Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
51.34 Кб
Скачать

Бізнес-план

фірми «Діон» по виробництву меблів(компютерних столів)

Резюме

Фірма «Діон» планує здійснити під час 2014-2020 рр. проект «Організація виробництва меблів (комп'ютерних столів) м. Київ».

Мета проекту – збільшення капіталу підприємства шляхом отримання від виробництва та реалізації продукції з низьким конкурентоспроможним цінами за збереження високих споживчих параметрів. Здійснення проекту дозволить забезпечити постійне пропозицію продукту, надалі – розширити асортимент продукції і на збільшити обсяги виробництва.

>Краткосрочними цілями проекту є:

- запуск до початку 2000 р. виробничого комплексу для меблів;

- закупівля нового устаткування, наймання працівників.

>Долгосрочними цілями проекту є:

- зниження витрат і підвищення рентабельності продукції;

- завоювання ринку;

- розширення технічних, матеріальних й фінансових можливостей підприємства.

>Характеристиками особливостей планованої до виробництва продукції:

- наявність визначеної громадської потреби у даному виді продукції в зв'язку зі масової комп'ютеризацією як виробничої, і приватного життя;

- низька конкурентоспроможна ціна виробів, яка з допомогою використання передових технологій, зниження витрат. Можливо (особливо у першому етапі роботи підприємства) навмисне заниження роздрібної ціни продукції щоб одержати у майбутньому вигідніших замовлень і завоювання певного сегмента ринку.

До негативним характеристикам, які піддаються коригуванні й усунення, можна віднести нестабільні обсяги майбутніх продажів, оскільки попит продукції буде зацікавлений у значною мірою залежати від економічної ситуації у країні (дана продукція перестав бути предметом першої необхідності).

Ринок реалізації продукції фірма визначила межами Москви й Московській області.

Перевагою обраного напрями діяльності є проблеми нестачі трудових ресурсів. Набір робочої сили в планується здійснити через укладання контрактів, із працівниками на заздалегідь обумовлений термін.

Потенційними споживачами продукції як юридичних осіб (невеликі фірми), і найширший коло населення із середніми доходами («середній клас»), у якого домашніми комп'ютерами.

На орендованих площах (800 кв. м) передбачається розмістити виробництво за випуску комп'ютерних столів. Для цього він створюються 3 виробничих ділянки: столярний, складальний і опоряджувальний. Планується розмістити 2 складу – для матеріалів й у готової продукції.

Підприємство й галузь

Фірма «Діон» закритий акціонерним суспільством, Створеним відповідно до законодавством Російської Федерації. Статутний капітал суспільства становить 300 тис. рублів, поділений між десятьма засновниками (акціонерами) на частини.Дочерних і залежних підприємств немає. ЗАТ «Діон» є юридичною особою й послуговується усі права, що випливають із свого правового статусу – здійснювати господарську діяльність, укладати договори тощо.

Підприємство «Діон» має намір здійснювати своєї діяльності у сфері виробництва меблів. У Російській Федерації у галузі працює понад тисячі підприємств. У самій Москві підприємств, що виготовляють різноманітні види меблів налічується 180.Мебельное виробництво, як і ще галузі виробництва, за роки реформ скоротило обсяги виробництва практично вдвічі. Однак у останні роки тут намічається пожвавлення ділову активність. За даними Держкомстату Росії, починаючи з 1997 року, має місце кволе зростання обсягу виробництва. Труднощі, пережиті галуззю, носять багато в чому об'єктивного характеру. Однією з головних причин стала лібералізація зовнішньоекономічної діяльності, що призвело до наповнення ринку велику кількість імпортної продукції, конкурувати з якою вітчизняного виробника опинився готовий. Нині імпортна продукція становить близько 50% пропозиції на меблевому країни. Проте на цей час над ринком меблів стала спостерігатися нова тенденція: основними покупцями стали невеликі фірми й потужні приватні особи. Час великих клієнтів (банків, бірж, фондів) майже минуло. Офісна меблі стала поступово «перетворюватися» в домашню. Столи під комп'ютери, кабінети для вдома набули останнім часом не дуже популярна. Сьогодні політику над ринком меблів диктують дрібні покупці. За даними опитування Торгово-промисловій палати переважна більшість (більш 80%) крупних фірм, котрі займаються імпортом офісних меблів, планують у недалекому майбутньому організувати власне виробництво. Стримуючим чинником тут є «нездоровий» інвестиційний клімат, тобто. багато підприємців побоюються вкладати великі капітали у виробництво. Багато фірми-імпортери меблів, як у Москві, і у інших регіонах РФ, вже є співвласниками меблевих виробництв тих країн, із якими працюють у сфері торгівлі меблями. Багато чого свідчить, що у незабаром очікується значне зростання виробництва, у тих галузях, які працюють безпосередньо на споживача (у легкій, харчової в промисловості й інших галузях, обслуговуючих споживчий ринок. Усе свідчить у тому, що виробництво меблів є дуже перспективної цариною докладання капіталу.

