Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГЗ-1 Осн.стр.(для студ).doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
690.18 Кб
Скачать

4. Призначення та класифікація прицілів. Загальна будова та принцип дії стрілецьких прицілів.

Траєкторія кулі у повітрі не є прямою лінією. Під дією сили тяжіння куля відхиляється від лінії кидання вниз і описує деяку криву лінію, яка звернута випуклістю уверх. Для того, щоб куля долетіла до цілі і влучила у неї, чи у якусь бажану точку, необхідно надати вісі каналу ствола відповідне положення у просторі (у горизонтальній і вертикальній площині).

Надання вісі каналу ствола зброї необхідного для стрільби положення у просторі називається прицілюванням або наведенням.

Надання вісі каналу ствола потрібного положення у горизонтальній площині називається горизонтальним наведенням.

Надання вісі каналу ствола потрібного положення у вертикальній площині називається вертикальним наведенням.

Наведення здійснюється за допомогою прицільних пристроїв та механізмів наведення.

Приціли - це прилади та пристосування, що призначені для наведення зброї на ціль, які також можуть застосовуватися для спостереження за полем бою і визначення дальності до цілі.

Приціли класифікуються:

1. По належності до зброї - на артилерійські (мінометні, зенітні), авіаційні, стрілецькі, танкові, ракетних комплексів та інші.

2. По принципу дії основних візирних пристроїв - на механічні, оптичні (в тому числі інфрачервоні), телевізійні, лазерні, радіолокаційні.

3. По ступеню прийняття участі людини - на автоматичні, напівавтоматичні, неавтоматичні.

В сучасній зброї будова прицілів різноманітна внаслідок її різного застосування. Але всі прицільні пристосування повинні відповідати наступним основним вимогам:

1. Встановлення прицілу для стрільби на різні відстані повинне бути звичайним і не повинне змінюватися під час стрільби.

2. Приціл повинен забезпечувати як може більшу точність наводки, при цьому він повинен бути стійким і по можливості нескладним.

3. Приціл повинен мати якнайменше виступаючих частин.

4. Конструкція прицілу повинна легко допускати вивірку прицільних пристосувань.

Приціли стрілецької зброї бувають механічні і оптичні.

Механічні приціли.

Механічні приціли являють собою сукупність двох пристроїв, які нази­ваються прицілом та мушкою.

Приціл розміщується на казенній частині ствола і забезпечується ціли­ком із проріззю чи діоптром, через який виконується прицілювання. Побу­дова прицілу дозволяє змінювати положення прорізі цілика відносно мушки і розміщувати лінію прицілювання під різними кутами по відношенню до вісі ствола. Мушка розміщується на дульній частині ствола і звичайно нерухома, вона може переміщатися тільки при приведенні зброї до нормального бою.

Приціли, в яких для наведення використовується проріз напівкруглої абопрямокутної форми на гривці прицільної планки або цілика, називаються від­критими (рис. 10, а). Приціли, в яких для наведення використовується таріль (цілик), який має маленький круглий отвір (діоптр), називаються діоптрич­ними (ортоптичними) (рис. 10, б). Зброя із відкритим прицілом має мушку за своїм окресленням прямокутної або рідше круглої форми.

Принципову схему роботи механічного прицільного пристосування мож­на подати таким чином. Для здійснення наведення у першу чергу шляхом пе­реміщення цілика (прорізі прицілу) надають прицільній лінії таке положення, при якому поміж цією лінією і напрямом вісі каналу ствола виникає (у верти­кальній площині) потрібний кут прицілювання α, а у горизонтальній площині потрібний кут бічної поправки Кб. Кут прицілювання α встановлюється зале­жно від дальності до цілі, кут бічної поправки - залежно від сили бокового ві­тру або швидкості бокового руху цілі. Після встановлення кутів α і Кб на прицілі, здійснюється наведення зброї, шляхом візиранаведення через середину прорізі прицілу і вершину мушки у бажану точку на цілі (пряма наводка) (рис. 11). Тоді під час стрільби середня траєкторія буде проходити через ціль.

Механічні приціли відрізняються великим різновидом механізмів для пе­реміщення лінії прицілювання. За механізмами для переміщення лінії прицілювання, найбільше розповсюдження у сучасній стрілецькій зброї знайшли такі приціли: рамочні, стоякові, з обертовим ціликом, секторні і постійні.

Секторний приціл складається з прицільної планки і хомутика із защіпкою і пружиною, шарнірно зв'язаних із колодкою прицілу, а також пластинчатої пружини, яка призначена для утримання прицільної планки у заданих положеннях. Цілик виконується разом із прицільною планкою.

Конструктивно секторні приціли можуть бути оформлені по різному. Звичайно вздовж планки пересувається хомутик, який одночасно обпирається на фігурні виступи (сектора), що зроблені на колодці прицілу. Встановлення прицілу у даному випадку визначається взаємодією трьох деталей: колодки прицілу, прицільної планки та хомутика. Шкала дальності нанесена на прицільній планці.

Прицільна планка кулеметів Калашникова, РКД (РПД) та гвинтівки СГД (СВД) має рухомий цілик. Така побудова прицільної планки дозволяє вводити поправки на боковий вітер і боковий рух цілі.

Постійні приціли забезпечують стрільбу на малу дальність і складаються із нерухомого цілика і мушки, взаємне положення яких відповідає стрільбі на одну відповідну дальність - звичайно 50 метрів. Прикладом постійного прицілу може служити приціл пістолету зразка 1933 року ТТ, ПМ і ПСМ.

Позитивними сторонами відкритого прицілу є:

1. Простота будови, а тому і надійність у користуванні.

2. Можливість широкого огляду місцевості за фронтом, що дозволяє швидко знаходити ціль.

3. Зручність ведення швидкої стрільби, тому що процес прицілювання при цьому прицілі має мінімальний час.

Основними недоліками відкритого прицілу є низька точність прицілювання, яка пов'язана з неможливістю, у силу особливостей людського зору, чітко бачити одночасно три по-різному віддалених об'єкти - прорізь, мушку і ціль.

Позитивними сторонами діоптричного прицілу є:

1. Велика точність прицілювання, оскільки база прицілу на зброї з діоптричним прицілом значно довша, чим на зброї з відкритим прицілом, тому що діоптр можна розмістити біля самого ока стрільця.

2. При візиранаведенні через діоптр око стрільця інстинктивно ставить мушку у центр отвору і фіксує тільки дві точки: вершину мушки і точки прицілювання на цілі.

3. Більш контрастне (різке) одночасне зорове сприйняття вершини мушки і цілі, які знаходяться на різній відстані від ока стрільця, дякуючи оптичній властивості маленького отвору, як діафрагми, збільшує глибину різкості.

До недоліків діоптричного прицілу слід віднести:

1. Чутливість до забруднення отвору пилюкою, або попадання снігу чи води.

2. Відокремленість поля зору, тому що стрілець через діоптр може бачити тільки ціль та невелику частку місцевості у районі цієї цілі, що знижує точність наводки і особливо невигідно під час стрільби по рухомих цілях, які з'являються на короткий час.

3. Важко, а підчас й неможливо вести стрільбу при слабкому освітленні та обмеженій видимості (сутінки, туман, снігопад і таке інше), тому що через малий отвір проникає відокремлений пучок світлових променів.

Ці особливості діоптричного прицілу визначають його широке застосування у спортивній стрільбі і різко знижують можливість бойового застосування.