Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1 ЕКОНОМІЧНА.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
64.91 Кб
Скачать

Розділ 1 економічна характеристика та організація обліку на підприємстві

    1. Загальна характеристика підприємства: організаційно-управлінська структура та види діяльності

Полтавська кондитерська фабрика на початку 20-го сторіччя місто над Ворсклою була одним із центрів кондитерської промисловості на Лівобережній Україні. У Полтаві існувала велика кількість приватних артілей-кондитерських, які поставляли солодощі далеко за кордони Полтавської губернії.

Після Жовтневої революції ці міні-фабрики були націоналізовані і рішенням Губернської Ради народного господарства, об’єднані в одне кондитерське підприємство, яке отримало назву „Державна кондитерська фабрика”.

Вигідне географічне розташування та наближення до сировинної бази сприяли швидкому розвитку виробництва.

У 1929 році був створений Полтавський трест „Полтдержкондфабрика”. На той час на підприємстві працювали 50 чоловік.

З 60-х років почалася модернізація виробництва, що дозволило розширити асортимент. Були введені в дію вафельний та мармеладний цехи. Поступово освоюючи нові виробничі потужності, підприємство збільшило обсяг виробництва продукції до 8 тисяч тон на рік. Кількість працюючих досягла 560 чоловік.

Початок нового етапу розвитку підприємства датується 1980 роком. Споруджується п’ятиповерховий корпус, фабрика закупає нове обладнання, проводиться реконструкція цехів, поточні лінії сприяють автоматизації виробничих процесів. Завдяки цим змінам в порівняно короткий термін був значно розширений асортимент продукції, а обсяги виробництва при цьому зросли майже вдвічі.

Після проголошення незалежності України, на базі вже приватизованого підприємства створено акціонерне товариство „Полтавакондитер”.

Сучасна історія ПАТ „Полтавакондитер” почалася в 2000 році, з прийняттям рішення про співробітництво з інвестиційним фондом „Sigma Blayzer”. Завдяки значним фінансовим інвестиціям зарубіжного інвестора був реалізований масштабний проект нової будівлі ПАТ „Полтавакондитер”.

За 80 років свого існування фабрика перетворилася у потужне конкурентоспроможне сучасне підприємство, яке забезпечує робочими місцями близько 2700 чоловік.

Згідно Статуту ПАТ «Полтавакондитер» (Додаток А) основною метою діяльності Товариства є отримання прибутку за рахунок виробничої, підприємницької, комерційної та інших видів діяльності в різноманітних галузях господарювання та задоволення на цій основі громадських соціально-економічних потреб та зростання добробуту його акціонерів та соціальних потреб його працівників.

Основними видами діяльності Товариства є:

  1. Кондитерська промисловість.

  2. Виробництво кондитерських виробів, в тому числі і напівфабрикатів, какао у вигляді порошку, масла, жиру, рідкого масла, шоколаду, шоколадних виробів, цукрових кондитерських виробів, жувальної гумки, халви, глазурованих фруктів та горіхів, борошняних виробів, тощо.

  3. Оптова торгівля хлібом, хлібобулочними виробами, цукром, кавою, чаєм, какао та пряностями, шоколадними, кондитерськими виробами, а також оптова торгівля іншими видами продовольчих та непродовольчих товарів;

  4. Роздрібна торгівля, цукром, кавою, чаєм, какао та пряностями, шоколадними, кондитерськими виробами, а також роздрібна торгівля іншими видами продовольчих та непродовольчих;

  5. Самостійна реалізація кондитерських виробів через торгівельну мережу, в т. ч. фірмову, надання різних послуг населенню;

  6. Виконання внутрішніх та міжнародних перевезень вантажним та пасажирським автомобільним транспортом та надання транспортно-експедиційних послуг юридичним та фізичним особам як на території України так і за її межами;

  7. Здійснення зовнішньоекономічної діяльності відповідно до чинного законодавства;

  8. Виконання торгових, торговельно-посередницьких, комерційних, комісійних, фінансових міждержавних операцій та угод;

  9. Комплексне проектування та введення в експлуатацію виробничих дільниць з виготовлення промислової продукції (в тому числі будівельної) науково-технічного та народного споживання;

  10. Проведення робіт, що пов’язані з екологією, ресурсозбереженням, переробкою первинних та вторинних мінеральних ресурсів;закупка, переробка, виробництво та реалізація сільськогосподарської продукції та промислових товарів, в тому числі закупка за готівку у населення та організації сировини та напівфабрикатів для забезпечення виробництва продукції;

Товариство має право здійснювати будь-які види діяльності як перераховані вище, так і не перераховані, та які не суперечать меті та принципам його діяльності та прямо не заборонені чинним законодавством України.