Продукція

>Продукцией, передбаченої до виробництва на період проекту, є стіл комп'ютерний. Комплект, розроблений за договору інститутом «>Гипромебель» складається з столу" з підставкою для клавіатури, тумбочки розміщувати процесора і знання кількох полиць, укріплених лежить на поверхні столу розміщувати комп'ютерної периферії.

Ймовірна до випуску продукцію володітиме високими споживчими властивостями завдяки застосуванню високоефективного конверсійного устаткування. Продукцію відрізняє від імпортних і вітчизняних аналогів низька конкурентна ціна. Далі приведено таблиця порівняння середніх ціни аналогічні імпортні і вітчизняних вироби, що у спеціалізованих торгових підприємствах Москви й Московській області:

Таблиця 1 Порівняння ціни продукцію ЗАТ «Діон» і аналогічних товарів

Найменування товару

Плановані ціни продажу, крб.

Для підприємств аналогічні вітчизняні вироби, крб.

Для підприємств аналогічні імпортні вироби, крб.

Стіл комп'ютерний

1200

3500

7000

Величина ціни на відсотках

100

291

583

Як очевидно з наведеної таблиці, суттєву перевагу планованої продукції є його низька ціна.

До вад продукції можна віднести невідомість торговельну марку фірми «Діон» над ринком.

   Аналіз ринку

 Потенційними споживачами продукції фірми є:

- невеликі фірми (для комплектації робочих місць);

- власники домашніх персональних комп'ютерів.                                                                                       

Через війну проведених маркетингових досліджень визначено, що чимало невеликі фірми у Москві Московській області, які мають можливості набувати престижні комплекти офісних меблів, потенційно готові купувати нашу продукцію. Беручи до уваги те, що майже кожному підприємстві є комп'ютер та периферія щодо нього, з упевненістю припускати тут наявність дуже ємного сегмента ринку. За даними Московської податкової інспекції у Москві зареєстровано 250 тис. підприємств. Беручи до уваги, що майже 10000 (експертну оцінку) їх не діють, отримуємо кількість потенційних покупців 240000.

Що стосується іншого сегмента рику – групи населення, який володіє комп'ютерної технікою, встановлено, що на даний час як свідчить статистика приблизно 3% родин у РФ має персонального комп'ютера. У великих містах цей показник трохи вища. Попри наслідки кризи, рівень продажів персональних комп'ютерів населенню постійно підвищується, отже, число потенційних покупців комп'ютерних столів розширюватиметься. Вплив на потенційний попит серед населення з цього продукцію, як й які самі комп'ютери, що є товаром з великим коефіцієнтом еластичності, й у значною мірою залежатиме від ціни: у разі підвищення ціни потенційний покупець може відмовитися від купівлі. Отже, як сегмента ринку тут виступає громадська група людей, які мають двома визначальними ознаками: володіння домашнім персональним комп'ютером та середнім рівнем доходів («середній клас», тобто. особи з середньоподушним доходом 150-5000 USD. Чисельність Москви у 1998 р. за даними поточної статистики Держкомстату становить 8,4 млн. чол. За середнього показника розмірі сім'ї 2,8 чол. число сімей становить близько 3 млн. Чисельність «середині середнього класу», тобто. осіб із середньоподушним доходом 400-800 USD становить 10% чи 840 тис. чол. Розділивши їх кількість на середня площа сім'ї (2,8 чол.), одержимо 300 тис. сімей. Що ж до сімей, які мають домашнім персональним комп'ютером, їх число становитиме: 8,4 млн. чол. : 2,8 чол. = 3 млн. сімей. 3 млн. x 3% = 90000 сімей. Отже, найбільш ймовірних покупців у Москві становить 90 тис. (фізичні особи) + 240 тис. (корпоративні покупці) = 330 тис. Те, що впродовж останніх роки кількість власників домашніх персональних комп'ютерів зростає приблизно за 1% на рік, даний ринок з упевненістю називати досить ємним і досить перспективним.

