Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1 ЕКОНОМІЧНА.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
64.91 Кб
Скачать
    1. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. На основі вiдповiдних положень (стандартів) бухгалтерського обліку , затверджених Мiнiстерством фінансів України з застосуванням міжнародних стандартів та на основі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій.

Бухгалтерський облік та фінансова звітність Товариства ґрунтуються на таких принципах:

  • обачність при здійсненні облікових операцій;

  • повне висвітлення господарчої діяльності Товариства;

  • автономність обліку;

  • послідовність обліку;

  • безперервність обліку з моменту реєстрації Товариства до припинення Товариства як юридичної особи;

  • нарахування та відповідність доходів і витрат;

  • превалювання сутності господарської операції над її формою;

  • історична (фактична) собівартість;

  • єдиний грошовий вимірник;

  • періодичність;

  • інші принципи

Згідно з наказом про облікову політику підприємства на ВАТ «Полтавакондитер» встановлені правила ведення бухгалтерського обліку.

Класифікація активів та зобов’язань здійснюється виходячи з терміну один рік.

Для визначення основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів, визначення їх корисного використання, вибору методу нарахування амортизації в момент введення їх в експлуатацію та протягом подальшого використання створено постійно діючу інвентаризаційну комісію.

Визнання, оцінка та облік основних засобів здійснюється відповідно до ПСБО 7 «Основні засоби».

Для відокремлення в складі основних засобів малоцінних необоротних активів встановлено вартісну межу у розмірі 1000,00 гривень.

Амортизація об’єктів основних засобів нараховується у такий спосіб:

  • будівлі та споруди – прямолінійним методом, виходячи зі строку корисного використання 20 років;

  • машини та устаткування – методом прискореного зменшення залишку, виходячи зі строку корисного використання 5 років;

  • інші об’єкти основних засобів – прямолінійним методом, виходячи із терміну корисного використання 5 років;

  • амортизація малоцінних необоротних активів нараховувати у першому місяці їх використання у розмірі 100% їх вартості.

Ліквідаційну вартість основних засобів та нематеріальних активів прийняти рівною нулю.

Готова продукція відображається в бухгалтерському обліку та балансі за фактичною виробничою собівартістю.

Оцінка вибуття сировини, матеріалів, напівфабрикатів, МШП, інших виробничих запасів і готової продукції здійснюється за собівартістю перших за часом надходження запасів ( за методом ФІФО) .

Переоцінка запасів проводиться один раз квартал на підставі рішення постійно діючої інвентаризаційної комісії.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться силами бухгалтерської служби (бухгалтерії), керованої головним бухгалтером, яка підпорядкована безпосередньо голові правління.

Бухгалтерський облік ведеться на основі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств і організацій та інструкції №291 за журнально-ордерною формою. Для ведення бухгалтерського обліку застосовувати на підприємстві програмний комплекс «ВІРТУОЗ». Головний бухгалтер, на якого покладено ведення бухгалтерського обліку на підприємстві (далі - бухгалтер) повинен:

  • забезпечити застосування в бухгалтерському обліку єдиних форм первинних документів, як уніфікованих, затверджених нормативно-правовими актами України так і документів, створених підприємством самостійно;

  • забезпечити складання та подання фінансової та інших видів звітності підприємства відповідним користувачам у обсязі та в строки встановлені чинним законодавством;

  • брати участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею, псуванням активів підприємства;

  • з метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансових звітів перед складанням річної фінансової звітності та в інших випадках, передбачених законодавством, постійно діючою інвентаризаційною комісією проводити інвентаризацію активів і зобов’язань згідно з Інструкцією по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів і розрахунків, затвердженою наказом Мінфіну України від 11.08.94 року №69.

Однією з важливих передумов раціональної організації обліку є застосування найбільш ефективної форми бухгалтерського обліку, його технічної оснащеності.

Під формою бухгалтерського обліку розуміють певну систему взаємопов'язаних між собою облікових регістрів встановленої форми і змісту, що зумовлює послідовність і способи облікових записів.

Основними відмітними ознаками, що визначають особливості окремих форм бухгалтерського обліку, є: зовнішній вигляд і будова облікових регістрів, взаємозв'язок регістрів синтетичного й аналітичного обліку, послідовність і техніка облікової реєстрації.

