Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Дипломна роботаР1

.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
98.4 Кб
Скачать

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ НА ДЕРЖАВНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ «ПОЛТАВСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО»

1.1 Загальна характеристика підприємства: організаційно-управлінська структура та види діяльності

Полтавське лісове господарство створене у другій половині 1929 року. Лісове господарство нині налічує 7 лісництв загальною площею 29,2 тис. гектарів. Тут лише за 2012 рік посадили 200 гектарів нових лісових культур на новоприйнятих землях від сільських рад та 150 гектарів лісових культур у держлісфонді. Є в лісгоспі 3 постійних лісорозсадники. Збудовано 3 теплиці площею 1080 м2. На лісорозсаднику використовується дрібнокрапельна система зрошування, що допомагає зручно й ефективно зволожувати лісові культури, особливо в засушливий період року, а також підживлювати рослини добривами. Щороку в Полтавському лісгоспі вирощується близько 1,5 млн. стандартних сіянців сосни звичайної. Найпопулярнішими породами у цьому лісовому господарстві є сосна, дуб, ясен, клен, береза, осика, липа, тополя, верба тощо. Ліси поділяються на експлуатаційні, захисні і паркові. 

Державне підприємство «Полтавське лісове господарство» (скорочено - Полтавський лісгосп) створене на підставі наказу Державного комітету лісового господарства України від 08.11.2002р. №148 «Про реорганізацію структури управління лісовим господарством Полтавської області». Воно засноване на державній власності, належить до сфери управління Державного комітету лісового господарства України та входить до сфери управління Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства, діяльність здійснює на підставі статуту. Підприємство веде самостійний баланс, має розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням та може мати товарний знак, який реєструється згідно чинного законодавства (Додаток А).

Місцем знаходження Підприємства є: Україна, 38761 Полтавська область, Полтавський район, с. Копили, вул. Лісова, 1–а.

Створено підприємство з метою ведення лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів та мисливського фонду на території мисливських угідь, наданих у користування Підприємству. Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності Підприємства є прибуток (дохід). Чистий прибуток після покриття всіх витрат залишається у розпорядженні Підприємства.

ДП «Полтавське лісове господарство» несе відповідальність за своїми зобов’язаннями усім належним його майном. Майно, яке знаходиться у користуванні та розпорядженні підприємства є державною власністю і закріплюється за ним на праві віддання.

Основним видом економічної діяльності згідно установчих документів є надання допоміжних послуг у лісовому господарстві. Діяльність підприємства поділяться на сім видів, їх перелік наведено на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1 – Види діяльності ДП «Полтавське лісове господарство»

У складі ДП «Полтавське лісове господарство» знаходиться 7 лісництв загальною площею більше, ніж 31 тис. гектарів. Серед них такі: Котелевське, Рублівське, Борівське, Іскрівське, Руднянське, Розсошенське, Чалівське лісництва, а також Минівський розсадник, що знаходиться в Полтавському районі.

Адміністративно-організаційна структура лісового господарства та загальна площа земель, які належать підприємству наведено в таблиці 1.2.

Таблиця 1.1 –  Адміністративно-організаційна структура та площа

Найменування лісництв

Місцезнаходження контор

Адміністративний район

Загальна

площа,га

Котелевське

смт. Котельва, Вул. Жовтнева.№92

Котелевський

3747

Рублівське

с. Велика Рублівка

Котелевський

3002

Борівське

с. Милорадове

Котелевський, Диканський

4403

Іскрівське

смт. Чутове

Чутівський

5550

Руднянське

ур. Свинківка, кв93

Полтавський, Котелевський,

Диканський

4622

Розсошинське

ур.Розсошинське, кв.7.

Полтавський

3130

Чалівське

ур.Триби, кв.41

Полтавський, м. Полтава

4590

Всього по лісгоспу

29044

Лісгосп налічує 19 об'єктів природно–заповідного фонду площею 3919, 84 га. Полтавський – 329,04 га; Котелевський – 812, 7; Чутівський – 2660,1.

Зокрема, у Борівському лісництві нараховується 4 природо–заповідні фонди. У ботанічному заказнику «Борівський» основу складають штучно створені дубово–соснові насадження віком 70 років, у ландшафтному заказнику «Великий і малий лиман» та ботанічному заказнику «Привосклянський» переважають соснові насадження штучного походження віком 60–85 років. 

Іскрівське лісництво налічує 3 заповідники: гідрологічний заказник «Сторожовий» та лісовий заказник «Іскрівський», де переважають дубові насадження поросльового походження віком 90 років. У ландшафтному заканику «Лизняна балка» знаходяться м’яколистяні насадження з переважанням осики віком 55 років.