Оцінка конкурентів

 За даними статистики у Москві розташовані близько 180 підприємств, котрі займаються виробництвом різних видів меблів. Цей масив підприємств може бути потенційними конкурентами у виробництві цього виду продукції.

Виробниками комп'ютерних столів, представлених на споживчому ринку, є ряд зарубіжних фірм і трьох вітчизняних підприємства. Дані наведені в таблиці.

Таблиця 2Технико-економические показники продукції

  Технико- економічні показники

Фірма

Розміри в складеному вигляді, мм

Кількістьприспособле-ний, прим.

Вага, кг

Складність складання (в балах, від 1 до 5)

Ціна, крб.

Росія, «ТОР»

90/75/120

5

30

4

2500

Росія, ПО «Термінал»

  

   85/70/120

      

          6

36

    

          5

   

    3600

Росія, ПО «Меблі»

 

   92/72/115

6

37

5

3550

Фінляндія, «>Юнсон»

90/70/125

8

32

4

7200

Німеччина, «>КОМЕТ»

90/75/120

   

        7

35

4

7100

 

Подані в таблиці дані засновані на інформації, отриманої від фірм-виробників, і навіть від фірм, котрі займаються поставкою імпортних столів російський ринок.

Відповідно до методикою оцінки конкурентоспроможності продукції було проведено аналізу конкурентоспроможності столів, у результаті якого було встановлено, що столи, плановані до виробництва фірмою «Діон», відповідають технічному рівню іноземних аналогів (в деяких позиціях перевершують їх) і може бути конкурентоспроможні російському ринку. Розрахунки аналізу представлені у таблиці.

Таблиця 3 Оцінка конкурентоспроможності продукції зпараметричному індексу

Параметри

Вага

1

3

5

10

14

15

7

8

13

9

Споживчі параметри

1. Розміри

0,5

2,3

1,45

1,57

1,6

1,2

1,8

0,8

1,5

0,77

2,5

2. Кількість пристосувань

0,5

 

  0,5

1

0,5

1

1

0,5

1

1

1

1

3. Вага, кг

0,5

1,49

1,46

1,4

1,4

1,1

1,5

1,07

1,32

1,14

1,5

4. Складність складання

 

 0,1

1,17

1,17

1,17

1,17

1,17

1,17

1,17

1,17

1,17

1,17

5. Матеріал

0,1

2

1,5

1,5

1,5

1

1

1,5

1,5

1,5

1

6. Дизайн

0,1

1,25

1,25

1,25

1,25

1

1,25

1,25

1,25

1,25

1

Зведений індекс по споживчим параметрами

Х

1,51

1,34

1,32

1,41

1,12

1,39

0,99

1,7

0,98

1,79

Економічні параметри

1

3

1,51

1,6

1,15

1,53

2,14

1,64

1,89

1,48

2

Зведений індекс з економічних параметрами

Х

3

1,51

1,6

1,15

1,53

2,14

1,64

1,89

1,48

2

>Интегральний показник відносноїконкурентоспособ-ности

Х

0,5

0,9

0,83

1,23

0,73

0,65

0,6

0,9

0,66

0,86

З даних таблиці, інтегральним показником конкурентоспроможностіКинт = показнику конкурентоспроможності за технічними параметрами: показник конкурентоспроможності з економічних параметрами, у разіКинт = 1,32 : 1,7 = 0,78,nаким чином показник свідчить, продукція то, можливо конкурентоспроможна вітчизняному ринку.