У процесі історичного розвитку форми ведення бухгалтерського обліку істотно змінювалися під впливом змін умов господарювання.

Залежно від носіїв облікових регістрів розрізняють два класи форм ведення бухгалтерського обліку: паперові та комп'ютерну.

До паперових форм бухгалтерського обліку належать:

  • меморіально-ордерна;

  • Журнал-Головна;

  • журнально-ордерна;

  • журнальна;

  • форми ведення бухгалтерського обліку, які застосовуються суб'єктами малого підприємництва.

Меморіально-ордерна форма передбачає складання бухгалтерської проводки на кожен первинний документ окремою довідкою в меморіальних ордерах.

Особливостями меморіально-ордерної форми обліку є:

  • оформлення бухгалтерських проводок меморіальними ордерами;

  • поділ синтетичного обліку на хронологічний і систематичний;

  • ведення аналітичного обліку на картках.

Меморіально-ордерна форма надає широкі можливості для розподілу облікових робіт, однак вимагає багаторазового переписування даних з регістру в регістр.

Вибір меморіально-ордерної форми ведення бухгалтерського обліку обумовлений достатньою простотою її будови, наочністю записів, можливістю розподілу облікової роботи між спеціалістами різного рівня кваліфікації.

Проте дана форма ведення бухгалтерського обліку має і ряд недоліків, зокрема, здійснення багаторазових записів, відрив синтетичного обліку від аналітичного, значна тривалість облікового циклу робіт та незручність перевірки взаємних розрахунків.

На сьогодні меморіально-ордерна форма застосовується, як правило, в бюджетних установах.

Журнал - Головна форма обліку. На підприємствах, які мають невелику кількість синтетичних рахунків, може застосовуватися один зі спрощених варіантів меморіально-ордерної форми ведення обліку, який прийнято називати формою Журнал-Головна.

За цим варіантом хронологічна реєстрація меморіальних ордерів поєднується із записами за синтетичними рахунками в одній книзі, яка має назву Журнал-Головна. Застосування даної форми ведення бухгалтерського обліку передбачає групування операцій у допоміжних накопичувальних відомостях.

За цими відомостями раз на місяць складаються меморіальні ордери.

Дані з меморіальних ордерів щомісячно переносяться до регістру синтетичного обліку - книги "Журнал-Головна", яка є оборотно-сальдовою відомістю підприємства та підставою для складання звітності. Облік у книзі "Журнал-Головна" ведеться за синтетичними рахунками.

До переваг ведення бухгалтерського обліку за формою Журнал-Головна можна віднести її наочність, можливість контролю записів, простоту в навчанні.

У той же час дана форма є доволі громіздкою та незручною, дозволяє застосувати обмежену кількість рахунків і створює обмеженість у розподілі облікової праці.

Наведені недоліки обмежують сферу застосування форми ведення бухгалтерського обліку Журнал-Головна.

Журнально-ордерна форма обліку. Журнально-ордерна форма ведення бухгалтерського обліку ґрунтується на застосуванні журналів-ордерів, де збираються і систематизуються дані первинних документів.

Ця форма обліку передбачає:

  • здійснення записів у журналах-ордерах у порядку реєстрації операцій;

  • об'єднання в записах синтетичного та аналітичного обліку;

  • відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій в розрізі показників, необхідних для здійснення управління, контролю, аналізу та складання бухгалтерської звітності;

  • застосування журналів-ордерів за декількома рахунками, які мають між собою економічний зв'язок;

  • побудова облікових регістрів із заздалегідь вказаною кореспонденцією рахунків і показниками, необхідними для складання бухгалтерської звітності.

Аналітичний облік з використанням даної форми обліку ведеться за допомогою книг аналітичного обліку або карток.

Головна книга як зведений обліковий регістр дозволяє отримувати певну інформацію не за місяць (як журнали-ордери і відомості), а наростаючим підсумком.

Основними перевагами журнально-ордерної форми обліку є скорочення кількості записів та поліпшення техніки обліку, взаємний контроль записів в облікових регістрах та оперативність.

