Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програмні оболонки і пакети.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.17 Mб
Скачать

4.2. Програмування форми

Після того, як задані потрібні властивості, форма набуває привабливого зовнішнього вигляду. Для того, щоб форма стала корисною, слід написати деякий код. Спочатку необхідно створити декілька процедур:

- макрос відображення діалогового вікна створюється в проекті робочої книги або у вигляді процедури іншого об’єкта в робочій книзі;

- процедура виходу з діалогового вікна є процедурою події, яка відбувається при клацанні маніпулятором “миша” по певній кнопці форми;

- додаткові процедури, котрі реагують на події, що виникають під час відображення форми, включають: початкове відображення форми, клацання по різних елементах управління, введення даних в елементи управління форми.

Кожна форма, яка створена в Excel, має модуль для запису коду VBA. Модуль форми містить загальний розділ “Общая область” і багато вбудованих процедур, котрі реагують на події, що виникають у той час, коли форма відкрита.

Щоб відкрити вікно програми для форми й отримати доступ до процедури події, потрібно двічі клацнути маніпулятором “миша” по відповідному елементу управління або натиснути праву кнопку “миші” і вибрати з меню команду “Программа”. Для кнопки процедура події Click має такий вигляд:

Private Sub Command Button_Click ( )

End Sub .

Процедура, оголошена як “ Private”, може бути використана тільки в даному модулі. Форма використовується для введення даних користувачем і збереження їх у робочій книзі.

4.3. Списки, які розгортаються або прокручуються

Текстове поле не надає великих переваг порівняно з безпосереднім уведенням даних у робочу книгу. Є елементи управління, які значно спрощують використання форм тому, що не потребують уведення даних у форму. Найпоширенішим елементом управління є список (List Box), елементи якого може вибирати користувач із фіксованого списку.

Елемент управління – це список, що розгортається (ComboBox), містить тільки один рядок, для перегляду всього списку потрібно клацнути маніпулятором “миша” по кнопці розкриття списку. Користувач має можливість увести дані у вбудоване поле для редагування тексту. Викорис-тання можливості редагування залежить від значення властивості Style.

Різниця між елементами управління List Box і ComboBox полягає у тому, що перший використовує увесь простір, який йому надається формою, а другий – лише частину простору, котру займає елемент управління до розкриття списку. Це дає можливість ефективно використати простір і значно спростити форму. Елементи списків відображаються за допомогою виклику методу Additem елементів управління списків.

4.4. Використання прапорців, перемикачів і рамок

Елемент управління OptionButton (перемикач) використовується для вибору одного елемента із групи елементів. Перемикач може містити будь-яку кількість елементів, але звичайно використовується для відносно невеликих списків (до 5 елементів). Недолік: перемикачі займають багато місця на формі, їх складніше використовувати порівняно зі списками.

Елемент управління CheckBox (прапорець) задає дії, які незалежні між собою, на відміну від перемикачів. За його допомогою можна задавати прості запитання Так\Ні або Істина\Неправда. На формі задаються або знімаються всі прапорці чи будь-який окремий.

Елемент управління Frame (рамка) об’єднує декілька елементів у групу, що зручно під час роботи з формами, в яких використовується декілька груп перемикачів. Якщо у формі планується використання рамок, то спочатку створюється рамка, а потім у ній розташовуються перемикачі.