Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ргр будмат петух 202 б.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Завдання 2

Переробку сировинної маси та формування виробів залежно від властивостей вихідної сировини й виду виробів, що виготовляються, виконують пластичним, напівсухим або шлікерним (мокрим) способами.

Пластичне формування застосовують тоді, коли глиниста сировина волога пухка, добре розмокає у воді, утворюючи однорідну масу. Для цього використовують легкоплавкі середньо та помірнопластичні глини, що містять 40...50% піску.

Основною умовою застосування пластичного способу є використання в'язких мас, в яких сили внутрішнього зчеплення (когезія) переважають над силам зчеплення з поверхнею формувального обладнання (адгезія).

Сучасним різновидом пластичного способу є жорстке формування, яке дає змогу зменшити формувальну вологість керамічної маси до 13...18%. При цьому використовують глинозмішувачі й стрічкові преси більшої потужності, а також безшнекові роторні преси, які дозволяють формувати вироби при тиску 8... 10 МПа і одержувати сирець підвищеної міцності, що забезпечує можливість укладання виробів відразу на вагонетки для сушіння і випалювання, які здійснюються в одному агрегаті. Пластичний спосіб характеризується простотою підготовки маси, менше складним формовочним обладнанням, порівняно з напівсухим, однак він обумовлює більш тривалий і складний процес сушки виробів. Використовують його для виробництва стінової кераміки, дренажних і каналізаційних труб, черепиці.

Послідовність підготовки маси пластичним способом наведена на схемі:

Дозування (ящиковий подавач з глинозрихлювачем)

Грубе подрібнення (глинорізка, каменевидільні або зубчаті вальці, бігуни мокрого помелу, тонрайнігер)

Тонке подрібнення (вальці тонкого помелу, бігуни тонкого помелу)

Проміжне зберігання (глинозапасники, гомогенізатори)

Змішування (двовалковий змішувач з фільтруючою решіткою)

Напівсухий спосіб передбачає пресування виробів з сипких порошкоподібних мас (прес-порошку) вологістю 8... 12% під великим тиском (15...40 МПа). Різновидом його є сухий спосіб, що передбачає пресування керамічних порошків вологістю 2...8%.

Напівсухе пресування широко застосовується при виготовленні плоских тонкостінних виробів (плиток), а також для виробництва керамічної цегли і порожнистих каменів.

Цей спосіб має ряд переваг порівняно з пластичним формуванням, а саме: відкривається можливість використання малопластичних глин, більшої кількості спіснювальних добавок (золи, шлаку, відходів вуглезбагачення); відформовані вироби мають більш точні розміри і правильну геометричну форму; виключається з технологічного циклу складний та тривалий процес сушіння перед випалюванням, скорочується тривалість всього технологічного циклу майже вдвічі, зменшується потреба у виробничих площах і кількості працівників.

Пресування виробів відбувається в індивідуальних пресформах на пресах різних конструкцій: колінно-важільних, ротаційних і гідравлічних; воно може бути одно- чи двостороннім. Оптимальна величина пресового тиску залежить від виду сировини. Наприклад, для глин тиск становить 20...30 МПа, діатомітів —¦ 15...25 МПа, аргілітів і відходів вуглезбагачення - 25...40 МПа. Напівсухий спосіб забезпечує достатньо повне видалення або ретельне подрібнення кам'янистих включень, в тому числі вапнякових, рівномірний розподіл добавок і скорочення або навіть виключення із технологічного циклу сушки виробів. Недоліки напівсухого способу : необхідність сушки сировини перед помелом, підвищений знос обладнання при помелі, необхідність установки для пресування виробів пресів більшої потужності, які забезпечують формування виробів під тиском 15-40МПа. Застосовують напівсухий спосіб в виробництві звичайної і пустотілої глиняної цегли, каменів і керамічних плиток.