Даній формі ведення бухгалтерського обліку властиві і недоліки: непристосованість до комп'ютерної обробки даних, складна будова регістрів, вимагає високого рівня кваліфікації облікових працівників.

Журнальна форма обліку. Вдосконалення меморіально-ордерної форми ведення бухгалтерського обліку зумовило відмову від складання меморіальних ордерів і реєстраційних журналів та появу більш прогресивної форми - журнальної.

Особливостями журнальної форми ведення бухгалтерського обліку є наступні:

  • побудова журналів за кредитовою ознакою;

  • застосування накопичувальних журналів і допоміжних відомостей;

  • поєднання в одному регістрі хронологічного та систематичного запису;

  • зазначення в журналах кореспонденції рахунків;

  • поєднання в одному журналі декількох взаємопов'язаних синтетичних рахунків;

  • максимальне використання шахових відомостей.

У журналах зазначаються коди (шифри) й найменування кореспондуючих рахунків за операціями, що обліковуються в даному журналі. Журнали відкриваються на місяць на окремий синтетичний рахунок або групу синтетичних рахунків.

Окрім журналів, дана форма ведення бухгалтерського обліку передбачає складання відомостей, Головної книги, таблиць з аналітичними даними, аркушів-розшифровок, реєстру депонованої заробітної плати, бухгалтерських

довідок (у випадку здійснення відповідних операцій).

Відомості та аркуші-розшифровки призначені для аналітичного обліку, попереднього накопичення, групування та узагальнення облікових даних, які містяться у прийнятих до обліку документах.

Бухгалтерські довідки використовуються для виправлення помилок, допущених у минулих звітних періодах.

Головна книга використовується для узагальнення облікових записів у журналах, взаємної перевірки облікових записів за рахунками бухгалтерського обліку й складання фінансової звітності.

Вона передбачає щомісячне перенесення підсумків облікових записів з журналів до окремого аркушу, який виділяється на один синтетичний рахунок.

Суб'єкти малого підприємництва (СМП) використовують одну з двох форм ведення бухгалтерського обліку:

а) просту форму бухгалтерського обліку;

б) спрощену форму бухгалтерського обліку.

Проста форма бухгалтерського обліку передбачає використання Журналу обліку господарських операцій, в якому записи здійснюються на підставі первинних і зведених бухгалтерських документів, відомостей нарахування заробітної плати й амортизації тощо з відображенням суми операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Спрощена форма бухгалтерського обліку передбачає використання відомостей, записи в які здійснюються на підставі первинних документів. За підсумками відомостей складається оборотно-сальдова відомість і формується звіт суб’єкта малого підприємництва.

Згідно «Наказу про організацію бухгалтерського обліку і облікову політику підприємства на 2011 р.» на ПАТ «Полтавакондитер» (Додаток В) відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві покладено на керівника підприємства. Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності у Товаристві є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства, про стан використання майна та оцінки потенційної можливості отримання грошових коштів чи доходів у інших формах від використання активів. Оперативний, бухгалтерський і статистичний облік і звітність здійснюється в порядку і обсягах, встановлених законодавством України. Ведення бухгалтерського обліку на ПАТ «Полтавакондитер» є обов'язковим видом обліку. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, грунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Товариство самостійно:

  • визначає облікову політику;

  • обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених законодавством, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;

  • розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

  • затверджує правила документообігу і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;

  • може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності Товариства.

На основі даних бухгалтерського обліку складається фінансова звітність, що включає до свого складу баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до звітів та інші документи, що додатково можуть встановлюватись Спостережною радою Товариства чи Ревізійною комісією Товариства.

Форми фінансової звітності Товариства і порядок їх заповнення встановлюються держаними органами.

Товариство зобов'язане подавати квартальну та річну фінансову звітність Спостережній раді Товариства, трудовому колективу на вимогу його повноважного органу та акціонерам, що володіють у сукупності більш ніж 10 відсотками від загального розміру Статутного фонду Товариства.

Державним органам звітність подається у відповідності до норм чинного законодавства.

Фінансова звітність Товариства не становить комерційної таємниці, крім випадків, передбачених законодавством.

