Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

LABS / 04

.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
39.42 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4.

Тема: Обслуговування сканерів (2 год.).

Мета: Набути вмінь і навиків при роботі із сканерами.

Короткі теоретичні відомості

Для підключення сканерів використовують драйвери TWAIN ( в Windows – необхідна наявність бібліотеки Twain.dll) або ISIS.

При експлуатації необхідно дотримуватися наступних правил:

  • періодично протирати скло;

  • не допускати перевантаження системи;

  • не спиратися і не класти важких предметів на скло.

Проблеми та їх усунення:

Сканер не працює – перевірити правильність під'єднання та підключення живлення.

Живлення є , але сканер не видимий – проблема під'єднання (справність кабелю та правильність його підключення) або вийшла з ладу електроніка.

Сканер не виявлений – перевантажити комп'ютер або виконати оновлення обладнання через Устройства (Hardware) --> Обновить (Refresh) не вимикаючи сканер .

Забруднені копії – може бути в наслідок забрудненості скла – протерти скло.

Не рухається скануюча головка – вийшов з ладу механізм приводу скануючої головки.

Не світить лампа – перегоріла лампа або відсутній сигнал початку сканування (помилка драйвера).

Хід роботи.

  1. Підключити сканер до відповідного порту комп’ютера.

  2. За допомогою панелі керування добавити сканер до системи.

  3. Увімкнути сканер і запустити утиліту отримання зображення або інше відповідне програмне забезпечення.

  4. Помістити чорно-білу фотографію на скляну робочу поверхню зображенням вниз (лицьовою стороною до скла). (Якщо використовується сторінковий сканер, вставте чорно-білий документ в лоток з механізмом автоподачі листа вихідного зображення і переконайтеся, що він правильно орієнтований)

  5. За допомогою програмного забезпечення для сканера отримати зображення.

  6. Якщо виявиться, що відскановане зображення позбавлене змісту (або все чорне, або навпаки - все біле), упевніться, що вихідний малюнок або документ були зорієнтовані потрібною стороною до зчитувальної каретки пристрою, а також перевірте, чи в той лоток подачі паперу був поміщений документ. (Можливо, була відсканована зворотна сторона фотографії!)

  7. Якщо отримане зображення розпливчасте або спотворене, проконтролюйте, щоб початкова фотографія або документ щільно прилягали до скляної поверхні і кришка скануючого пристрою була надійно закрита. Крім того, використовуючи програмне забезпечення сканера, можливо також обрати якийсь певний тип вихідного документа (швидше за все, там буде надано на вибір щось на зразок Ч/Б фото (B/W Photo), Кольорове фото (Color Photo), Штрихове графіка (Line Art) і так далі). Вибрати найбільш відповідний дійсності тип зображення.

  8. При отриманні належної якості зображення в режимі попереднього перегляду, збережіть результат сканування на диску. Поекспериментуйте зі скануванням документа при різних роздільних здатностях і параметрах налаштування зображення.

  9. Якщо отримане при скануванні зображення суттєво відрізняється від оригіналу – визначити причину появи такого результату сканування (відповідно до матеріалу лекційного заняття).

  10. Далі потрібно перевірити драйвер TWAIN. Закрийте програмне забезпечення скануючого пристрою і відкрийте іншу графічну програму, що працює з драйвером TWAIN. Скористайтеся меню Файл> Відкрити (File> Open або File> Acquire) і як аргумент команди "Вибір джерела" вкажіть Сканер. Виберіть тип зображення і подивіться, чи отримає графічна програма відповідне зображення від вашого сканера.

  11. Якщо графічна програма не може отримати зображення зі сканера, то необхідно перевірити кілька речей. По-перше, переконайтеся, що вона взагалі здатна працювати з драйвером TWAIN; якщо це не так - використовуйте іншу програму. По-друге, якщо встановленого в системі сканера немає у списку команди "Вибір джерела" , то, можливо, драйвер TWAIN не встановлено; спробуйте перевстановити драйвер і знову повторіть цю операцію тестування.

Контрольні питання.

  1. Принципи роботи сканерів.

  2. Принципи розпізнавання тексту.

  3. Основні несправності при роботі сканера та порядок їх пошуку

  4. Програми для розпізнавання тексту

Звіт повинний містити:

1. Тему, мету роботи, відповіді на контрольні питання і на питання ходу виконання роботи, висновки.

2. Опис виконаних дій по пунктах.

Соседние файлы в папке LABS