Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
50.69 Кб
Скачать

Методичні вказівки до розв’язання економетричних задач на пеом

Для розв’язання економетричних задач, які пропонуються у даному посібнику, використовувалась програма QPRO (версія 4.00, російський варіант). Ця програма відноситься до класу програм, який називається електронними таблицями. Для роботи з QPRO можна використовувати досвід роботи, який студенти мають, працювавши з будь-якою програмою, що відноситься до електронних таблиць — Super Calc, LOTUS – 1 – 2 – 3, EXCEL.

Початок і кінець сеансу

Робота з програмою починається з її запуску. Домовимось, що програма встановлена на жорсткому диску С в директорії С : \ QPRO. З програмою можна працювати як з допомогою клавіатури, так і з маніпулятором «миша». Тому при старті операційної системи маємо загружений драйвер mouse.com. Крім того, програма QPRO — російський варіант, тому необхідно мати будь-який русифікатор типу keyrus.com.

Рис.1

Якщо всі ці вимоги виконані, то починаємо роботу із запуску камандного рядка:

С : \QPRO\ q.exe

Програма показує екран-заставку, а потім відображає робочу таблицю (рис.1).

Якщо маємо якийсь робочий файл, зроблений під час поперeдніх сеансів, то можемо відразу при старті програми загрузити цей файл. Тоді командний рядок доповнюється:

С : \QPRO\ q.exe <шлях до файла>

Наприклад, якщо маємо цей файл в директорії WORK на диску С під назвою labl. wq l, то командний рядок має вигляд:

С : \QPRO\ q. exe C : \WORD\ labl. wql

Таким чином, зразу при роботі з програмою буде відкритий доступ до даних, які використовувались раніше. Розширення «wql» вказує на те, що даний файл сформований програмою QPRO.

Робочий екран програми складається з чотирьох частин:

1) головного меню;

2) рядка вводу;

3) робочої таблиці;

4) рядка стану.

В головному меню записані всі функції, які може виконувати програма. Дані функіцї розбиті на окремі підрозділи, кожний з яких складає окремий пункт. Ці пункти головного меню стають доступними відразу після закрузки QPRO. Для того щоб перейти в головне меню, треба натиснути клавішу «\», потім клавішами переміщення курсору « ® », « ¬ », « ­ », « ¯ » вибрати необхідний пункт головного меню і ще раз натиснути клавішу [Enter]. Цю саму операцію можна виконати, підвівши до необхідного пункту курсор «стрілочку» «миші» і натиснувши ліву кнопку маніпулятора.

Кожний пункт головного меню розкривається на пункти під меню. Треба вибрати необхідний підпункт і виконати дії, які він вимагає. Докладніше про функції головного меню можна прочитати в розділі допомоги, який викликається функціональною клавішю F1, або треба вколоти «стрілочкою» «миші» в тому місці екрана де зображено «?».

Рядок вводу призначений для запису числових значень, формул розразунку і спеціальної інформації для вічок таблиці.

Робоча таблиця має форму решітки або шахматки і забезпечує основну структуру для вводу, збереження даних і виконання обчислень над ними.

Робоча таблиця пронумерована зверху вниз (має цифрові коди) і зліва направо (має літерні коди). Кожне вічко таким чином має адресу <рядок літер> <число>, наприклад: А1, В22, ВЕ255.

Рядок стану відображає стан виконання програми. Користувач із запису цього рядка одержує інформацію про дію, яку виконує QPRO в даний момент часу.

Для токо щоб закінчити роботу з програмою, необхідно натиснути одночасно [Ctrl] + [X] або ввійти в розділ «Файл» головного меню і вибрати підрозділ «Конец».

Соседние файлы в папке econometria practica