Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статика, кинематика.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
6.96 Mб
Скачать

Завдання с-3. Рівновага тіла під дією просторової системи сил

Умова завдання. Однорідна прямокутна плита вагою зі сторонамизакріплена у точцісферичним шарніром, а у точці– циліндричним шарніром (підшипником) і утримується в рівновазі невагомим стержнем(рис.С3.0 – С3.9).

На плиту діють пара сил з моментом , що лежить у площині плити і сила. Напрямок і точка прикладання сили зазначені у табл.С3. Точкизнаходяться всередині сторін плити.

Визначити: реакції вязей, накладених на плиту.

Табл.С3

Напрямок сили

Номер рядка даних

Точка прикладання сили

Точка прикладання сили

Точка прикладання сили

0

D

20

-

-

-

-

1

-

-

H

60

-

-

2

-

-

-

-

E

70

3

D

30

-

-

-

-

4

-

-

H

20

-

-

5

-

-

-

-

E

30

6

D

60

-

-

-

-

7

-

-

H

30

-

-

8

-

-

-

-

E

60

9

D

70

-

-

-

-

Теоретичне обґрунтування : [4] § 28-29; [5]Разд.I Гл.7 § 1-7; [6] Разд.1 гл.V§ 41-52; [7] ; [8]; [9]; [10].

Методичні вказівки. Завдання С-3 – на рівновагу тіла під дією просторової системи сил. Для вирішення задачі використовується алгоритм розв’язання задач статики (стор.6). Після заміни в'язей реакціями необхідно записати 6 рівнянь рівноваги в вигляді:

(1)

При обчисленні моментів сил відносно осей зручно розкласти сили на складові, які паралельні координатним осям. Тоді по теоремі Вариньона для кожної сили будемо мати:

(2)

Приклад С-3

Вертикальна прямокутна плита (рис.С3.а) вагою, сторони якої, закріплена в точцісферичним шарніром, а в точці– циліндричним шарніром (підшипником) і утримується в рівновазі невагомим стержнем, що лежить у площині, яка перпендикулярна осіх .

На плиту діють пара сил з моментом, що лежить у площині плити і сила, яка прикладена в точціі лежить в площині, що перпендикулярна осіz. Сила спрямована під кутом відносно додатного напрямку осі х (якщо його відкладати за рухом годинникової стрілки).

Визначити реакції в'язей плити.

Дано:

Визначити: реакції шарніру, підшипникаі стержня.

Розв’язування.

  1. Розглянемо рівновагу плити (рис.С3.а).

  2. Зобразимо (рис.С3.б) активні сили, що діють на плиту: і пару сил з моментом.

  1. Накладені на плиту в'язі замінимо їх реакціями. Реакцію сферичного шарнірарозкладемо на три складові; реакцію циліндричного шарніра- на дві складові(в площині, перпендикулярній осі підшипника); реакцію стержняспрямуємо вздовж стержня.

  1. Діюча на плиту і зображена на рис.С3.б система сил є довільною просторовою зрівноваженою. Маємо 6 рівнянь рівноваги та 6 невідомих реакцій, тому задача статично означена.

  1. Приймаємо запропоновану в умові систему координат xyz

  1. Складемо рівняння рівноваги :

  1. Підставимо числові значення і визначимо шукані реакції:

  1. Для перевірки отриманих результатів виберемо нову систему координат з початком у центрі ваги плити (точка перетинання діагоналей) і з осями, паралельними осям(рис.С3.в).

Складемо останні три рівняння рівноваги моментів сил системи щодо нових осей координат.

Отримаємо:

Таким чином, шукані реакції знайдено вірно. Знак « - » перед числовими значеннями результатів указує на те, що реакції спрямовані протилежно напрямкам, які показані на рисунку.

В

ідповідь.