Котелевське лісництво об’єднує 4 заповідники, основними насадженнями в яких є дубово–соснові насадження віком від 70 до 100 років. Це такі заповідники, як: парк–пам’ятка садово–паркового мистецтва «Ковпаківський лісопарк», ботанічна пам’ятка природи «Барвінкова гора», заповідні урочища «Колода» та «Зіньківщина».

У Розсошенському лісництві, зокрема в ботанічному заказнику «Козацькі дуби» росте два дуба віком 300 років, висотою 25 м, діметром 1 м. Горіх ведмежий, тополево–листяні та дубові насадження переважають у ботанічних заказниках «Розсошинський», «Козацькі дуби» та в заповідному урочищі «Вільшане» відповідно.

Дубові насадження поросльового походження віком 80 років поширені в ботанічних заказниках «Руднянський», «Підварівський», «Воронянський» Руднянського лісництва.

У ботанічній пам’ятці природи «Урочище Триби» Чалівського лісництва переважають лісові культури сосни віком 65 років.

Лісове господарство в економіці району має важливе місце. Основні напрямки його розвитку – це комплексне виконання лісогосподарських, лісовідновних, рекреаційних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання лісових ресурсів. Загальна потреба району в деревині з місцевих лісів задовольняється майже на 100%.

Наявні в лісовому фонді сільськогосподарські угіддя використовуються для потреб працівників лісгоспу і лісової охорони.

Підприємство має цех по переробці деревини та виготовленню товарів народного споживання, та виробничого значення.

З побічних лісових користувань мають місце сінокосіння, збір грибів, ягід і лікарської сировини місцевим населенням. Випас худоби в лісовому фонді не проводиться.

Мисливська фауна в лісах представлена дикими кабанами, лосями, козулями, лисицями, зайцями. Полювання носить як любительський так і промисловий характер.

Головою управління підприємства, згідно затвердженого статуту є його директор. Контролюють діяльність лісгоспу директор Олександр Холодний та головний лісничий Олександр Глушко, який є першим заступником керівника.

Формування структури управління та штатів здійснюється підприємством самостійно за погодженням Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства. Схематично структура управління ДП «Полтавський лісгосп» наведено на рисунку 1.2.

Рисунок 1.2 – Структура управління ДП « Полтавський лісгосп»

Директор самостійно вирішує всі питання діяльності підприємства, за винятком тих, що віднесено до компетенції вищестоящих органів.

Повноваження трудового колективу реалізуються загальними зборами. Для представництва інтересів трудового колективу на загальних зборах трудовий колектив обирає профспілковий комітет, до складу якого не може входити керівник підприємства.

Працівники господарства виконують роботи неймовірних обсягів та користі, тому воно по праву вважається одним із зразкових в області. Апарат управління ДП «Полтавський лісгосп» за структурними підрозділах наведено у таблиці 1.1.

 Таблиця 1.2 – Апарат управління ДП «Полтавське лісове господарство»

№п\п

Назва структурного

підрозділу

Посада

Прізвище, ім’я,

по-батькові

1.

Заступник директора

Головний лісничий 

Глушко Олександр Григорович

2.

Відділ лісового господарства 

начальник відділу

 

Тринько Руслан

Олексійович 

інженер лісового господарства

Іванов В'ячеслав Іванович

провідний мисливствознавець

Тумко АнатолійІванович

інженер ОЗЛ

Бут Василь Михайлович

інженер лісових культур

Бондаренко Олексій Іванович

начальник штабу ЦО

Кислий Олександр Михайлович

3.

Плановий відділ

головний економіст 

економіст І категорії

Павлова Ольга Анатоліївна 

Бондар Марина Миколаївна

4.

Бухгалтерія 

головний бухгалтер

 

Десятниченко Алла Олександрівна

бухгалтер І категорії 

 

 

 

 

Богдан Валентина Миколаївна

Мелешко Алла Іванівна

Піскун Ольга Григорівна 

Грабко Олена Юріївна

 бухгалтер ІІ категорії

 

 

Грушицька Надія Володимирівна

Гудзенко Тамара Олександрівна

5.

Відділ реалізації

 головний інженер 

Кравченко Микола Миколайович 

інженер з лісокористування

Кочергін Микола Васильович

Продовження таблиці 1.2

6.

Відділ механізації

головний механік 

 

Яремчук Михайло Тимофійович

начальник авто гаража

 Закора Павло Павлович

7.

Охорона праці та техніки безпеки 

інженер з охорони праці

Романенко Олександр Сергійович 

8.

Відділ кадрів 

інспектор з кадрів 

Отечко Тетяна Авксентіївна

провідний юрисконсульт

Ширай Тетяна Леонідівна

9.

