Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukhgaltersky_oblik / Лишиленко О.В. Бухгалтерський облік.pdf
Скачиваний:
1195
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
16.62 Mб
Скачать

Чистий прибуток 1470 грн. = Оподаткований прибуток 2100 грн. — Податок на прибуток 630 грн.

Наприкінці зазначимо, що мінімальна ціна за продукцію, роботи і послуги повинна покривати витрати, які пов’язані із їх створенням. Чим більша різниця між реалізаційною ціною і собівартістю продукції, робіт і послуг — тим більшим є позитивний результат діяльності підприємства (прибуток), і як наслідок, більше можливостей у суб’єкта господарюваннярозширити свою діяльність.

5.5. Облік оплати праці

Зв’язуючим елементом між засобами праці і предметами праці в процесі виробництва виступає робоча сила. В свою чергу оплата праці виступає як винагорода працівникам у відповідності із кількістю і якістю вкладеної ними праці.

Оплата праці з однієї сторони виступає як дохід працівника, а з іншої як витрати, пов’язані із виробництвом тієї чи іншої продукції.

В свою чергу, виходячи із суми нарахованої оплати праці, здійснюється як утримання із заробітної плати, які зменшують суму до видачі на руки працівнику, так і нарахування на заробітну плату до позабюджетних соціальних фондів, які натомість збільшують витрати підприємства.

Завданням обліку оплати праці є:

правильне нарахування оплати праці і відображення її на відповідних бухгалтерських рахунках;

здійснення нарахувань і утримань із заробітної плати у відповідності і з законодавством;

вчасний і повний розрахунок із працівниками по оплаті праці;

контроль динаміки зростання або зменшення фонду оплати праці на підприємстві.

Для обліку оплати праці у плані рахунків бухгалтерського

обліку передбачене використання наступних рахунків: 15 “Kапітальні інвестиції”, 23 “Виробництво”, 30 “Kаса”, 31 “Рахунки в банках”, 37 “Розрахунки з різними дебіторами”, 39 “Витрати майбутніх періодів”, 64 “Розрахунки за податками й платежами”, 65 “Розрахунки за страхуванням”, 66 “Розрахунки за виплатами працівникам”, 81

111

“Витрати на оплату праці”, 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут” та ін.

Використовуючи вказані рахунки, розглянемо облік оплати праці на конкретному прикладі. Схематично облік оплати праці показано на рис. 5.6.

Приклад.

Операція 1. За даними первинних документів нараховано заробітну плату працівникам підприємства у розмірі 12000 грн., зокрема: працівникам основного виробництва 7000 грн.; адміністративному персоналу 5000 грн. (Kредит рахунку 66 “Розрахунки за виплатами працівникам” — Дебет рахунку 23 “Виробництво”, Дебет рахунку 92 “Адміністративні витрати”).

Операція 2. Проведено нарахування на заробітну плату до фондів соціального спрямування у розмірі 4800 грн. і віднесено на: витрати основного виробництва 2800 грн.; адміністративні витрати — 2000 грн. (Kредит рахунку 65 “Розрахунки за страхуванням

— Дебет рахунку 23 “Основне виробництво”, Дебет рахунку 92 “Адміністративні витрати”).

Операція 3. Проведено утримання із заробітної плати прибуткового податку — 2500 грн. (Дебет рахунку 66 “Розрахунки за виплатами працівникам” — Kредит рахунку 64 “Розрахунки з податками й платежами”).

Операція 4. Проведено утримання із заробітної плати до фондів соціального спрямування у сумі 700 грн. (Дебет рахунку 66 “Розрахунки за виплатами працівникам” — Kредит рахунку 65 “Розрахунки за страхуванням”).

Операція 5. Перераховано у бюджет суму утриманого прибуткового податку — 2500 грн. (Дебет рахунку 64 “Розрахунки за податками й платежами” — Kредит рахунку 31 “Рахунки в банках”).

Операція 6. Проведено утримання із заробітної плати в рахунок відшкодування виданої позики підприємством працівнику на індивідуальне житлове будівництво у сумі 400 грн. (Дебет рахунку 66 “Розрахунки за виплатами працівникам” — Kредит рахунку 37 “Розрахунки з різними дебіторами”).

Операція 7. Перераховано до фондів соціального спрямування суму нарахувань і утримань із заробітної плати — 5500 грн. (Дебет рахунку 65 “Розрахунки за страхуванням” — Kредит рахунку 31 “Рахунки в банках”).

