Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
насосы срибнюк.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
326.84 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України, молоді та спорту

Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка

Санітарно-технічний факультет

Кафедра гідравліки, водопостачання та водовідведення

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

«Насосна установка з насосом типу Flygt»

Пояснювальна записка до курсової роботи з

дисципліни „Гідравлічні та аеродинамічні машини”

301СВ 09039 ПЗ

Розробила студентка гр. 301-СВ

Ткачук М.Р

Керівник курсової роботи Срібнюк С.М.

Полтава 2011

Зміст

Вступ 3

1.Визначення подачі станції 5

1.1 Визначення подачі насосної станції 5

1.2 Визначення подачі насосу 6

6

1.3 Визначення втрат напору насосної станції 6

1.3.1 Визначення подачі по водогонам 6

2. Вибір насосу 9

3. Розрахунок швидкості обертання робочого колеса насосу. 13

4. Паралельна робота насосів flygt 19

5. Розрахунок і побудова характеристики 20

трубопроводу. 20

6. Визначення потужності насосів і електродвигуна. 23

7. Розрахунок економічних показників 24

Література 26

Вступ 3

1. Визначення подачі станції 5

1.1 Визначення подачі насосної станції 5

1.2 Визначення подачі насосу 5

1.3 Визначення втрат напору насосної станції 5

1.3.1 Визначення подачі по водогонам 6

2. Вибір насосу 9

3. Розрахунок швидкості обертання робочого колеса насосу. 12

4. Паралельна робота насосів flygt 17

5. Розрахунок і побудова характеристики 18

трубопроводу. 18

6. Визначення потужності насосів і електродвигуна. 21

7. Розрахунок економічних показників 22

Література 24

Вступ

Невід'ємною частиною інженерного обладнання різних будівель, сис­тем і споруд є гідравлічні машини, до яких відносяться насоси і нагніта­чі. Без них неможлива робота систем опалення, вентиляції, кондицію­вання повітря та аспірації, водопостачання та водовідведення, тобто всіх тих систем, які пов'язані з життєдіяльністю людини.

Насоси - це гідравлічні машини, які використовуються для перемі­щення рідин під напором, перетворюючи енергію приводного двигуна в механічну енергію рідини, насоси піднімають ЇЇ на певну висоту, пода­ють на необхідну відстань в горизонтальній площині або змушують ци­ркулювати в деякій замкнутій системі.

Історія виникнення і розвитку насосів показує, що спочатку вони ви­користовувалися виключно для підйому води. Але в теперішній час об­ласть їх використання настільки широка й багатогранна, що визначення насосу як машини для перекачування води було б однобічним. Крім во­допостачання і каналізації міст, промислових підприємств, електростан­цій насоси застосовуються для зрошення і осушення земель, гідроакуму­лювання енергії, транспортування матеріалів. Існують насоси для наф­тової, хімічної, паперової, харчової та інших галузей промисловості.

Насоси використовуються у будівельних роботах, при транспортуван­ні корисних копалин гідравлічними способами, при гідровидалення і від­ходів промислових підприємств. В якості допоміжних пристроїв насоси служать для забезпечення змащування та охолодження механізмів. Та­ким чином насоси - одні з найбільш розповсюджених машин. Стан навколишнього середовища й умови проживання населення визначають одну з найбільш гострих проблем, які прямо чи побічно торкаються інтересів кожної людини. Важливість цієї проблеми значною мірою залежить від стану інженерної інфраструктури, таких як системи водопостачання і водовідведення ( ВіВ). Загальним для цих систем є наявність і нормальна працездатність гідравлічних та аеродинамічних машин, які призначені для переміщення робочого середовища. У системах ВіВ – це вода, стічні води, інші рідини. Назва самої машини «насос» визначається як видом середовища, так і тиском який вони утворюють. Встановлення електронасосного агрегата складається з центробіжного насосу, електродвигуна, кабелю, що підводить дріт, водопідємного трубопроводу, обладнання для свердловини (опірного приладу, манометра, засувки і системи автоматичного управління). Подача – це кількість рідини, що подається через вихідний патрубок насоса за одиницю часу. Розрізняють об’ємну, масову та вагову подачі. Напір – це віднесена до одиниці ваги корисна механічна робота, що передається насосом рідині, котра перекачується. Необхідний напір розраховується по лінії подачі рідини. Розрізняють корисну та загальну ( підведену) потужності. Корисна потужність – частина загальної потужності, котра витрачається на перекачування корисної кількості рідини ( це та рідина, що проходить через напірний патрубок). При подачі рідини насосом обов’язково виявляються втрати енергії. Ці втрати енергії враховуються коефіцієнтом корисної дії.

Насоси ЕЦВ призначені для підйому води, загальної мінералізації не більше 1500 мг/л, водневим показником (рН) 6,5-9,5, температурою до 298К (250) із масовою долею твердих домішок не більше 350 мг/л, сульфатів – не більше 1,5 мг/л. Установлення цих насосів в артезіанських колодязях і бурових свердловинах визначає особливості їх конструкції: зовнішня форма й діаметр корпусу насосів повинні відповідати формі та розмірам обкидних труб, у середині яких розміщуються насоси.