                                                                    

План маркетингу

 У результаті проведення маркетингового дослідження, і навіть використовуючи результати вивчення діяльності фірм-виробників меблів наша фірма отримала багато корисною інформації щодо поведінки над ринком в планованому року, яка виражена у таких пунктах:

Ціноутворення

Для проникнення ринку необхідна активна стратегія ціноутворення. Оскільки поширення продукції відбуватимуться переважно через посередників, можлива диференціація цін залежність від величини партії виробів. Верхня межа ціни становить величину на 10% нижче ціни виробів основного конкурента (ЗАТ «ТОР», Москва). Причому у залежність від виду поставки (в складеному чи розібраному вигляді) використовується шлейф цін, нижньою межею якого "буде встановлена мінімальна ціна. 

Вихідна ціна може розраховуватися з урахуванням витрат провадження з урахуванням отримання необхідної прибутку.

Ціна = перемінні витрати + постійні витрати / обсяг продажу + гадана прибуток.

Планована ціна на комп'ютерні столи становитиме на середньому 1200 крб.

Схема поширення товарів

Передбачається поширення продукції через посередників. Планується укладати договори на дилерські послуги, у яких вказано – обсяг поставки, терміни, рівень цін тощо. Це може забезпечити ритмічність виробництва та збуту. З складу підприємства продукція буде відвантажуватися складу посередника у вигляді його транспорту.

Реклама

>Рекламную кампанію слід проводити в кількох напрямах. Це насамперед реклама в тематичних і спеціальних виданнях, присвячених меблевому ринку. Також планується участь у різних виставках, розсилання рекламні матеріали із сучасних зв'язку (наприклад, розсилання факсом рекламних пропозицій у офіси малих та середніх фірм, що є найперспективнішими покупцями).

Організація післяпродажного обслуговування

Передбачається сервісне обслуговування які й виробів – безплатна доставка споживачеві, безплатна складання, річна гарантія ремонту чи заміни вироби разі виявлення дефектів, і навіть повернення грошей (за бажання клієнта у разі наявності дефекту).

Формування суспільної думки (головним завданням маркетингу)

Плануються проведення опитування клієнтів чи анкетування. У опитувальний лист включаються запитання про якість продукції, прийнятності ціни, споживчих властивості, дизайні. Анкети чи опитувальні листи можна поширювати у процесі продажу, включивши цей пункт до договору з посередником у продукції. Це дає точну інформацію про запитах та вимоги споживачів до продукції підприємства.

План виробництва

Технологічний цикл виробництва столів складається з трьох часток: зі складу матеріалів комплектуючі надходять насолярний ділянку, де виготовляються складові столу. Потім вони скеровуються в ділянку обробки, де проводять опоряджувальні роботи – забарвлення, оздоблення спеціальним покриттям тощо. Готові блоки надходять на ділянку складання, де блоки складають у готові вироби. Потім продукція іде складу готової продукції.

Таблиця 4.Схема виробничих потоків

Склад матеріалів та українських комплектуючих

Матеріали й комплектуючі

>Столярний ділянку

Блоки столів

>Отделочний ділянку

Готові блоки

>Сборочний ділянку

Готові вироби

Склад готової продукції

Виробництво передбачається розмістити на орендованій площі величиною 800 кв. м. Вартість оренди 1 кв. м на місяць – 100 крб. Отже, на рік на це знадобиться суму100х12х800 = 960тис.руб.

Вартість надбань устаткування становить 1200тис.руб. Сума амортизаційних відрахувань за нормами – 297тис.руб.

Оренда автотранспорту (трейлер) – 48тис.руб.