Послідовність підготовки маси напівсухим способом наведена на схемі:

Дозування (ящиковий живильник)

Подрібнення (дезінтеграторні вальці, стругач, зубчаті вальці,

каменевидільні вальці)

Сушка (сушильний барабан)

Проміжне зберігання (бункер)

Подавач (ящиковий, тарільчатий)

Тонкий помел (дезінтегратор, бігуни сухого помалу, дирчаті вальці, гладкі вальці тонкого помелу, центробіжний і роторний млин)

Просіювання (сито-бурат, струнне сито, грохот, повітряний сепаратор)

Зберігання (бункер)

Дозування (тарільчатий живильник, автоматичні ваги)

Змішування (двовалковий змішувач, бігуни, бігунковий змішувач, стержньовий змішувач)

Шлікерний (мокрий) спосіб полягає в тому, що вихідні матеріали подрібнюють разом з водою в кульовому млині при вологості 45...60% до одержання однорідної маси - шлікера. Залежно від способу формування виробів шлікер використовують як безпосередньо для виробів, що отримують методом лиття, так і після його сушіння до порошкоподібного стану в розпорошувальних сушарках — для виготовлення виробів напівсухим пресуванням. Методом лиття виготовляють вироби складної конфігурації та тонкостінні, наприклад, санітарно-технічні, мозаїчні плитки; напівсухим пресуванням з порошку — облицювальні плитки та плитки для підлоги.

Проміжною операцією технологічного процесу виробництва керамічних виробів є сушіння. Воно необхідне для надання сирцю механічної міцності й підготовки його до випалювання. Це досить відповідальний етап технології, оскільки саме тут виникають тріщини, які остаточно виявляються при наступному випалюванні. Сирець, відформований пластичним способом, висушують до вологості 6... 10%, а в разі використання напівсухого пресування залишкова вологість після сушіння залежить від виду виробу: для цегли ~ 4...6%, для плитки — до 1%. Сушіння сирцю напівсухого пресування може відбуватися одночасно з процесом випалювання у печі. Найскладнішим і найтривалішим є процес сушіння сирцю складної конфігурації, одержаного з шлікерної маси литтям у гіпсові форми (санітарно-технічні вироби).

Процеси внутрішньої дифузії регулюються введенням у керамічну масу спіснювальних та вигоряючих добавок, електролітів, умовами формування, прогріванням і вакуумуванням маси, а процеси зовнішньої дифузії — режимом сушіння, який характеризується трьома основними параметрами: температурою, відносною вологістю теплоносія та швидкістю його руху в сушарках.

Порівняємо ці способи на прикладі звичайної керамічної цегли і стінової плитки.

Стінова плитка. Її не рекомендовано виготовляти способом пластичного формування, адже вона виготовляється із непластичної сировини. Непластична сировина - глинисті породи з добавками, які покращують технологічні властивості формувальної суміші (полегшують сушіння, зменшують усадку, знижують температуру випалювання) і надають готовим виробам потрібних властивостей (пористості, теплопровідності, кольору тощо). Щодо напівсухого способу формування – то цим способом можна виготовляти стінову плитку, адже, по-перше сировина дуже дрібно подрібнюється, що є необхідним для виготовлення плитки,а по-друге взагалі напівсухий спосіб виробництва економніший в порівнянні з іншими: витрати палива скорочуються на 30 %. Третій спосіб виробництва, а саме шлікерний, є ідеальним для виготовлення плитки, адже цим способом виготовляють вироби складної конфігурації.

Керамічна цегла. Її найчастіше виготовляють способом пластичного формування, адже вона виготовляється із пластичної сировини з невеликою кількістю домішок. Це є необхідною умовою для цього способу формування. Щодо напівсухого способу виробництва цегли – то це також непоганий варіант. Він дозволяє використовувати у виробництві більш пісні глини, а також в більших кількостях добавки золи і шлаків. Вироби мають правильну форму та більш точні розміри, при випалі дають значно меншу усадку. Напівсухий спосіб переважає пластичний, оскільки не потребує сушіння виробів, потреб у виробничих площах і робочій сили. Проте цегла напівсухого пресування має меншу морозостійкість. І це є суттєвим недоліком. Цеглу також можна виготовляти шлікерним способом. Але це є недоцільним, адже такий спосіб виробництва потребує значних затрат, які не є обов’язковими у виробництві цегли.