброзу. Яке захворювання найбільш вірогідно буде діагностоване у хворого?

A *Лімфогранулематоз

B Хронічний лімфолейкоз

C Мієломна хвороба

D Лімфосаркома

E Гістіоцитоз

132. У молодої людини в м'яких тканинах лівого стегна з'явилось безболюче новоутворення без чітких меж. В біоптаті тканини новоутворення нагадують риб'яче м'ясо, складаються з незрілих фибробластоподібних клітин з численими мітозами, які прорастають в м'язи. Ваш діагноз?

A *Фібросаркома

B Міосаркома

C Фіброма

D Рак

E Міома

133. На розтині хворого, що страждав частими гемороїдальними кровотечами і помер від гострого інфаркту міокарда виявили, що кістковий мозок діафізу стегна соковитий, червоного кольору. Який процес розвинувся в кістковому мозку?

A * Компенсаторна гіперплазія

B Вікарна гіпертрофія

C Гіпертрофічні розростання

D Гормональна гіперплазія

E Робоча гіпертрофія

134. Хворий, з гострим трансмуральним інфарктом міокарда лівого шлуночка помер від розриву серця і тампонади. Який процес у зоні інфаркту міг сприяти розриву?

A * аутолітічні процеси з розплавленням тканини міокарда (міомаляція).

B Заміщення сполучною тканиною зі зниженням еластичності міокарда.

C Формування рубця з витонченням стінки лівого шлуночка серця.

D Стоншування рубцовозміненої стінки шлунка з формуванням аневризми

E Підвищення тиску в малому колі кровообігу.

135. При розтині у чоловіка 62 років виявлено надклапанний розрив аорти з тампонадою серця. При гістологічному дослідженні висхідного відділу аорти в зовнішньої і середньої оболонках - інфільтрати з лімфоїдних, плазматичних, епітеліоїдних клітин, вогнища некрозу в середній оболонці, адвентиціальних та ендотеліальних клітинах, проліферація судин зовнішньої оболонки. Зміни в аорті характерні для:

A * сифілітичного аортіта

B септичних аортіта

C ревматичних аортіта

D Атеросклерозу

E Гіпертонічної хвороби

136. При аутопсії чоловіка середніх років, що тривало страждав бронхоектатичною хворобою, виявлено, що обидва наднирника різко збільшені в обємі за рахунок коркового шару. Наднирники щільні, бліді, сального вигляду. Мікроскопічно за ходом ретикулярної строми, в стінках судин - відкладення безструктурних, гомогенних, еозинофільних мас і конго-рот-позитивних мас. Ці зміни свідчать про наявність:

A * Амілоїдозу

B Мукоїдного набухання

C фібриноїдного набухання

D ліпідозу

E гіалінозу

137. У товщі шкіри макроскопічно знайдена щільна пухлина, рухлива. При мікроскопії вона представлена хаотично розташованими пучками колагенових волокон з невеликою кількістю веретеноподібних клітин. Яка пухлина видалена?

A *Щільна фіброма.

B Лейоміома.

C Меланома.

D Ліпома.

E Гломус-ангіома.

138. У чоловіка 28 років при гістологічному дослідженні шийного лімфовузла виявлено порушення малюнка внаслідок розростання епітеліоїдних, лімфоїдних клітин і макрофагів з ядрами у вигляді підкови, в центрі деяких скупчень клітин - безструктурні ділянки блідо-рожевого кольору з уламками ядер. Для якого захворювання характерні дані зміни?

A * Туберкульоз

B Лімфогранулематоз

C Актиномікоз

D Метастаз пухлини

E Сифіліс

139. У хворого 21 року видалена пухлина лобної частки правої півкулі головного мозку діаметром 5 см, яка була нечітко відмежована від довколишньої тканини. На розрізі - однорідного вигляду, гістологічно - складається із зіркоподібних клітин, численні відростки яких утворюють густі сплетіння. Яка пухлина мала місце у хворого?

A *Астроцитома

B Олігодендрогліома

C Гангліоневрома

D Епендімома

E Хоріоїдпапілома

140. Хворий 65 років, що страждав на атеросклероз, госпіталізований до хірургічного відділення з приводу розлитого гнійного перитоніту. Під час операції діагностовано тромбоз брижових артерій. Яка найбільш імовірна причина перитоніту?

A *Геморагічний інфаркт

B Ішемія ангіоспастична

C Ішемічний інфаркт

D Стаз

E Ішемія компресійна

141. На розтині в потиличній частці головного мозку виявлена ​​порожнина 2,5х1,5см, заповнена прозорою рідиною, стінка її гладка, бурого кольору. Який процес розвинувся в головному мозку?

A * Кіста на місці крововиливу

B Сіре розм'якшення мозку

C Абсцес мозку

D Вада розвитку мозку

E Кіста на місці сірого розм'якшення

142. При дослідженні біоптату виявлена ​​гранульома, що складається з лімфоцитів, плазматичних клітин, макрофагів з пінистою цитоплазмою (клітини Мікулича), багато гіалінових куль. Про яке захворювання можна думати?

A * риносклерома

B Лепра

C Сифіліс

D Туберкульоз

E Актиномікоз

143. У жінки 22 років через 5 годин після прийому в їжу морепродуктів на шкірі тулуба, дистальних відділів кінцівок з'явилися маленькі сверблячі папули, частина зливається між собою. Через добу висипання мимовільно зникли. Назвіть механізм гіперчутливості, що лежить в основі даних змін.

A * Атопія (місцева анафілаксія).

B Системна анафілаксія.

C Клітинна цитотоксичність.

D Імунокомплексна гіперчутливість.

E Антитілоопосередкований клітинний цитоліз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]