 Відділ комп’ютеризації

провідний інженер (системний адміністратор)

Лошак Віталій Миколайович

10.

Приймальня

секретар

Майоренко Надія Іванівна 

Таким чином у ДП «Полтавське лісове господарство» функціонують десять структурних підрозділів, які тісно взаємодіють між собою та на належному рівні виконують свої функціональні обов’язки.

1.2 Організація бухгалтерського обліку на Державному підприємстві «Полтавське лісове господарство»

Ведення бухгалтерського обліку є невід’ємною та обов’язковою діяльністю будь-якого підприємства. На ДП «Полтавське лісове господарство» бухгалтерський облік ведеться безперервно з дати його реєстрації, керуючись Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», вимогами П(с)БО, іншими нормативними документами та затвердженим на підприємстві наказом про облікову політику.

Основною ціллю організації бухгалтерського обліку в Полтавському лісгоспі – являється забезпечення отримання достовірної інформації про майновий і фінансовий стан підприємства, результати його діяльності, яка необхідна всім користувачам фінансової звітності для прийняття відповідних рішень.

Бухгалтерія повинна забезпечити відображення господарських операцій у відповідності з робочим планом рахунків, та організувати ведення аналітичного обліку за аналітичними рахунками з використанням системи регістрів аналітичного обліку. Права й обов’язки головного бухгалтера та всіх посадових осіб бухгалтерії визначаються Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», наказом про облікову політику та затвердженими посадовими інструкціями.

В Полтавському лісгоспі розроблені посадові інструкції для бухгалтерів, в яких визначені вимоги до освіти, кваліфікації, стажу роботи, визначені права та обов’язки осіб, що займають посаду бухгалтера на підприємстві.

Організація та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві згідно наказу здійснюється централізованою бухгалтерію, яка складається із семи висококваліфікованих бухгалтерів, на чолі з головним бухгалтером Десятниченко А.Ю. Схематично структуру централізованої бухгалтерії господарства відображено на рисунку 1.3.

Рисунок 1.3 – Структура бухгалтерії ДП «Полтавське лісове господарство»

До обов’язків головного бухгалтера Державного підприємства «Полтавське лісове господарство», відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», входить:

  • забезпечення дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

  • контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

  • участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

  • забезпечення перевірки стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Заступник головного бухгалтера виконує часткову роботу головного бухгалтера за його відсутності, складає статистичну звітність.

Групою обліку основних засобів ведеться облік основних засобів та нематеріальних активів підприємства. До обов’язків обліковців цієї групи входить: синтетичний та аналітичний облік власних та отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів основних засобів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів; облік нематеріальних активів; нарахування та облік зносу (амортизації) основних засобів та нематеріальних активів; контроль за станом незавершеного будівництва; аналіз ефективності використання основних фондів підприємства.

Групою обліку виробничих запасів ведеться синтетичний та аналітичний облік запасів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів, запасних частин, тари, будівельних матеріалів, інших матеріалів, призначених для споживання в ході нормального операційного циклу. Крім того, до обов’язків цієї облікової групи входить синтетичний та аналітичний облік готової запасів готової продукції на складі та контроль за витрачанням матеріалів.

Група з обліку заробітної плати здійснює прийом, аналіз і контроль табелів обліку робочого часу і готує їх до лічильної обробки; приймає і контролює правильність оформлення листків про тимчасову непрацездатність, довідок з догляду за хворими та інших документів, що підтверджують право на відсутність працівника на роботі, готує їх до лічильної обробки, а також для складання встановленої бухгалтерської звітності; здійснює нарахування заробітних плат працівникам підприємства, здійснює контроль за витрачанням фонду оплати праці; проводить реєстрацію бухгалтерських проводок та їх рознесення; здійснює нарахування та перерахування страхових внесків у державні позабюджетні соціальні фонди; виконує інші доручення головного бухгалтера (його заступника).

Група обліку матеріальних витрат і калькуляції собівартості здійснює обробку та групування інформації щодо витрат підприємства відповідно до економічних елементів та калькуляційних статей та здійснює калькуляцію собівартості продукції. Цим обліковим підрозділом також здійснюється структурний аналіз собівартості продукції та контролюються відхилення від запланованих нормативів.

Група розрахунків з дебіторами і кредиторами здійснює забезпечення збереження грошових коштів і контроль за використанням їх за цільовим призначенням відповідно до лімітів, кошторисами; повне і своєчасне документування всіх операцій по руху дебіторської заборгованості; дотримання розрахункової і фінансової дисципліни учасників розрахункових відносин, порівняння їх доходів і витрат; документальне оформлення та облік кредиторської заборгованості на підприємстві.

