Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
35.93 Кб
Скачать

43. Класифікація відновлювальних засобів.

Засоби відновлення можна класифікувати за різними ознаками: за спрямованістю, механізмом дії, за часом, умовами використання.

Розрізняють:

- Засоби екстреного відновлення ( терміновий вплив на регуляторні та метаболічні процеси в інтервалах між забігами, таймами, підходами до снарядів),

- Поточне відновлення (у процесі повсякденної спортивної діяльності),

- Профілактичне (для підвищення неспецифічної стійкості організму і попередження перевтоми).

У спортивній практиці частіше використовують три основні групи відновлюваних засобів: педагогічні, психологічні та медичні, комплексне використання яких і складає систему відновлення спортивної працездатності.

Педагогічні засоби - забезпечує прогресивне підвищення рівня тренованості за допомогою спрямованого впливу на процеси відновлення самих засобів тренування і режиму. До педагогічних засобів відносяться:

- Раціональне поєднання і послідовність навантажень;

- Правильне поєднання навантаження і відпочинку на всіх етапах підготовки;

- Варіативність засобів підготовки, вправ, їх ритму, чергування, тривалості інтервалів відпочинку;

- Поєднання специфічних і неспецифічних засобів, статичних і динамічних навантажень;

- Введення в заняття ігрових елементів, вправ, що виконуються при меншій ЧСС, вправ для м'язового розслаблення.

Ці засоби є основними і обов'язковими на всіх етапах підготовки.

Не менш важливі й психологічні засоби, спрямовані на зняття нервово- психологічної напруги, що сприяє якнайшвидшому відновленню рухової сфери і фізіологічних функцій організму.

Велика роль у забезпеченні повноцінного відновлення спортивної працездатності належить медичним засобам, механізм дії яких пов'язаний як з підвищенням захисно- пристосувальних властивостей організму, ферментної та імунологічної активності, стійкості до різних несприятливих факторів середовища і стресових ситуацій, з найшвидшим зняттям загального та локального стомлення.

Засоби загального впливу (ванни, душі, аероіонізація, ультрафіолетове опромінення, масаж, вітаміни лікарські препарати, харчування тощо).

Засоби локального впливу призначаються при навантаженні на певні групи м'язів.

Відновлювальні медичні засоби повинні використовуватися в повній відповідності з видом спорту, завданнями та етапом тренування, характером навантаження. У комплексі медичних засобів відновлення велика роль відводиться спеціалізованому харчуванню спортсменів. Розроблені орієнтовні таблиці енерговитрат при різних фізичних навантаженнях і вмісті поживних речовин в стандартних харчових продуктах допомагають оперативно вирішувати питання про адекватність калорійності харчування енерговитратам.

44. Статевий контроль у спорті.

При тренуваннях в одних і тих же видах спорту обсяг та інтенсивність фізичних навантажень у жінок є нижчою, ніж у чоловіків. Методи тренування відрізнятися. У жінок показники фізичного розвитку інші, ніж у чоловіків.

Заняття дівчат і жінок спортом повинні здійснюватися з урахуванням їх анатомо-фізіологічних особливостей і біологічної функції материнства. Більш слабкий розвиток м'язів у дівчат і жінок проявляється і в більш низьких показниках сили різних м'язів: шиї, рук, ніг, спини. Особливості статури підходять для виконання вправ в рівновазі з опорою на нижні кінцівки, але обмежують швидкість бігу, висоту стрибків.

Існують вікові нормативи, розділені за статевою належністю, для спортивних занять залежно від виду спорту.

Постійно здійснюється контроль за наявністю в учасника допуску до даного виду спорту.

На змаганнях міжнародного, всесоюзного, республіканського масштабів, а також на багатьох відомчих і відбіркових змаганнях система медичного забезпечення включає також допінг-контроль, а для жінок ще й контроль на статеву приналежність.

Жінки - учасниці олімпійських ігор, національних і світових чемпіонатів проходять контроль на статеву приналежність. Перевіряється відповідність генетичної статі паспортному, з тим щоб виключити участь у жіночих змаганнях осіб з гермафродитизмом (наявність у однієї і тієї ж людини ознак і чоловічої і жіночої статі), оскільки це зумовлює певні зміни фізичних і психічних якостей, що надає суттєву перевагу у змаганнях в порівнянні з нормальними особами жіночої статі.

У спортивній медицині на основі статевих анатомо-фізіологічних особливостей розроблені певні вимоги і рекомендації з побудови навчально-тренувального процесу. Залежно від статевих особливостей спортсменів є деякі відмінності в проведенні контролю і оцінці його результатів.