Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП лаб.практ. ІІІ ч..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
700.93 Кб
Скачать

1. Галузь застосування

Це Положення розроблено відповiдно до законiв України “Про освiту”, “Про охорону праці, Положення про порядок розслідування та веденняоблiку нещасних випадкiв, професійнихзахворюваньіаварiй на виробництвi, затвердженого постановою Кабiнету Мiністрiв України від21 серпня 2001 р.№1094,та поширюється на вищі, про-

фесiйно-технічні,загальноосвітні,дошкiльні, позашкільнінавчальнi заклади, заклади пiслядипломноїосвіти(далі- навчальнізаклади) незалежно від форм власностi й підпо рядкування.

Положення встановлює єдиний порядок розслідуваннята облiку нещасних випадкiв, що сталися з вихованцями, учнями, студентами, курсантами,слухачами, аспiрантами під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах на територiїУкраїни.

Положення узгоджене з ЦК профспiлки працiвникiвосвіти науки, департаментом з нагляду за охороною праціМiнiстерства працi та соцiальноїполiтики України, Мiнiстерством охорони здоров’я України, державним комiтетом статистики України.

Нещаснi випадки, що сталися з особами, які працюють на умовах трудового договору (контракту) або залученідо працi унавчальних закладах, підлягають розслiдуванню i облiку вiдповiдно до Положення про порядок розслідування та ведення облiку нещасних випадків, професiйних захворювань іаварiй на виробництвi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 серпня 2001 р.№1094.

2. Загальнi положення.

2.1. Розслiдуванню пiдлягають нещаснi випадки, що сталися з вихованцями, учнями, студентами, курсантами, слухачами, аспiрантами i призвели до порушення стану здоров’я (втрати працездатностi) не менше нiж на один день згiдно з медичним висновком, а саме: раптовi порушення здоров’я, травми, у тому числi травми через нанесення тiлесних пошкоджень, нанесених iншою особою, отруєння, тепловi удари, опiки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою, ушкодження, отриманi внаслідок аварiй, пожеж, стихiйного лиха (землетруси, зсуви, повенi, урагани та iнші надзвичайнi події), контакту з тваринами тощо (далi — нещаснi випадки).

2.2. Разслідуванню пiдлягають нещаснi випадки, що сталися:

- під час проведення навчальних занять, у тому числi лекцiй, урокiв, занять з допризовноїпiдготовки, лабораторних занять, спортивних, гурткових, позааудиторних, позакласних, позашкільних заходiв, iнших занять та вперервах мiж ними відповідно до навчальних, виробничих i наукових планiв;

- під час проведення позакласних, позашкiльних, позааудиторних та iнших заходiв у вихіднi, святковi та канiкулярнi днi, якщо цi заходи здiйснюються пiд безпосереднiм керiвництвом працiвника даного навчального закладу (викладача,вчителя, вихо-

вателя, класного керiвника, майстра виробничого навчання тощо) або особи, яка призначена наказом керiвника навчального закладу за його згодою;

- під час занять з трудового i професiйного навчання, проведення професiйних, науково-дослідних i дослiдно-конструкторських робiт, виробничоїта навчальноїпрактики, якіпроводяться відповідно до навчальнихпланіву нанчальних закладах або на дiльницях (територiях), щоїм належать;

- підчас перебування (відпочинку) у студентських загонах, таборах працi i відпочинку (оздоровчих),шкільних лісництвах, на навчально-дослідницькихдiлянках тощо;

- підчас проведення спортивнихзмагань, тренувань, оздоровчих заходiв, екскурсiй,походiв, експедицiй, органiзованихнавчальним закладом у встановленому порядку; підчасперевезень вихованців, учнiв, студентiв, курсантiв, слухачiв, аспiрантiв до мiсця проведення заходiв i назад, а також у разіорганiзованогопрямуванняїх на запланований захід на транспортi абопiшки.

2.3. Погiршення стану здоров’я(втрата працездатностi) внаслiдок нещасного випадку встановлюєта засвідчуєлiкувально-профiлактичний заклад.

2.4. За результатами розслiдування нещасного випадку під час навчально-виховного процесу складається акт за формою Н-1(додаток 1).

2.5. Відповiдальністьза правильне і своєчасне розслідування та облiк нещасних випадків складання акту за формою Н-1, розроблення i виконання заходiв щодо усунення причин нещасного випадку несе керiвник навчального закладу.