112

 

 

 

66

 

 

 

 

65

 

 

 

Д

Розрахунки за виплатами К

 

 

 

Розрахунки за

 

 

 

 

працівникам

 

 

Д

страхуванням

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3)

2500

 

1) 12000

 

 

7) 5500

 

2) 4800

 

4)

700

 

 

 

 

 

 

4) 700

 

6)

400

 

 

 

 

 

 

 

 

8)

8400

 

 

 

 

 

 

 

 

23

Д Виробництво К

1)7000

2)2800

92

ДАдміністративні витрати К

1)5000

2)2000

31

Д

Рахунки в банках

К

5) 2500

7) 5500

37

 

 

Розрахунки з

 

Д

різними дебіторами

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6)

400

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

Д

 

Каса

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8)

8400

 

 

 

64

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розрахунки за податками

Д

 

й платежами

К

 

 

 

 

5) 2500

 

3)

2500

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 5.6. Схема обліку розрахунків з оплати праці.

Операція 8. Видано із каси заробітну плату працівникам після здійснення всіх відрахувань і утримань — 8400 грн. (Дебет рахунку 66 “Розрахункизавиплатамипрацівникам” — Kредитрахунку30 “Kаса”).

Розглянутий приклад дає чітке розмежування щодо нарахувань на заробітну плату і утримань із заробітної плати. Нарахування на заробітну плату являють третій тип господарських операцій (збільшуються господарські засоби і джерела їх утворення на одну і ту ж суму). Утримання із заробітної плати представляють другий тип господарських операцій (одні джерела господарських засобів зростають, інші — зменшуються на одну і ту ж суму). Виходячи з того, що вони представляють собою дві різні економічні категорії, кореспонденція рахунків при здійсненні нарахувань або утримань буде відповідно різною.

113

Розділ 6.

Документація та інвентаризація

Врозділі розглядаються наступні питання:

6.1.Бухгалтерські документи і вимоги щодо їх оформлення

6.2.Kласифікація документів

6.3.Облікові регістри і форми бухгалтерського обліку

6.4.Помилки в обліку та способи їх виправлення

6.5.Організація документообігу і зберігання документів

6.6.Інвентаризація, її значення і види

6.1.Бухгалтерські документи і вимоги щодо їх оформлення

Предметом бухгалтерського обліку є сукупність об’єктів, які можна об’єднати у три групи: 1) господарські засоби; 2) джерела утворення господарських засобів; 3) господарські процеси.

Відправним моментом при відображенні об’єктів в обліку є їх документування. Це означає, що всі об’єкти мають бути зафіксовані, тобто має бути свідчення про їх наявність та рух. Роль такого свідчення виконує документ (від латинської “documentum” — свідчення, доведення). Отже, документ — це письмове свідоцтво, що фіксує та підтверджує здійснення господарських операцій, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

Виходячи із цього документація являє собою спосіб суцільного і безперервного відображення об’єктів бухгалтерського обліку (господарських засобів, джерел утворення господарських засобів та господарських процесів) шляхом використання бухгалтерських документів.

На протязі всього періоду існування обліку був і залишається традиційним носієм бухгалтерської інформації аркуш паперу вста-

114

новленого зразка. Натомість за останні десятиріччя поняття носія облікової інформації значно трансформувалося у зв’язку із розвитком обчислювальної техніки. Так, на сьогодні різного роду облікові дані можуть зберігатися як на магнітних, так і на лазерних дисках.

Але як би не змінювалися носії облікової інформації, сам документ, як свідчення факту здійснення господарської операції, залишається незмінним. Виходячи із цього, можна ствердити, що залишається і документаціяяк елементметодубухгалтерського обліку.

Порядок документального відображення господарських операцій, а також вимоги щодо оформлення документів регламентується “Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку”, затвердженим наказом Міністерства фінансів Ук-

раїни №88 від 24.05.1995 р.

У вказаному нормативному документі зазначено, що первинні документи повинні бути складенi у момент проведення кожної господарської операцiї або, якщо це неможливо, безпосередньопiсля її завершення.

Документи, створенi засобамиобчислювальноїтехнiкина машинозчитуваних носiях, застосовуються у бухгалтерському облiку за умови надання їм юридичної сили i доказовостi.

Документ, виготовлений машинним способом, повинен бути записаний на матерiальному носiї (магнiтному, паперовому), виготовлений i розмiченийза вимогами вiдповiдного стандартуi закодований згiдно з затвердженою системою кодифiкацiї.

На вимогу контролюючих або судових органiв та своїх контрагентiв пiдприємство, установа зобов’язанi за свiй рахунок зробити копiї таких документiв на паперовому носiї.

Первиннi документи (на паперових i машинозчитуваних носiях iнформацiї) для надання їм юридичної сили i доказовостi повиннi мати такi обов’язковi реквiзити:

назвапiдприємства, установи, вiдiменi якихскладений документ;

назва документа (форми);

код форми;

дата i мiсце складання;

змiст господарської операцiї та її вимiрники (у натуральному i вартiсному виразi);

посади, прiзвища i пiдписи осiб, вiдповiдальних за дозвiл та здiйснення господарської операцiї i складання первинного документа.

115

При застосуваннi засобiв обчислювальної та iншої оргтехнiки реквiзити можуть бути зафiксованi у виглядi коду.

