Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LABS / 02.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать

Профілактика та ремонт «миші».

У більшості випадків нам знадобиться мінімум інструментів - викрутка, іноді паяльник з приладдям. Насамперед мишку чистимо зовні, особливо звертаємо увагу на нижню частину - там є пластикові ніжки-наклейки. Пензликом і продуванням очищаємо вічко підсвічування і датчика від накопиченого пилу, ворсинок та іншого.

Далі викручуємо гвинтики і розбираємо мишу. Всередині бачимо мінімум радіодеталей, які практично ніколи не виходять з ладу. Чистимо мишу зсередини

Оптичні миші мають набагато менше отворів і щілин, куди потрапляє пил і бруд, ніж скажімо старі кулькові, але з часом пил проникає всюди. Тому очищаємо все що можна, в тому числі призму. Увага, призма виготовлена з оргскла і тому боїться розчинників і агресивних рідин - її досить протерти ваткою, в крайньому випадку, промити милом.

Далі приступаємо до огляду та виявлення несправностей. У мишках є як мінімум три мікрокнопки, дуже часто вони виходять з ладу. Замінити їх не складає труднощів, при наявності запчастин або іншої (непотрібної) мишки.

Мікрокнопка на дешевій мишці - ліва повністю заламана і її можна тільки замінити на схожу, права справна

При огляді друкованої плати миші особливо слід звернути увагу на стан радіодеталей - буває, що вони вигорають, особливо на USB мишках. Так само звертаємо увагу на проводи. Чи не перетерлася ізоляція якогось проводу від постійного зіткнення з коліщатком. Уважно огляньте нижню сторону друкованої плати - сліди пайки повинні бути акуратними, без слідів окису, каніфолі (ознака того, що з мишею вже працювали ремонтники), не повинно бути патьоків олова - крапель. Кнопки повинні бути добре пропаяні, так як до них додаються фізичні зусилля. Друкована плата повинна бути без тріщин. На ній не повинно бути слідів від рідин Сліди бруду видаляються ватним тампоном змоченим в спирті – комп’ютер краще всього відключити. Якщо згорів світлодіод, його можна замінити. Вибирайте будь-який світлодіод білого кольору (прозорий) такого ж розміру, як і оригінал і, випаявши старий, ставте новий. На світлодіодах слід дотримуватись полярності, тому уважно подивіться, як стояв старий.

Однією з найпоширеніших поломок мишей є пошкодження шнура безпосередньо біля самого маніпулятора.

Спершу записуємо якого кольору провід куди впаяний, потім шнур просто обрізаємо сантиметрів на п'ять від миші, зачищаємо проводи й згідно записів спаюємо по новому.

Червоною лінією показано місце, яке найчастіше страждає від вигинів, чорною лінією – приблизне місце обрізки проводу для перепаювання

З кульковими мишами чинимо аналогічним чином. Єдине - це чистимо саму кульку, а також чистимо ватним тампоном змоченим в спирті всі контактують з ним елементи - валики зчитувальних датчиків і притискний валик. У деяких особливо запущених випадках доведеться ці елементи знімати і чистити окремо. Ватним тампоном (злегка вологим) протираємо сам вузол зчитування - інфрачервоні оптопари.

Друкована плата старої кулькової (оптико-механічної) миші

Порт PS / 2

Вилка (встановлюється на кабелі)

Розетка (на корпусі комп'ютера)

Назви та функціональні призначення висновків

висновку

Позначення

Опис

1

Data

Data (передача даних)

2

n / c

Not Connected (не використовується)

3

GND

Ground (корпус)

4

+5 VDC

Живлення, +5 В

5

Clock

Тактова частота передачі даних

6

n / c

Not Connected (не використовується)

Соседние файлы в папке LABS