Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Report.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
976.3 Кб
Скачать
    1. Теоретична частина.

  1. Види інсталяцій операційної системи FreeBsd, та ситуації в яких вони рекомендуються здійснювати.

- Standard - як правило використовують недосвідчені користувачі, які неорієнтуються у даній операційній системі, тобто мають досить низький рівень знань у даній галузі.

- Express - встановлення використовують більш досвідчені користувачі, які мали досвід роботи з даним програмним забезпеченням.

Недолік - відсутність вибору конкретних модулів, а просто звичайне швидке встановлення.

- Custom - використовують досвідчені користувачі, які орієнтуються в необхідних модулях для роботи ПЗ. Необхідні високі знання у роботі з даним програмним забезпеченням.

  1. Види файлових систем, їх недоліки та переваги.

Файлова система - спосіб організації даних, який використовується операційною системою для збереження інформації у вигляді файлів на носіях інформації. Також цим поняттям позначають сукупність файлів та директорій, які розміщуються на логічному або фізичному пристрої. Створення файлової системи відбувається в процесі форматування.

Unix Filesystem — файлова система, створена для операційних систем сімейства BSD і зараз використовується у переробленому і доповненому вигляді як основна в операційних системах-потомках (FreeBSD, OpenBSD, NetBSD).

UFS: Компакт-диски з файловою системою UFS можуть бути змонтовані без всяких проблем. Монтування файлових систем Digital UNIX чи інших систем, що підтримують UFS, може бути більш складним, залежно від особливостей розбиття диска конкретною операційною системою.

ext2 або 2-га розширена файлова система — файлова система для ядра Linux. Розроблена RémyCard'ом як заміна для extendedfilesystem. Вона достатньо швидка для того, щоб служити еталоном в тестах продуктивності файлових систем. Вона не є журнальованою файловою системою, і це її основний недолік. Розвитком ext2 стала журнальована файлова система ext3, повністю сумісна з ext2.

ext3 — журнальована файлова система, що використовується в операційних системах на ядрі Linux, є файловою системої за замовчуванням у багатьох дистрибутивах. Базується на ФС ext2.

Файлова система ext3 може підтримувати файли розміром до 1 ТБ.

NTFS підтримує систему метаданих і використовує спеціалізовані структури даних для зберігання інформації про файли для поліпшення

продуктивності, надійності і ефективності використання дискового простору.NTFS має вбудовані можливості розмежовувати доступ до даних для різних користувачів і груп користувачів, а також призначати квоти (обмеження на максимальний обсяг дискового простору, займаний тими чи іншими користувачами). NTFS використовує систему журналювання для підвищення надійності файлової системи. У Файловій системі NTFS відсутнє разділення на атрибути.

FAT ( File Allocation Table) -Таблиця розміщення файлів. Існує декілька версій FAT, а саме FAT12, FAT16, FAT32. Число в абревіатурі вказує розмір елемента таблиці в бітах. Одиницею розподіленої пам'яті є кластер.

У FAT12 не можна було створити папку, усі файли розміщувалися у головному каталозі (прямо на диску).

ReiserFS — журнальована файлова система, розроблена спеціально для Linux компанією «Namesys». В даний час ReiserFS підтримується тільки під GNU /Linux, але в майбутньому може бути перенесена на інші платформи. Під FreeBSD є драйвер для роботи з ReiserFS в режимі тільки для читання.

ZFS (ZettabyteFileSystem) — файлова система, створена в корпорації SunMicrosystems для операційної системи Solaris. На момент написання FreeBSD включає в себе порт драйвера для роботи з Sun ™ ZFS. Ця файлова система підтримує великі об'єми даних, об'єднує концепції файлової системи і менеджера логічних дисків (томів), інноваційну структуру даних на дисках, легковагі файлові системи, а також просте управління об'ємами зберігання даних. Основна перевага ZFS — відсутність фрагментації даних, що дозволяє динамічно виділяти або звільняти дисковий простір логічній файловій системі, причому цей простір може бути як в рамках фізичного накопичувача, так і розосередженим по декількох мережевих дисках.

Недоліки:

  • ZFS не підтримує розподіл квот для кожного користувача або групи. Замість цього, можна створювати ФС для користувачів, кожна з яких матиме своє обмеження розміру. Низький рівень накладних витрат ZFS робить це практичним навіть для багатьох користувачів (але це може значно уповільнити запуск системи). В дійсності, немає жодного практичного рішення проблеми квоти в системах, де файлові системи розділені серед декількох користувачів (як наприклад проекти групи), де дані не можуть бути відокремлені для кожного користувача, хоча це можна здійснити поверх стека ZFS.

  • Розширення ємкості зазвичай досягається додаванням груп дисків як віртуальний пристрій (смуга, RAID-Z, RAID-Z2, або дзеркало). Знов записані дані динамічно починатимуть використовувати всі доступні пристрої. Також можливо розширити масив ітераційно замінюючи диски меншої ємкості на диски більшої ємкості та чекаючи на ZFS, щоб полагодити себе — час полагодження залежатиме від кількості збереженої інформації, не розмір дисків. Якщо протягом цього процесу зробити знімок, це викличе перезапуск полагодження.

  • Зараз не можливо скоротити число пристроїв в накопичувачі або зменшити ємкість накопичувача.

  • ZFS не є кластером, розподіленою файловою системою абопаралельною файловою системою і не може забезпечити одночасний доступ для багатьох клієнтів таким же чином як до локальної файлової системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]