Роботу передбачається організувати вдвухсменном режимі (>8х2=16 год.). Продуктивність наявного устаткування дозволяє випускати за зміну 9 одиниць продукції або 18 одиниць на добу. При річному фонді робочого дня 250 діб це відповідає річному випуску продукції 4500 од. Витрати оплату праці плануються у вигляді 270тис.руб., з кількості працюючих 15 чол. і середньомісячної зарплаті на 1 працюючого 1500 крб. Вартість які у роботі сировини, матеріалів та українських комплектуючих – 2220 крб. на добу, у річному обчисленні –2220х250=555тис.руб.

Таблиця 5 Основні техніко-економічні дані виробничої діяльності ЗАТ «Діон»

№ стор. Показники                 

                    

Дані

1.1. А. Основне устаткування

Б. Амортизація

18%

1.2. А.Оснастка (допоміжне устаткування)

Б. Амортизація

18%

1.3. А.Подъемно-разгрузочное устаткування

Б. Амортизація

18%

1.4. А. Транспорт, зокрема. вантажний автомобіль

Б. Амортизація

18%

1.5. А. Споруди та внутрішнього облаштування (труби, вентиляція тощо.)

Б. Амортизація споруд

6%

1.6. А. Обчислювальна техніка, засіб контролю, управління

Б. Амортизація

30%

>1.7.А.Производственний і Київський господарський інвентар (інструментальні шафи, протипожежний інвентар тощо.)

Б. Амортизація

18%

1.8. А. Вартість надбань устаткування

1200 тис. крб.

Б. Амортизація

297 тис. крб.

2. Будівлі, виробничі і підсобні приміщення – оренда

А. Площа орендованих приміщень

800 кв. м

Б. Вартість оренди 1 кв. метрів за місяць

100 крб.

У. Витрати на оренду приміщень протягом року (Б x А x 12 міс.)

960 тис. крб.

3. Оренда трейлера на рік

48 тис. крб.

4. А. Керівник підприємства має легкову машину, що використовується для потреб, потужністю

100 к.с.

Б. Податковий збір за 1 к.с. на рік

1,30 крб.

У. Податковий збір протягом року (Б x А)

130 крб.

5. Дані випуску річний програми виробництва та реалізації продукції

А. Продуктивність основного устаткування, визначального потужність підприємства

1,125 од. за годину

Б. Режим роботи – двозмінний

16 годин

    У. Максимальний випускати продукцію на добу

         (потужність підприємства) (А x Б)

18 одиниць

Р. Річний фонд робочого дня

250 діб

Д. Технологічні втрати випуску

До 10%

Є. Ціна реалізації одиниці виробленої продукції

1200 крб.

Ж. Максимально можлива добова реалізація (1200 крб. x 18 од. x )100 – 10) : 100 (Є x У x (100 – Д) : 100)

19,44 тис. крб.

З. Валова прибуток від реалізації протягом року із ПДВ (Ж x Р)

4860 тис. крб.

6. Тривалість виробничого циклу добового випуску

А. Термін платежу у постачальника

1 добу

Б. Термін доставки й знаходження сировини складі

1 добу

У. Час виробництва

4 діб

Р. Час перебування готових виробів складі

2 діб

Д. Термін платежів клієнтів

6 діб

Є. Разом

14 діб

7.1. Чисельність працюючих

А. Робітники

13 чол.

Б. Адміністративний персонал

2 чол.

У. Разом

15 чол.

7.2. Фонд оплати праці

А. Середньомісячна зарплата одного працівника

1500 крб.

Б. Річний фонд зарплати всіх працівників (1500 крб. x 15 чол. x 12 місяців) (А x7.1.В. x 12 міс.)

 

              270 тис. крб.

8. Вартість які у виробництві сировини, матеріалів, комплектуючих виробів та інших. без ПДВ

А. На добовий обсяги виробництва

222 крб.

Б. На обсяг виробництва (>8.А. x5.Г.)

55,5 тис. крб.

9. А. Річний витрата води

5600 куб. м

Б. Тариф кубометра води роком

10 крб.