2.6.У випадках вiдмовиадмiнiстраціїнавчального закладу вiд складання акта за формою Н-1, а також у разi незгодипотерпiлого (його батькiв або особи, яка представляєiнтереси потерпiлого) зі змiстом акта за формою Н-1конфлiктрозглядаєорган управлiння освiтою вищогорiвня у термiн не бiльше десяти днiв з моменту подання письмовоїзаяви.

2.7. Лiкувально-профілактичний заклад, куди доставлено вихованця (учня, студента, курсанта, слухача, аспiранта), потерпiлого внаслiдок нещасного випадку, що стався під час навчально-виховного процесу, зобов’язаний на запит керiвника навчального закладу видати медичний висновок про характер ушкоджень.

2.8. Пiсля закiнчення строку лiкуванняпотерпiлого (потерпiлих) керiвник навчального закладу направляєдо органу управлiння освiтою, iншого органу виконавчоївлади, засновника (власника), якому належить навчальний заклад, повідомлення про наслiдки нещасного випадку (додаток 2).

2.9. Нещаснi випадки, що сталися з вихованцями, чнями, студентами, курсантами, слухачами, аспiрантами в побутi та у випадках, не зазначених у п. 2.2, роз-

слiдуються i беруться на облiк згідно з Порядком розсідування та облiку нещасних випадкiв невиробничого характеру затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України від 22 березня 2001 р.№270.

2.10. Особи, які допустили порушенняабо невиконання вимог цього Положення,притягаються до вповiдальностізгiдно iз законодавством.

З. Повiдомлення про нещаснi випадки, їх розслідування та облік

3.1. Прокожний нещасний випадок, який стався з вихованцем, учнем, студентом, курсантом, слухачем, аспiрантом, потерпiлий або свiдок нещасного випадку негайно сповiщає безпосередньо керiвника навчального закладу, який зобов’язаний:

- термiново органiзувати першу долiкарську медичну допомогу потерпiлому, у разi необхiдностi його доставку до лiкувально-профілактичного закладу;

- до прибугтя комiсіїз розслiдування зберегги обстановку на мiсцi в тому станi, в якомувона була на моментподiї(якщо це не загрожуєжяттю i здоров’ю оточуючих i не призведе до бiльш тяжких наслiдків).

Про нещасний випадок, що трапивсяпiд час далекихпоходiв, екскурсій абоінших заходiвпоза територiєю району (мiста), керiвникзаходу, що проводиться, негайно повідомляє також орган управлiння освітою за мiсцем подiї.

3.2. Керiвник навчального закладу зобов’язаний негайно вжити заходiв щодо усунення причин, що призвели до нещасмого випадку, повідомити батькам потерпiлого (особi, якапредставляєйого iнтереси) iзробити запит висновку лiкувальнопрофiлактичного закладу про характер i тяжкiсть ушкодження потерпiлого.

3.3. Керiвник навчального закладу, одержавшиповiдомлення про нещасний випадок, наказом призначаєкомiсiюзрозслiдування у такому складi:

голова — заступник керiвника навчального закладу;

члени комiсiї:

представник служби охорони працiнавчального закладу або особа, на яку наказом керiвника покладено цi обов’язки;

представники відповiдного профспiлкового органу або уповноваженi трудовоколективу, якщо потерпiлий неєчленом профспiлки.

3.4.Комiсiя з розслідування нещасного випадку зобов’язана:

- протягом трьох дібпровести розслідування нещасного випадку, з’ясувати обставиви i причина, розробитизаходи щодо усунення причин нещасного випадку, визначитивідповiдальних за це осiб;

- виявити i опитатисвiдківта осiб, якідопустили порушеннянормативних актів, отримати пояснення у потерпiлого;

- скласти акт про нещасний випадок за формою Н-1(додаток 1) у п’яти примiрниках i направити на затвердження керiвнику навчального закладу.

До акта додаються пояснення свiдкiв, потерпiлого та iншi документи, що характеризують стан мiсця, де стався нещасний випадок, наявнiсть шкiдливих i небезпечних факторiв, медичний висновок про стан здоров’я потерпілого в результатi нещасного випадку тощо.

3.5. Керiвник навчального закладу протягомтрьохдібпiсля закiнчення розслідування затверджуєакти за формою Н-1, з яких по одному примiрнику направляє:

потерпiлому або особi, якапредставляєйого iнтереси;

до пiдроздiлу, де стався нещасний випадок;

начальнику служби охорони працi або особi, на яку покладено цi обов’зки (вiдповiдальному);

до архіву навчального закладу;

до органу управлiння освiтою за мiсцем навчанняпотерпiлого (копiя — мiнiстерству, засновнику (власнику), до сфериуправлiння якого належитьнавчальний заклад).