Документ може бути пiдписаний особисто, iз застосуванням факсимiле, штампу, символу або iншим механiчним чи електронним способом посвiдчення. Пiдписи осiб, вiдповiдальних за складання первинних документiв на обчислювальних машинах та iнших засобахорганiзацiйної технiки, виконуютьсяу виглядi паролю або iншим способом авторизацiї, що дає змогу однозначно iдентифiкувати особу, яка здiйснила господарську операцiю.

Документ на машинозчитуваному носiї повинен мати код особи, вiдповiдальної за правильнiсть складання документа. Належнiсть коду конкретнiй особi реєструєтьсяорганiзацiєю-створюва- чем документа на машинозчитуваному носiї, а також створюються технiчнi, програмнi засоби та органiзацiйнi умови, що виключають можливiсть користування чужими кодами.

Фiзичнi таюридичнi особи, якi беруть участьуздiйсненнi операцiй, пов’язаних з прийомом i видачею грошових коштiв, цiнних паперiв, товарно-матерiальних цiнностей та iнших об’єктiв майна, забезпечуютьсяпiдприємством, установою, щовиконуєцi операцiї, копiями первинних документiв про таку операцiю.

Первиннi документи складаються на бланках типових форм, затверджених Мiнiстерством статистики України, а також на бланках спецiалiзованих форм, затверджених мiнiстерствами i вiдомствами України. Документування господарських операцiй може здiйсню-

ватись з використанням виготовлених самостiйно бланкiв, якi повиннi обов’язково мiстити реквiзити типових або спецiалiзованих форм.

У випадках, установлених законодавством, а також мiнiстерствами i вiдомствамиУкраїни, бланкипервинних документiв можуть бутивiднесенi добланкiвсувороїзвiтностi. Бланкисувороїзвiтностi друкуються за зразками типових форм, затверджених вiдповiдно Державним комітетом статистики за погодженням з Мiнiстерством фiнансiв України або мiнiстерствами i вiдомствами за погодженням з Державним комітетом статистики i Мiнiстерством фiнансiв України, iз обов’язковим друкуванням на бланках квітанцiй, бiлетiв, талонiв, абонементiв тощо їх номiнальної вартостi. Всi бланки суворої звiтностi пiдлягають нумерацiї, порядок нанесення якої (нумератором, типографським способом) встановлюють мiнiстерства i вiдомства.

Порядок використання та облiку бланкiв первинних документiв суворої звiтностi, а також коло господарських операцiй,

116

оформленняякихпровадитьсянатакихбланках, установлюютьсяокремими нормативними актами.

Записи у первинних документах, облiкових регiстрах повиннi здiйснюватися тiльки у темному кольорi чорнилом, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарських машинок, принтерiв, засобiв механiзацiї та iншими засобами, якi б забезпечили збереження цих записiв протягом установленого термiну зберiгання документiв та запобiгли внесенню несанкцiонованих i непомiтних виправлень.

Вiльнi рядки в первинних документахпiдлягають обов’язковому прокреслюванню.

Kерiвник пiдприємства, установи забезпечує фiксування фактiв здiйснення всiх господарських операцiй, що були проведенi, у первинних документах та виконання всiма пiдроздiлами, службами i працiвниками правомiрних вимог головного бухгалтера щодо порядку оформлення та подання для облiку вiдомостей i документiв.

Kерiвником пiдприємства, установи затверджується перелiк осiб, якi мають право давати дозвiл (пiдписувати первиннi документи) на здiйснення господарської операцiї, пов’язаної з вiдпуском (витрачанням) грошових коштiв i документiв, товарно-матерiальних цiнностей, нематерiальних активiв та iншого майна. Kiлькiсть осiб, якi мають право пiдписувати документи на здiйснення операцiй з видачi особливо дефiцитних товарiв i цiнностей, бланкiв суворої звiтностi, повинно бути обмежено.

Вiдповiдальнiсть за своєчасне i якiсне складання документiв, передачу їх у встановленi графiком документообороту термiни для вiдображення у бухгалтерському облiку, за достовiрнiсть даних, наведених у документах, несуть особи, якi склали i пiдписали цi документи.

Первиннi документи пiдлягають обов’язковiй перевiрцi працiвниками, якi ведуть бухгалтерський облiк, за формою i змiстом, тобто перевiряєтьсянаявнiсть удокументi обов’язкових реквiзитiв та вiдповiднiсть господарської операцiї дiючому законодавству, логiчна ув’язка окремих показникiв.

Забороняється приймати до виконання первиннi документи на операцiї, що суперечать законодавчим i нормативним актам, встановленому порядку приймання, зберiгання i витрачання грошових коштiв, товарно-матерiальних цiнностей та iншого майна, порушують договiрну i фiнансову дисциплiну, завдають шкоди державi, власникам, iншим юридичним i фiзичним особам. Такi документи

117