У. Оплата ж води рік (Б x А)

56 тис. крб.

Р. Оплата ж води добу (>9.В. :5.Г.)

224 крб.

10. Вартість експлуатаційних витрат

А. На добовий обсяги виробництва

12 крб.

Б. На обсяг виробництва (>10.А. x5.Г.)

3 тис. крб.

11. Витрати зі збереження та реалізації готової продукції

А. За добу

6,30 крб.

Б. Протягом року (>11.А. x 365дн.)

2.3 тис. крб.

12. Вартість послуг (охорона, телефон та інших. без ПДВ)

А. На рік

50 тис. крб.

Б. За добу (>12.А. : 365дн.)

137 крб.

 За підсумками вихідних даних, наведених вище, можна розрахувати базову собівартість випуску своєї продукції перший рік тривають освоєння проекту. Собівартість продукції (робіт, послуг) це грошовий вираз витрат за виробництво і продукції. Перелік витрат, які включаємо в собівартість продукції, встановлено Положенням складу витрат з виробництва та реалізації продукції (робіт, послуг) та про порядок формування фінансових результатів, врахованих при оподаткування прибутку, затверджений постановою Уряди РФ від 5 серпня 1992 р. №552 і внесеними до нього наступними доповненнями, затвердженими постановою Уряди РФ від 1 липня 1995 р. №661. Слід врахувати також податки, платежі і відрахування, зараховують на собівартість відповідно до податковим законодавством.

>Калькулирование собівартості продукції з статтям витрат складає підставі відповідних даних, визначених у попередніх розділах бізнес-плану.

З використанням джерела інвестування – кредитів комерційних банків необхідно враховувати в собівартості статтю витрат з відсоткам за банківський кредит. Але це потрібно у разі, якщо виникає у кредитах. Тому спочатку необхідно визначити собівартість не враховуючи відсотка за банківський кредит, тобто. базову собівартість. Розрахунок базової собівартості походить з обсяг планованої реалізації.

Таблиця 6 Базова собівартість своєї продукції 1 рік впровадження проекту тис. крб.

№ стор. Показники

Дані

1.ВАЛОВАЯВЫРУЧКА із ПДВ й обліком технологічних втрат

4860,0

2. ПДВ із валовий виручки

810,0

3.ВАЛОВАЯВЫРУЧКА без ПДВ (за ціною підприємства)

4050,0

4.1. Вартість як у процесі виробництва товарів (робіт, послуг) сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, придбаних товарів, палива без ПДВ

55,5

4.2. Вартість експлуатаційних витрат

3,0

4.3. Вартість поточного ремонту

-

4.4. Витрати на оренду приміщень, що використовуються виробничу краще й комерційної діяльності без ПДВ

960,0

4.5. Витрати на оренду транспортних засобів (оренда трейлера)

без ПДВ

48,0

4.6. Витрати сплату відсотків користування кредитними ресурсами банків

-

4.7. Вартість наданих організації послуг (охорона, телефон тощо.) без ПДВ

50,0

4.8. ФОНДОПЛАТЫ ПРАЦІ (ФОП)

270,0

4.9. Відрахування від ФОП у державні позабюджетні соціальні фонди (>ПФР – 28%,ФЗН – 1,5%,ФОМС – 3,6%,ФСС – 5,4%)

103,95

4.10. Податок на користувачів автошляхів

63,45

4.11. Податок на власників транспортних засобів

0,13

4.12. Податок для закупівлі транспортних засобів

20,0

4.13. Амортизація

297,0

4.14. Витрати зі збереження та реалізації продукції

2,3

4.15. Митні платежі, держмито і ліцензійні збори

-

4.16. Право за декларація про користування надрами і поза граничні викиди (скиди) забруднюючих речовин у навколишнє середу

-

4.17. Земельний податок

-

4.18. Оплата ж воду

56,0

4.19. РАЗОМ – базова собівартість

1929,33

До того ж:

4.20. Вартість сировини й матеріалів

555,0

4.21. Інші витрати

1374,33

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]