3.6. Акт за формою Н-1підлягаєзберiганню в архiвi органу управлiння освітою, навчальногозакладу протягом 55 рокiв.Іншi примiрники акта та його копiїзберiгаються до здiйснення всiх запланованих у ньому заходiв, але не меншеніж п’ять рокiв.

3.7. Нещасний випадок, про який потерпiлий за відсутностi свiдківне повідомивкерiвника навчального закладу або наслiдки від якоговиявилися незразу, розслідується протягом мiсяця з дня одержання письмовоїзаяви потерпiлого (його батьківабо особи, яка представляєйого iнтереси). У цьому разi питання про складання акта за формою Н-1вирiшується комiсiєю з розслiдуванняпісля всебiчноїперевiрки заяви про нещасний випадок, що стався, з урахуванням усiх обставин, медичного висновку про характер травми, можливоїпричиниїїпоходження, свiдчень учасникiв та iнших доказiв. Одержання медичного висновку покладається на керiвника навчального закладу.

3.8. Нещасний випадок, що стався на підприємствi, в установi, органiзаціїзучнями, студентами, курсантами, слухачами, аспiрантами навчальних закладівпідчас проходження ними виробничоїпрактики або виконання робiт на підприємствi, в установi, органiзацiїпідкерiвництвом його посадових осiб, розслідується спiльно з пред-

ставником навчального закладу згідно з Положенням про порядок розслiдування та ведення облiку нещасних випадкiв, професiйних захворювань i аварiй на виробництвi, затвердженим постановою Кабiнету Мiністрiв Українивiд 21 серпня 2001 р. №1094.

3.9. Нещасний випадок, що стався на підприємствi, в установi, органiзацiїз учнями, студентами,курсантами, слухачами, аспiрантами навчальних закладів, які проходять практику або виконують роботу пiд керiвництвом вчителя, викладача, майстравиробничого навчання на дiльницi, видiленiй підприємством для цієїмети, розслідується органом управлiння освiтою, якому пiдпорядкований цей навчальний заклад, або засновником (власником) навчальногозакладу спiльно з представником підприємства, установи, органiзації, оформляється актом за формою Н-1, береться на облiк органом управління освiтою, навчальним закладом. Один примiрникзатвердженого акта формиН-1направляється за місцем навчанняпотерпiлого, другий — до органу управлiння освітою запідпорядкованiстю або засновнику (власнику) навчального закладу.

3.10. Нещасний випадок, який стався підчас проведення далеких походiв, екскурсiй, експедицiй розслiдується комiсією органу управлiння освiтою, на територiїякого стався нещасний випадок. У разi неможливостi прибуття на мiсце пригодипредставника навчального закладу, з вихованцем, учнем, студентом, курсантом, слухачемякого стався нещасний випадок, до складу комiсiївключається представник однiєїз установ, пiдвiдомчих органу управлiння освiтою, що проводить розслiдування. Матерiали розслiдування, у тому числi акти за формою Н-1, направляються до органу управлiння освiтою за мiсцезнаходженням навчального закладуабо засновнику (власнику) навчального закладу.

3.11. Усi нещаснi випадки, оформленi актами за формою Н-1, реєструються органом управлiння освiтою, навчальним закладом у журналi реєстраціїнещасних випадкiв, що сталися з вихованцями, учнями, студентами, курсантами,слухачами, аспiрантами (додаток З).

3.12. За результатами розслідування не складаються акти за формою Н-1іне беруться на облiк нещаснi випадки, що сталися з вихованцями, учнями, студентеми, курсантами,слухачами,аспiрантами:

- внаслідок уживання алкоголю,наркотичних абоінших психотропних речовин, а також унаслідокїх ДIЇ(асфiксiя, iнсульт, зупинка серця тощо) за наявностi , висновку, якщо це не викликано застосуванням цих речовин у навчально-виховному процесi або порушенням вимог безпеки щодоїх зберiгання i

транспортування, або якщо потерпiлий, який перебував у станi алкогольного чи наркотичного сп’янiння, буввiдстороненийвід роботи, навчання;

- пiд час скоєння крадiжок або iнших злочинiв, якщоцідії зафiксованiіна нихєофiцiйний висновок суду або прокуратури;

- у разi природноїсмертi або самогубства.