У наказі про облікову політику детально описується: операційний цикл тих чи інших матеріалів чи засобів, амортизація основних засобів та нематеріальних активів, методи списання матеріальних цінностей. Даний наказ з наказом №1 на підприємстві. Він приймається кожен рік, якщо він задовольняє всі вимоги і потреби керівництва підприємства і сприяє розвитку виробництва то його не змінюють. Але якщо вносяться зміни до облікової політики вони повинні бути обґрунтованими.

Облікова політика розглядається, з одного боку, як сукупність прийомів і методів, за допомогою яких здійснюється керівництво бухгалтерським обліком в Україні в особі уповноважених на те законодавчих та виконавчих органів влади, з іншого – як сукупність конкретних методів і способів організації та форм бухгалтерського обліку, прийнятих підприємством на підставі загальних правил і особливостей господарської діяльності

Для ведення бухгалтерського обліку та складання звітності бухгалтерією ДП « Полтавське лісове господарство» була обрана автоматизована форма обліку.

Застосування автоматизованої форми бухгалтерського обліку дозволяє прискорити обробку облікової інформації та передачу її за всіма напрямками.

Бухгалтерський облік на підприємстві здійснювати із застосуванням комп’ютерної бухгалтерської програми 1С:Бухгалтерія.

Відповідальність за відповідність реєстрів обліку, порядку й способу реєстрації та узагальнення інформації, передбачених цією комп’ютерною програмою, вимогам законодавства, покладається на головного бухгалтера підприємства.

Автоматизована форма ведення обліку передбачає три етапи обробки даних:

  1. Збір, реєстрація і обробка первинних облікових даних.

  2. Формування даних бухгалтерського обліку на електронних носіях.

  3. Виведення результату за певний період даних на запит користувача.

Перевагами даної форми ведення бухгалтерського обліку є:

  • скорочення часу на обробку даних, формування регістрів, складання звітності;

  • у програму закладено правила формування бухгалтерських проводок за господарськими операціями;

  • можливість отримання необхідної інформації із бажаним ступенем деталізації в будь-який момент часу.

За допомогою бухгалтерської програми «1С – Бухгалтерія» бухгалтери підприємства мають змогу створювати прибуткові та видаткові документи, якими оформляються операції з оприбуткування та з збуту активів підприємства (прибуткові і видаткові накладні, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки банку), складати журнали-ордери, оборотно-сальдову відомість, вести головну книгу, касову книгу, книги придбання та продажу, реєстр податкових накладних, а також програма дає змогу у будь-який час за будь-якої кількості даних складати фінансову, статистичну та податкову звітність. Крім того, на ДП «Полтавський лісгосп» автоматизовано такі ділянки обліку як: виробництво, облік заробітної плати та ведення складського обліку на підприємстві.

Основними реєстрами для ведення бухгалтерського обліку на підприємстві є журнали-ордери.

В журналах-ордерах записи проводяться на основі даних первинних документів перелік та форма, яких затверджено наказом про облікову політику.

Журнали-ордери  це багатографні реєстри, призначені для відображення кредитових оборотів головного рахунка, для якого відкрито журнал-ордер.

При автоматизованій формі організації облікового процесу побудова журналів-ордерів ґрунтується на тих самих принципах, що і ручного. Всі журнали-ордери формуються за кредитовим принципом і по кожному синтетичному рахунку в розрізі кореспондуючих рахунків. Дебетові обороти по синтетичному рахунку враховують у кількох журналах-ордерах. Об’єднання їх відбувається в Головній книзі при формуванні інформації, відбитої в різних журналах-ордерах.

На основі складених за звітний період облікових регістрів, головним бухгалтером формується оборотний баланс, квартальна річна та бухгалтерська звітність, згідно НП(С)БО 1 до неї входять наступні звіти:

  1. Баланс(Додаток В);

  2. Звіт про фінансові результати(Додаток В);

  3. Звіт про рух грошових коштів(Додаток В);

  4. Звіт про власний капітал(Додаток В);

  5. Примітки до річної фінансової звітності(Додаток В)

  6. ЛГ Звіт про виконання виробничого плану по лісовому господарству.

Періодом складання фінансової звітності, являється календарний рік (річної, і квартальної проміжної звітності з наростаючим результатом з початку року).

Перед подаванням річної звітності на звітах необхідно проставити підписи відповідальних осіб на підприємстві. Згідно наказу право підпису звітності мають: директор Підприємства Холодний О.А., головний лісничий Тинянко О.Г., головний бухгалтер Десятниченко А.О. та Богдан В.М.

8