Товариство не пізніше терміну, який встановлюється законодавством, оприлюднює річну фінансову звітність та консолідовану звітність шляхом публікації у періодичних виданнях або розповсюдження її у вигляді окремих друкованих видань, якщо інше не буде передбачено законодавством.

Облік на підприємстві ведеться за журнально-ордерною формою із застосуванням програмного комплексу «ВІРТУОЗ». Основними обліковими регістрами є журнали-ордери (Додаток Г та Додаток Д), Головна книга та відомості по рахунках.

Згідно до обраної облікової політики на ПАТ «Полтавакондитер» активи і зобов’язання відображаються в балансі тільки тоді, коли існує ймовірність отримання економічних вигід у майбутньому і їх оцінка може бути достовірно визначена.

До основних фондів відносяться матеріальні активи, що використовуються для ведення господарської діяльності, термін корисного використання яких перевищує один рік і вартість яких - понад 1000,00 грн. Активи, вартістю менше 1000,00 грн. і з терміном корисного використання більше одного року обліковують як малоцінні необоротні матеріальні активи. Амортизація нематеріальних активів здійснюють прямолінійним методом, тобто, річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на очікуваний період часу використання об’єкта основних засобів. Нарахування амортизації проводиться щомісячно. Термін корисного використання нематеріальних активів встановлена в межах 5 років.

Матеріальні активи з терміном корисного використання менше року, незалежно від їх первісної вартості, обліковують як малоцінні швидкозношувані предмети (МШП). Амортизацію МШП нараховують в розмірі 100% їх вартості в першому місяці відпуску зі складу в експлуатацію.

Ліквідаційну вартість нематеріальних активів дорівнює нулю, методом вибуття запасів є метод ФІФО, тобто за собівартістю перших за часом надходження запасів. Переоцінка запасів проводиться один раз квартал на підставі рішення постійно діючої інвентаризаційної комісії.

Дебіторську заборгованість за продукцію, товари, роботи і послуги відображають в балансі за чистою реалізаційною вартістю.

Витрати відображають в балансі одночасно із зменшенням активів або збільшенням зобов’язань, а у звіті про фінансові результати – одночасно з доходами, для отримання яких вони понесені. Для узагальнення інформації про витрати підприємства за елементами застосовувати бухгалтерські рахунки класу 9 Плану рахунків без використання рахунків класу 8.

Дохід визнається одночасно із збільшенням активу або зменшенням зобов’язання, а оцінюють його відповідно до П(С)БО 15. Дохід від реалізації продукції визнається в момент відвантаження її покупцям з дотриманням вимог п. 8 П(С)БО 15.

Облік готової продукції, відвантаженої у магазини фірмової торгівлі здійснюють на рахунку 365 «Розрахунки з магазинами».

Затверджено перелік статей калькулювання виробничої собівартості продукції (рахунок 23):

  • затрати на придбання сировини, матеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів, необхідних для виробництва готової продукції;

  • оплата праці основних робітників, відрахування до соціальних фондів обов’язкового страхування;

  • амортизація виробничого обладнання;

  • змінні загальновиробничі витрати;

  • розподілені постійні загальновиробничі витрати.

Затверджено наступний перелік загальновиробничих витрат (рах. 91):

  • оплата праці працівників, які займаються обслуговуванням обладнання, з урахуванням витрат на їх обов’язкове страхування;

  • витрати на утримання й експлуатацію машин та обладнання, включаючи вартість мастильних та інших матеріалів, необхідних для підтримки обладнання в робочому стані,

  • вартість витраченого палива, енергії, води та інших ресурсів.

  • витрати на управління виробництвом,

  • амортизацію основних засобів загального виробничого призначення (цехів тощо),

  • витрати на утримання й експлуатацію виробничих приміщень, включаючи витрати на утримання будівель, споруд та інвентарю виробничих цехів, утримання системи опалення, каналізації, ліній електропередач тощо

  • витрати на ремонт основних засобів, включаючи вартість використаних матеріалів, заробітну плату працівників і відрахування на обов’язкове страхування,

  • витрати на вдосконалення технологій та організації виробництва,

  • витрати на охорону праці та техніку безпеки, на охорону навколишнього середовища.

