Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Report.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
976.3 Кб
Скачать
  1. Опис дисципліни у відповідності до варіанту номера студента Ni. Недолік дисципліни планування.

Дисципліна планування SJN (shortest job next, що означає: наступним буде виконуватись найкоротше завдання) потребує, щоб для кожного завдання була відома оцінка в потребах машинного часу. Необхідність повідомляти ОС характеристики задач, в яких описувались би потреби в ресурсах обчислювальної системи, привела к тому, щоб були розроблені відповідні мовні засоби. Зокрема, мова JCL (job control language, мова управління завданнями) була однією з самих відомих. Користувачі вимушені були указувати припустимий час виконання, и для того, щоб вони не зловживали можливістю встановлювати завідомо менший

час виконання (з ціллю отримати результати раніше інших), ввели підрахунок реальних потреб. Диспетчер задач порівнював запрошуваний час і час виконання і в випадку перевищення вказаної оцінки в даному ресурсі встановлював дануе завдання не в початок, а в кінець черги. Ще в деяких ОС в таких випадках використовувалась система штрафів, при яких у випадку перевищення запитуваного машинного часу розрахунок обчислюваних ресурсів проводилась уже по іншим розцінкам. Дисципліна обслуговування SJN передбачає, що мається тільки одна черга задач, готових до виконання. І завдання, котрі в процесі свого виконання були тимчасово заблоковані (наприклад, очікували закінчення операцій вводу/виводу), знову попадають в кінець черги готових до виконання на одному рівні із тими, що знову вступають.

Недолік дисципліни планування - завдання, яким потрібно дуже мало часу для свого завершення, вимушені очікувати процесор нарівні з довготривалими роботами.

    1. Розрахункова частина

Планування процесів по дисципліні SJN – завдання N19

Процеси надходить в систему в момент часу , , , , відповідно.

Час перебування процесу в системі , , , , відповідно.

Діаграма робіт представлена на рис.1.

На часовій діаграмі кожний прямокутник представляє інтервал часу, протягом якого процес перебуває в системі. Під шкалою часу показані стани процесів у кожний момент часу:

  • "а" - для активного процесу

  • номер черги - для неактивного.

Опис діаграми

Процес «В» прийшов у чергу в час Т=0 і триває 3 кванти часу, у час Т=3 в чергу став процес «Е» і зразу ж почав виконуватися, але був перерваний процесом «А», тому, що процес «А» триває менше часу, ніж залишилося виконувати процес «Е» тому, процес «Е» став у чергу. Потім прийшов у чергу процес «С», але почав своє виконання після завершення процесу «А» в час Т=9. Став у чергу і процес «D» в час Т=12 і почав виконуватися в Т=14 тому, що чекав поки закінчиться процес «С» тому, що він коротший. В цей час процес «Е» до сих пір стоїть в черзі. Коли закінчився процес «D», продовжує свою роботу процес «Е» в час Т=21 і прямує до завершення.

Рисунок 1.

Pr

А(4)

Т

B(3)

C(5)

D(6)

3

E(8)

12

9

Частина 2 «Інсталяція операційної системи FreBSD»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]