Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
30.65 Кб
Скачать

Я Танчик Галина Володимирівна, обрала тему випускної роботи:” Аналіз ефективності фінансової діяльності підприємства НАСК «Оранта» та прогнозна оцінка фінансових можливостей ” .

Для написання своєї роботи я використала свою літературу, зокрема: Агапова – Динамічні системи в економіці, Іващука – Економіко – математичне моделювання. Методом дослідження даної роботи є системний аналіз фінансових показників, які можуть мати вплив на собівартість продукції, економіко-математичні методи трендового аналізу для прогнозування фінансових можливостей підприємства. В першому розділі розглянуто теоретико-методологічні аспекти снови математичного моделювання діяльності промислового підприємства, та теоретичні основи використання економіко- математичних методів для моделювання собівартості підприємств на основі трендового аналізу.У другому розділі проведено аналіз фінансових показників на основі бухгалтерських та фінансових звітів, та розраховано основні фінансові показники, які визначають рентабельність діяльності підприємства, та оборотність коштів. У третьому розділі використовуючи методи економіко-математичного моделювання дослідження перспективних можливостей розвитку внутрішнього потенціалу підприємства для можливості моделювання фінансових показників страхової компанії, та здійснено прогнозування фінансових можливостей підприємства на основі трендового аналізу. У четвертому розділі збільшення страхових агентів, для посилення страхування кредитування підприємств та фізичних осіб, та розраховано економічний ефект від даної пропозиції. В п’ятому розділі розглянуті питання охорони праці та пожежної безпеки на підприємстві.

1Розділ: Теоретичні засади здійснення фінансово – господарської діяльності страхових компаній на Україні

Страховий ринок України має дуже високі показники росту, що в свою чергу обумовлює необхідність наукового дослідження даної галузі. Відповідно до Закону України "Про страхування" страхування є одним із видів цивільно-правових відносин, пов'язаних із захистом майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами (страхувальниками) страхових внесків та доходів від розміщення коштів цих фондів. Страхову діяльність в Україні здійснюють виключно страховики — резиденти України. В окремих випадках, встановлених законодавством України, страховиками визнаються державні організації, які створені і діють відповідно до Закону України "Про страхування". На страховому ринку України на сьогодні діють два основних типи страхових компаній: кептивні — створені міністерствами, відомствами, потужними фінансово-промисловими групами для обслуговування ризиків своїх підприємств та створені на приватному капіталі, що функціонують на конкурентній основі. Крім того, на ринку України здійснює свою діяльність національна страхова компанія "Оранта", головним засновником якої виступає Фонд державного майна. Основними видами діяльності страховика можуть бути страхування, перестраховуванняі фінансова діяльність, пов'язана з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх управлінням. Об'єктами страхування можуть бути майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов'язані з:

• життям, здоров'ям, працездатністю

• володінням, користуванням і розпорядженням майном

Страхування може бути добровільним або обов'язковим.

Обов'язкове страхування встановлюється заковами України.

Балансовий прибуток страховика складається з прибутку від страхової діяльності, прибутку від інвестування та розміщення тимчасово вільних коштів, а також прибутку від інших операцій. Прибуток від страхової діяльності (крім страхування життя і медичного страхування, обчислюється як різниця між доходами від страхової діяльності та витратами страховика на надання страхових послуг.

Державний нагляд за страховою діяльністю на території України здійснюється Уповноваженим органом з метою дотримання вимог законодавства України про страхування, ефективного розвитку страхових послуг, запобігання неплатоспроможності страховиків та захисту інтересів страхувальників.

Уповноважений орган видає страховикам ліцензії на проведення конкретних видів страхування і перестраховування. Страховики, які отримали ліцензію па страхування життя, не можуть займатись іншими видами страхування.

Страховики можуть також провадити страхову діяльність через страхових посередників — страхових агентів і страхових брокерів.

Страхові агенти — громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика, виконують частину його страхової діяльності й отримують від страховика комісійну винагороду.

Страхові брокери — громадяни або юридичні особи, які зареєстровані у встановленому порядку як суб'єкти підприємницької діяльності та здійснюють посередницьку діяльність на страховому ринку від свого імені на основі доручень страхувальника або страховика.

1.2 Особливості реалізації страхових послуг на Україні. Страхова послуга – це комплекс цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством. Специфічні ознаки страхових послуг, які відрізняють їх від інших послуг:

- нематеріальний характер;

- невидимість, абстрактність;

- неможливість зберігання;

Страхові послуги можна класифікувати:

1. За способом споживання - індивідуальні, колективні.

2. За клієнтом – фізичним особам (населенню) та юридичним особам (підприємствам, установам, організаціям).

3. За об’єктом – послуги щодо страхування майна, життя, здоров’я, працездатності, відповідальності перед третіми особами.

4. За формою – добровільні, обов’язкові.[

Договір страхування – це угода двох або декількох осіб, спрямована на встановлення, зміну або розірвання між ними правових зв’язків (прав і обов’язків). В Законі України “Про страхування” визначено, що договір страхування – це письмова угода між страхувальником і страховиком, згідно з якою страховик бере на себе зобов’язання у разі настання страхового випадку здійснити страхову виплату страхувальнику або іншій особі, визначеній у договорі страхування страхувальником, на користь якої укладено договір страхування, а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові платежі у визначені строки та виконувати інші умови договору. Договір страхування повинен містити: назву документа; назву та адресу страховика; прізвище, ім’я, по батькові або назву страхувальника та застрахованої особи, їхні адреси та дати народження; прізвище, ім’я, по батькові, дату народження або назву вигодонабувача та його адресу; зазначення об’єкта страхування; розмір страхової суми за договором страхування, іншим, ніж договір страхування життя; розмір страхової суми та (або) розміри страхових виплат за договором страхування життя; перелік страхових випадків; розміри страхових внесків (платежів, премій) і строки їхньої сплати; страховий тариф (страховий тариф не визначають для страхових випадків, для яких не встановлено страхової суми); строк дії договору.

Дія договору страхування припиняється та втрачає чинність за згодою сторін, а також у разі:

1) закінчення строку дії;

2) виконання страховиком зобов’язань перед страхувальником у повному обсязі;

3) несплати страхувальником страхових платежів у встановлені договором строки. Договір страхування вважають недійсним з моменту його укладання у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.