Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія / Philos_lect2_Chernyshov.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
200.7 Кб
Скачать

2. Таємниця людської сутності

Сутність – це те, що робить річ нею самою. Втрачаючи власну сутність річ перестає бути собою. Тобто, дати визначення сутності означає вказати на те, що є самим центром, серцевиною буття речі, пізнати річ у всій її даності й конкретності.

Людина є складною істотою, на це звернув увагу вже Платон (427-347 рр. до н.е.), у своєму діалозі «Федр», уподібнивши людську душу колісниці, запряженій двома конями – шляхетним (воля) й бридким (чуттєвість), якими править візниця-розум12.

Філософи різних часів робили спроби визначити сутність людського єства. Відомі класичні визначення людини, що сходять до Аристотеля як: «ζíον λογικός» (грець. – «розумна жива істота», лат. – «animal rationalis») та «ζíον πολιτικόν» (грець. – «політична, громадянська або суспільна жива істота», лат. – «animal civile» або «animal socialis»).

Не важко помітити, що в основі цього визначення лежить розуміння людини як «ζíον», тобто живої істоти. Втім, що означає бути «ζíον»? Бути живою істотою, означає мати у собі життя, бути причетним до життя. Протилежністю живого є мертве, не живе, позбавлене або непричетне життю. Проте, чи є певна межа між живим та неживим, а якщо й так, то як можна встановити із певністю де проходить ця межа? Та й що таке саме-собою життя?

Безумовно, що визначення людини як «ζíον» споріднює її з тваринним царством, а можливо, уводить навіть глибше, сходами таємничої ієрархії буття, проте, чи дійсно людина є вершиною живої природи? Чи немає істот досконаліших за людину, істот, що перевищують людину за ступенем досконалості, так само, як здається вона перевищує за ступенем досконалості решту представників тваринного світу?

У філософії це питання лишається без відповіді, виходячи у сферу релігії, яка дає позитивну відповідь на це питання – такі, досконаліші за людину живі істоти дійсно існують, це Бог та янголи. Проте, ця відповідь, якщо й не суперечить розуму, – оскільки, все, що є досконалішім за щось, цілком вірогідно, є менш досконаліше за щось інше, – то, принаймні перевищує його, є надрозумною, а тому може бути сприйнята тільки вірою. А отже, не задовольняє автономні вимоги людського розуму.

Тобто, при більш пильному розгляді поняття «ζíον» зринає надзвичайна кількість питань, що радше уводять нас від безпосередньої даності людського буття, у абстрактні тонкощі й логічні хитросплетіння. Тобто, поняття «жива істота» не задовольняє потребу відповіді на питання «що є людина?». Принаймні, визначення людини як «ζíον» є хоча й не повністю не вірним, вочевидь надто широким, а тому таким, що не досягає мети визначення сутності людини.

Саме тому, філософи намагалися у певний спосіб намагалися звузити перспективу, додаючи до «ζíον» певні атрибути, що на їх думку виражали суто людський спосіб буття у світі, наприклад, як це має місце у Аристотеля, який говорить про «ζíον λογικός» та «ζíον πολιτικόν», тобто вказуючи на «розумність» й «політичне життя», як атрибути, що репрезентують суто людський спосіб буття у світі.

Проте, і тут існує певна проблема. По-перше, те, що якщо ці атрибути й проводять певну межу між людським й тваринним світом, втім, не є певним те, що вони властиві тільки людині. По-друге, вказуючи на предикат й його атрибути, тобто намагаючись категоріально окреслити поняття людської сутності, ми радше вказуємо не на саму сутність, а на те, що у ній й довкола неї, тобто на певні її ознаки, що є нетотожними із самим предикатом. Навіть, можливо, що ці ознаки є далеко не головні, а просто являються нам такими, при першому побіжному ознайомленні, що не сягає глибини, а сковзає поверхнею.

Свого часу, цю проблему помітив й доволі вправно розбирав, у своїх «Метафізичних розмислах» (1641 р.)13, французький філософ Рене Декарт (31.03.1595-11.02.1650 рр.), якого доволі часто називають «батьком європейського раціоналізму Нового часу» або навіть «батьком модерної філософії».

Розв’язуючи питання щодо людської сутності й шукаючи найбільш очевидного визначення, Р. Декарт вважає, що для цього потрібно знайти атрибут, що був би тотожний із предикатом. А відповідно, подаючи визначення людини, ототожнює предикат (людину) й атрибут (мислення), а отже, за Р. Декартом, людина є «res cogitans» (лат. – «мисляча річ»). Тобто, заперечивши можливість сутнісного визначення людини як «мислячої істоти» (або «розумної тварини»), разом із тим, Р. Декарт вважає, що мислення є єдиним невідчужуваним атрибутом людини14.