Товариство є юридичною особою з моменту його державної реєстрації, засноване без обмеження терміну діяльності. В своїй діяльності підприємство керується Конституцією України, міжнародними актами, що ратифіковані Україною, Законами України, підзаконними нормативними актами, Статутом, локальними нормативними актами, рішеннями Загальних зборів акціонерів та рішеннями інших органів управління Товариства.

Товариство має відокремлене майно, яке обліковується на його самостійному балансі, від свого імені виступає у правовідносинах, може укладати від свого імені угоди, набувати майнових та особистих немайнових прав та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у суді загальної юрисдикції, арбітражному та третейському суді, має власний поточний основний та поточні додаткові рахунки у національній валюті, іноземній валютні та інші, визначені законодавством України, рахунки в банківських установах, має товарний знак, що затверджується Правлінням Товариства та реєструється в Торгово-промисловій палаті України, круглу печатку зі своєю назвою, штамп та фірмовий бланк, а також має інші ознаки юридичної особи згідно законодавства України.

Товариство є власником:

  • майна, переданого йому засновниками та акціонерами у власність;

  • майна та коштів, що передані в рахунок оплати акцій чи інших цінних паперів;

  • майна, отриманого в результаті господарської діяльності;

  • продукції, виробленої Товариством в результаті господарської діяльності;

  • отриманого прибутку і доходів;

  • іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законодавством.

Органами управління та контролю Товариства є:

  • Загальні збори акціонерів;

  • Спостережна рада Товариства;

  • Президент Товариства;

  • Правління - Рада Директорів Товариства;

  • Ревізійна комісія Товариства.

Організаційна структура управління – це форма системи управління, яка визначає склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів.

В практиці господарювання традиційно розрізняють декілька типів організаційних структур управління.

  1. Лінійна організаційна структура управління – це така структура між елементами якої існують лише одноканальні взаємодії. За лінійної структури кожний підлеглий має лише одного керівника, який і виконує всі адміністративні та спеціальні функції у відповідному підрозділі.

  2.  Функціональна організаційна структура управління – це така основу якої становить поділ функцій управління між окремими підрозділами апарату управління. За функціональної структури управління кожний виробничій підрозділ отримує розпорядження одночасно від кількох керівників функціональних підрозділів підприємства.

  3. Лінійно – функціональна організаційна структура управління – це така, яка спирається на розподіл повноважень та відповідальності по функціях управління та прийняття рішень по вертикалі, ця структура дозволяє організувати управління за лінійною схемою (директор – начальник цеху – майстер) , а функціональні відділи апарату управління підприємства лише допомагають лінійним керівникам вирішувати управлінські завдання. При цьому лінійні керівники не підпорядковані керівникам функціональних відділів апарату управління.

  4. Дівізіональна організаційна структура управління – така, яка характерна тим, що кожний виробничій підрозділ (дівізіон, відділення) корпорації має свою власну, досить розгалужену структуру управління, що забезпечує його автономне функціонування. Лише декілька стратегічних функцій централізовані на рівні адміністрації всієї корпорації. Дівізіональні організаційні структури управління використовуються великими підприємствами зі значною кількістю виробничих відділень, які функціонують в умовах динамічного середовища.

  5. Матрична організаційна структура управління – це така, в якої поряд з лінійними керівниками підприємства та функціональним апаратом управління виділяють ще й тимчасові предметно – спеціалізовані ланки – проектні групи, які формуються з спеціалістів постійних функціональних відділів. При цьому вони лише тимчасово підпорядковані керівнику проекту. Після завершення робіт над проектом вони повертаються до своїх функціональних підрозділів. Керівник проекту виконує роль лінійного керівника по відношенню до спеціалістів проектної групи. Одночасно він є функціональним керівником по відношенню до виробничих підрозділів підприємства, що забезпечують реалізацію проекту. Використання матричної структури виправдано в умовах високодинамічного середовища , підприємствами з великою кількістю виробництв обмеженого жит’євого циклу.

