Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття та види об.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
35.65 Кб
Скачать

Результати робіт та послуги

В ЦК результати робіт та послуги визначаються як окремі види об'єктів цивільних прав, які опосередковуються в договорах підрядного типу та в договорах про надання послуг.

Так, у підрядних договорах їх предметом є такі роботи, виконання яких завершується створенням нового матеріалізованого об'єкта, зміною, ремонтом існуючої матеріальної речі тощо. Іншою в правовому сенсі є сутність послуг.

Вони також надаються шляхом виконання певної роботи. Але виконання таких робіт не призводить до появи очевидного матеріалізованого результату, хоча і може мати позитивний ефект (наприклад здійснено переміщення вантажу чи пасажира, забезпечено збереження речі тощо). Тому під категорію договорів про надання послуг підпадають договори, за якими передбачувана ними послуга споживається у процесі вчинення виконавцем відповідних дій (ст. 901 ЦК).

Результати інтелектуальної, творчої діяльності

Є об'єктами цивільних прав, які проявляються у об'єктивно існуючих творах науки, літератури і мистецтва, винаходів, корисних моделей, промислових зразків тощо, правовий режим яких визначається статтями 418-508 ЦК України. Перераховані та інші зазначені в ст. 419 ЦК результати творчої діяльності узагальнено іменуються об'єктами права інтелектуальної власності.

Інформація є об'єктом цивільних прав за умови, якщо вона являє собою документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що мали або мають місце у суспільстві, державі та навколишньому середовищі (ст. 200 ЦК України).

До особистих немайнових благ, охоронюваних цивільним законодавством, належать: здоров'я, життя, честь, гідність і ділова репутація; ім'я (найменування); авторство; свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, а також інші блага (ст. 201 ЦК України).

Детальна характеристика цінних паперів, нематеріальних буде розглянута нижче.