Проте для Р. Декарта та його послідовників – картезіанців, що так вправно підійшли до визначення людини як «мислячої речі», сама речовинність людини, так і лишилася найвеличнішою загадкою людського життя, так само, як у онтологічному контексті (тобто у вченні про буття), головною таємницею для них лишився зв'язок між тими двома речами, які вони визнавали базовими сутностями світу – мислячою субстанцією (лат. – «res cogitans») й протяжною субстанцією (лат. – «res extensa»)15.

Намагаючись у певний спосіб визначити людську тілесність, картезіанці не знайшли нічого кращого, як визначити людське тіло (так само як і тіла тварин), у дусі свого часу, тобто механістично, уподібнивши його машині, механізму.

Французький лікар й філософ-матеріаліст Жюльєн Оффрей де Ла Меттрі (23.11.1709-11.11.1751 рр.), не будучи сам картезіанцем, проте, знаходячись, так би мовити, «під шармом» картезіанського розуміння людського тіла й тілесності навіть написав книгу, що називалася «L'homme machine» (фр. – «Людина-машина»). У цій книзі, Ла Меттрі стверджував наївно-матеріалістичне розуміння людини й механістично-матеріалістичний характер людської тілесності, що визнавалася єдиною базовою реальністю людської організації. Не важко помітити, що такий наївно-матеріалістичний погляд на людину є просто, так би мовити, «картезіанством навпаки», а отже є просто іншою крайністю.

Тобто, розв’язання питання про сутність людини так і не відбулося, оскільки всі спроби пошуку сутнісного визначення, що спиралися на принцип самототожність предикату його головному атрибуту (чи атрибутам), якщо й не цілковито потерпіли крах й far fiasco, то були вочевидь лише частковими, тобто таким, яким бракувало повноти змісту.

Виявляється, що людина є надзвичайно особливою істотою. Коли кожна з решти інших, відомих нам, живих істот, що населяють цей світ посідають кожна своє окреме, як здається раз і назавжди відведене їй місце, людина знаходиться у постійному русі й змінах. Мабуть є зайвим говорити, що, зазвичай, різниця між двома нормально розвиненими індивідами, представниками людської природи є набагато глибшою, ніж аналогічна різниця між нормально розвинутими індивідами, що репрезентують тваринний світ, хоча б й на вищих щаблях його організації.

Окрім того, представники людської природи не тільки перебувають у постійних змінах, а й самі активно змінюють цей світ, перетворюючи його, так би мовити, «під себе», пристосовуючи під свої потреби, створюючи, так звану, «другу природу людини» (І. Кант, К. Маркс (05.05.1818-14.03.1883 рр.) та ін.), «Lebenswelt» (нім. – «Життєвий світ», Е. Гуссерль, М. Гайдеґґер (26.09.1889-26.05.1976 рр.)), «Габітус» (П’єр Бурдью, 01.08.1930-23.01.2002 рр.).

Тобто, можна сказати, що сутність людини ніби постійно «вислизає», уникаючи визначення.

Людина, насправді, може бути, а може й не бути «ζíον λογικός»16, «ζíον πολιτικόν»17, «істотою здатною до пізнання»18, «історичною істотою»19, «істотою, що творить історію й не може ані повторити власного минулого, ані позбутися його, полишивши позаду»20, «релігійною істотою»21, «істотою, що виробляє засоби існування»22, «істотою, що виготовляє знаряддя праці»23, «істотою, що вміє сміятися»24, «істотою, що обіцяє»25, тощо. Вона і «res cogitans»26, і «res extensa»: вона і все те, й нічого з того. Людина – тотожна самій собі, вона ніби є мікрокосм, проте, на відміну від макрокосму, постійно прагне вийти за власні межі, перевищити себе, змінитися.

Як свого часу влучно зауважив Макс Шелер (22.08.1874-19.05.1928 рр.), у своїй книзі «Положення людини у космосі» (1927 р.): «У порівнянні зі звіром, існування якого є втіленням філістерства27, людина – це вічний «Фауст», bestia cupidissima rerum novarum28, що ніколи не заспокоюється на оточуючій її дійсності, завжди прагне прорвати бар’єри визначеності власного тепер-і-тут-так-буття, й прорвавши їх, також завжди воліє перейти межі оточуючої її дійсності, а з ними й само-власну конкретну дійсність власної індивідуальності. У цьому ж сенсі й Зиґмунд Фройд (06.05.1856-23.09.1939 рр.), у його книзі «Потойбіч принципу насолоди», угледів у людині «того, хто витісняє потяги»29»30.

Можливо ця мінливість й непостійність, несталість людського буття та людське прагнення до постійного оновлення себе й світу і є її головною, сутнісною характеристикою – вона є всім і нічим, й врешті решт тільки їй обирати що вона таке, чим вона є, куди їй іти, чим чи ким вона хоча бути, а отже, сутність людини – це диво й таємниця.