На підприємстві ПАТ «Полтавакондитер» використовується лінійно – функціональна організаційна структура управління (Додаток Б).

Структура представлена ієрархічно: Голова правління та асистент генерального директора, член правління – директор з продаж та маркетингу, якому підпорядковуються відділ з експорту, відділ маркетингу, відділ обслуговування клієнтів; член правління – фінансовий директор, йому підпорядковуються планово-економічний відділ, фінансовий відділ, бухгалтерія та відділ інформаційного забезпечення,який підпорядковується також заступнику генерального директора по фінансовому контролю і інформаційному забезпеченню;член правління – директор з логістики, якому підпорядковуються відділи постачання,декларування вантажів, перевезень, склади готової продукції, сировини та матеріалів, транспортна дільниця, база, тарно-картонажна дільниця; директор з персоналу, йому підпорядковуються: відділ кадрів та адміністративно-архівної роботи, адміністративно господарська дільниця, їдальня, здоров пункт; директор з безпеки, у нього у підпорядкуванні знаходяться відділи економічної безпеки, юридичний відділ, відділ перепусток, відділ охорони; член правління – директор з якості, йому підпорядковується: відділ по управлінню системою якості, відділ по контролю якості і безпеки продукції, відділ нової продукції.

Відділ маркетингу під керівництвом члена правління – директором з продаж та маркетингу здійснює наступні функції:

  • аналіз ринкових ситуацій;

  • вивчення тенденцій розвитку ринку;

  • прогнозування обсягів продажу;

  • вивчення попиту;

  • вивчення каналів товарообігу, збуту, методів продажу;

  • підготовку рекомендацій для підрозділу з просування спільно з керівництвом збутового підрозділу, координацію їхніх дій та дій збутової мережі;

  • визначення часу просування на ринок нових кондитерських виробів та зняття з виробництва старої (малоприбуткової) продукції;

  • координацію дій технічних підрозділів, що випускають нові товари, які користуються попитом у споживача;

  • контролю діяльності, яка впливає на споживчу поведінку щодо придбання продукції підприємства;

  • планування іміджу підприємства.

Відділ логістики на чолі з його директором виконує слідуючі задачі і функції:

  • збір, обробку та аналіз організаційної, технічної і фінансової інформації про діяльність українських та іноземних  організацій, що працюють у сфері виробництва і реалізації кондитерських виробів;

  • планування, організацію, контроль і керування матеріальними і нематеріальними операціями, здійснюваними в процесі доведення сировини, матеріалів і готової продукції до споживача згідно з  інтересами та вимогами  останнього, а також обробка, аналіз і збереження відповідної інформації.

До основних обов’язків фінансового відділу, до складу якого входить і бухгалтерія на ПАТ «Полтавакондитер» відносять:

  • здійснення єдиної політики підприємства в області фінансів - розробка фінансової стратегії підприємства і бази для його фінансової стійкості, складання проектів перспективних і поточних фінансових планів, з додаванням усіх необхідних розрахунків.);

  • організація фінансової діяльності підприємства з метою найбільш ефективного використання всіх видів ресурсів у процесі виробництва і реалізації продукції (робіт, послуг) і одержання максимального прибутку;

  • контроль і керування використаними оборотними коштами підприємства, кредитів- участь у плануванні собівартості продукції і рентабельності виробництва, розробка прогнозів очікуваного прибутку, розрахунок податку на прибуток, складання планів розподілу прибутку на рік і по кварталах;

  • аналіз фінансово-економічного стану підприємства - розробка прогнозних балансів і бюджетів коштів, ведення оперативного обліку фінансових, розрахункових і кредитних операцій, виконуваних підприємством по рахунках у банках і кредитних установах.

  • розробка облікової і податкової політики;

  • вироблення кредитної політики підприємства - взаємодія з кредитними установами з питань надання кредитних ресурсів, складання і надання кредитних заявок і квартальних касових планів у банки і кредитні установи;

  • керування витратами - розробка стратегії виведення цінних паперів підприємства на фондовий ринок з визначенням витрат використання різних фондових інструментів;

  • забезпечення вчасності податкових платежів, розрахунків із кредиторами і постачальниками;

  • створення умов для ефективного використання основних фондів, трудових і фінансових ресурсів підприємств.