Загальновиробничі витрати розподіляються на кожну одиницю виробництва. За основу розподілу прийнято нараховану заробітну плату працівників основного виробництва.

Затверджено перелік і склад адміністративних витрат:

  • оплата праці адміністративного персоналу підприємства, відрахування на обов’язкове страхування,

  • витрати на відрядження,

  • поштово-телеграфні та телефонні витрати,

  • витрати на утримання та ремонт адміністративних приміщень, обладнання тощо адміністративного призначення

  • оплата юридичних, аудиторських послуг,

  • сплата мита, місцевих податків,

  • витрати на утримання легкового автотранспорту.

Витрати, пов’язані з операційною діяльністю, які не включаються до собівартості реалізованої продукції (адміністративні витрати, витрати на збут) визначити відповідно до П(С)БО 16. Названі витрати вважають витратами періоду і відображають у Звіті про фінансові результати.

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться силами бухгалтерської служби (бухгалтерії), керованої головним бухгалтером, яка підпорядкована безпосередньо голові правління. Організаційна структура бухгалтерії є лінійно-штабною (Додаток Е). Головний бухгалтер повинен

  • забезпечувати дотримання на підприємстві єдиних методологічних основ бухгалтерського обліку;

  • складати та здавати в установлені терміни фінансову, статистичну, податкову звітність;

  • організовувати контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

  • брати участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею, псуванням активів підприємства.

Розпорядження головного бухгалтера, які стосуються становлення та здійснення бухгалтерського обліку на підприємстві, є обов’язковими для виконання всіма структурним підрозділами та всіма працівниками підприємства. За відсутності головного бухгалтера його обов’язки та відповідальність покладаються на його заступника.

Згідно «Положення про центральну бухгалтерію ПАТ Полтавакондитер» (Додаток Ж) основними функціями бухгалтерії є:

  1. Розробка наказу про облікову політику підприємства, внесення змін до обраної облікової політики, внесення пропозицій щодо вибору форми бухгалтерського обліку;

  2. Формування і своєчасне надання повної та достовірної бухгалтерської інформації про діяльність підприємства, його майновий стан, прибутки й витрати;

  3. Організація повного обліку основних засобів, сировини, матеріалів, палива, готової продукції, коштів та інших товарно-матеріальних цінностей підприємства витрат виробництва та обігу згідно з вимогами законодавства та П(С)БО;

  4. Своєчасне нарахування та перерахування податків, внесків та інших обов’язкових платежів;

  5. Розробка форм документів внутрішньої бухгалтерської звітності;

  6. Забезпечення суворого дотримання касової дисципліни, законності списання з рахунків бухгалтерського обліку нестач, втрат, дебіторської заборгованості та інших коштів;

  7. Забезпечення збереження бухгалтерських документів, оформлення і здачі їх у встановленому порядку до архіву;

  8. Участь у економічному аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства за даними бухгалтерського обліку і звітності з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів, усунення втрат і непродуктивних витрат;

  9. Інші обов’язки, покладені на неї наказами керівництва.

На ПАТ «Полтавакондитер» всі працівники бухгалтерії працюють на основі посадових інструкцій. Бухгалтер з обліку сировини відповідно до посадової інструкції (Додаток И) повинен:

  1. Виконувати роботу з обліку сировини та інших допоміжних матеріалів на складах сировини;

  2. Слідкувати за правильним оформленням прибуткових накладних, перевіряти наявність в них даних про кількість сировини та інших допоміжних матеріалів, що надійшли, їх ціну та загальну суму по документу, контролювати вибуття сировини та інших допоміжних матеріалів, переміщення між складами як на виробництво, так і на потреби допоміжних структурних підрозділів та проводити списання сировини і матеріалів, використаних в діяльності протягом місяця;

  3. Приймати участь у проведенні інвентаризацій ТМЦ, своєчасно складати порівняльні відомості та контролювати своєчасність складання інвентаризаційних описів.

  4. Заповнювати журнали-ордери №4,5,8,10/1;

  5. Щоквартально готувати дані по постачальниках сировини для заповнення податкової звітності.

