2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Узагальнення інформації щодо оренди в регістрах бухгалтерського обліку

Регістром аналітичного обліку активів, отриманих у операційну оренду, є копія інвентарної картки, яку орендодавець додає до акта приймання-передачі орендованих об’єктів. При поверненні об’єкта оренди орендодавцю, орендар списує об’єкт з позабалансового рахунку і вилучає з картотеки відповідну інвентарну картку (витяг) і зберігає її разом з актом приймання передачі.

Облік заборгованості розрахунків за орендними операціями здійснюється у Журналі 3 та Відомостях аналітичного обліку 3.2, 3.3.

Упершому розділі Журналу 3 відображаються обороти за кредитом рахунків 161 “Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду”, 377 “Розрахунки з іншими дебіторами”, 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”.

Удругому розділі Журналу 3 відображаються обороти за кредитом 53 “Довгострокові зобов’язання з оренди”, 61 “Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями”.

Відомості аналітичного обліку 3.2 (за рахунком 37) та 3.3 (за рахунком 63) підприємства можуть вести для окремих субрахунків, з наступним включенням підсумків таких відомостей до Журналу 3.

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

97