Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЗ-1 Осн.стр.(для студ).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
690.18 Кб
Скачать

Нічні приціли

Нічні приціли призначені для спостереження за полем бою, виявлення цілей та ведення прицільної стрільби в нічних умовах.

Нічні приціли (НП) бувають підсвічувальнимитабезпідсвічувальними. Схему роботи нічного підсвічувального прицілу можна представити так (рис. 14).

Ціль, яка знаходиться перед прицілом, опромінюється невиди­мими для ока людини інфрачерво­ним н променями, які випромінюються прожектором. Відбиті від цілі інфрачервоні промені влучають в об'єктив прицілу, який створює на фотокатоді електронно-оптичного перетворювача невидиме інфрачервоне зображення. Електронно-оптичний перетворювач (ЕОП) невидиме інфрачервоне зображення перетворює у видиме пряме зображення, яке розглядається спостерігачем через окуляр.

Фотокатоди із окису цезію, які застосовуються в ЕОП, чутливі до видимих променів, тому на їх екранах можна одержати зображення предмета (ці­лі), освітленого видимими променями.

Нічні підсвічувальні приціли складаються із таких основних елементів: електронно-оптичного приладу, інфрачервоного прожектору, перетворювача напруги і акумуляторної батареї.

Електронно-оптичний приладпризначений для перетворення невидимо­го інфрачервоного зображення в зображення видиме і збільшене. Він склада­ється із об'єктива, ЕОПа і окуляра, змонтованого в корпусі приладу.

Об'єктив створює зворотне невидиме інфрачервоне зображення на фото­катоді ЕОПа. ЕОП перетворює зворотне невидиме зображення у пряме види­ме. Окуляр збільшує зображення, яке одержується на екрані ЕОПа.

Інфрачервоний прожектор являється джерелом інфрачервоних променів і призначений для опромінювання місцевості (цілі) інфрачервоними проме­нями. Він складається із лампи-фари, фільтра і корпуса.

Перетворювач напругипризначений, для перетворення постійної низької напруги акумулятора (2-5 В) в високу напругу (18 кВ), необхідної для роботи ЕОП.

Акумуляторна батареяє джерелом живлення електронно-оптичного приладу і інфрачервоного прожектору. Вона складається з декількох акуму­ляторів з'єднаних послідовно. В нічних прицілах застосовується кадмієво-нікелеві і срібно-цинкові акумулятори.

В основу роботи нічних безпідсвічувальних прицілів покла­дено принцип електронно-оптичного підсилення яскравості зображення предметів (цілей), яке одержується в прицілі при природному нічному освітленні місцевості (рис. 15).

Зображення спостерігаємого предмету (цілі) малої яскравості, яке створено об'єктивом, проектується спочатку на фотокатоді, а потім по­ступає на екран ЕОПа. Яскравість зображення предмету (цілі) в багато разів підсилюється ЕОПом і на його екрані одержується достатня для розглядання його оком. Між оком і екраном розміщується окуляр, який збільшує зобра­ження предмету (цілі).

Дальність бачення цілей у нічні безпідсвічувальні приціли підвищується при більш високому освітленні місцевості (в світлу місячну ніч, сутінки) при пересуванні цілей і розташуванні їх на світлому фоні. У похмурі і темні ночі, а також при розміщенні цілей на темному фоні (хвойний ліс, пашня) або при діях їх у костюмах захисного кольору дальність бачення зменшується.

Час роботи прицілів до заміни джерела живлення складає влітку 6-8 го­дин, взимку 4-5 годин.