  6. Здійснювати облік та аналіз розрахунків з вітчизняними та іноземними постачальниками сировини та інших допоміжних матеріалів, щомісячно до 10 числа місяця наступного за звітним складає журнал ордер №6 , контролює терміни оплати за угодами з постачальниками, складає достовірні дані щодо дебіторської та кредиторської заборгованості, щомісячно аналізує її стан, періодично звітує по цих даних головному бухгалтеру.

Він повинен мати знання з чинного законодавства України,нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку і складання та фінансової звітності, основи податкового, статистичного обліку і аналізів. Мати навики обробки інформації з використанням персонального комп’ютера.

Кваліфікаційними вимогами є: вища економічна освіта за напрямком роботи або середня спеціальна освіта без вимог до стажу роботи.

Згідно посадової інструкції бухгалтера-касира (Додаток К), він має:

  1. Здійснювати операції, пов’язані з прийманням та видаванням готівкових грошових коштів через касу підприємства;

  2. Зберігати всі прийняті цінності;

  3. Щодня здійснювати записи в касовій книзі операцій одержання і видавання готівки за кожним прибутковим касовим ордером і видатковим документом у день їх надходження або видавання і кожен день звіряє фактичну наявність коштів в касі із залишками у книзі;

  4. Підписує прибуткові та видаткові касові документи відразу після одержання або видавання по них готівки, а на доданих до них документах проставляє штамп «Сплачено»

  5. Видає готівку матеріально-відповідальним особам виробничих цехів на виплату заробітної плати і видає квитанції особам ,які здали готівку в касу;

  6. Щоденно виводить залишок грошових коштів у касі підприємства;

  7. Оформляє документи на одержання коштів в банку, платіжні чеки, доручення та інші платіжні документи, що пов’язані з поточними рахунками підприємства в установах банків, своєчасно доставляє їх в банки;

  8. Контролює встановлений підприємством ліміт залишку готівки в касі.

Окрім знання законодавства та нормативних актів і положень, бухгалтер-касир повинен також володіти знаннями з:

  1. Порядку організації готівкових розрахунків;

  2. Порядок ведення касових операцій;

  3. Порядок використання РРО у сфері торгівлі;

  4. Порядок видачі готівки під звіт.

Кваліфікаційними вимогами є: вища економічна освіта за напрямком роботи або середня спеціальна освіта ,стаж роботи за напрямком не менше 3 років.

Отже, на підприємстві ПАТ «Полтавакондитер» бухгалтерський облік ведеться за журнально-ордерною формою із застосуванням комп’ютерної програми «ВІРТУОЗ», дана форма ведення бухгалтерського обліку вимагає високого рівня кваліфікації облікових працівників і в неї складна будова регістрів, але перевагами є скорочення кількості записів та поліпшення техніки обліку, взаємний контроль записів в облікових регістрах та оперативність. Комп’ютерна програма «ВІРТУОЗ» побудована таким чином, що вона полегшує ведення бухгалтерського обліку і формує журнали-ордери і відомості по рахунках. На підприємстві створена бухгалтерська служба на чолі з головним бухгалтером, тип організаційної структури бухгалтерської служби – лінійно-штабний, тобто створені проміжні ланки – сектори. Розпорядження головного бухгалтера передається до заступника головного бухгалтера, який очолює підрозділи бухгалтерської служби. Ця структура є доречною на і зручною на підприємстві. Обов’язки бухгалтерії розподілені між виконавцями на підставі їх посадових інструкцій.

Недоліком даного підприємства є відсутність графіку документообігу. Графік документообігу може бути складений як для кожного структурного підрозділу підприємства (наприклад, для бухгалтерії), так і для того чи іншого нормативного або внутрішнього розпорядчого документа (наприклад, щодо укладення договорів). За його основу береться перелік робіт зі створення, перевірки й обробки документів, що виконуються кожним підрозділом підприємства, а також усіма виконавцями із зазначенням їх взаємозв’язку та строків виконання робіт. Цей документ складається у вигляді таблиці, на основі якої, в разі потреби, може бути створено різні схеми та графіки. Графік документообігу повинен передбачати оптимальну кількість підрозділів та осіб, які його обробляють, і час роботи над ним, а отже підприємству було б доцільно його розробити.