Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП лаб.практ. ІІІ ч..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
700.93 Кб
Скачать

Орiєнтовний перелiк питань вступного iнструктажу для працiвникiв

1. Загальнi вiдомостi про пiдприємство, характернi особливостi виробництва, об’єкти пiдвищеноїнебезпеки.

2. Загальнi правила поведiнки працiвникiв на територіїпiдприємства, у виробничих та допомiжних примiщеннях. Розташування основних цехiв, служб допоміжнихпримiщень, безпечний рух натериторiїпiдприємства.

3. Основнi положення Закону України „Про охорону працi”, Кодексу законів про працю та нормативких актiв про охорону працi, вирiшення спiрних питань мiж роботодавцем i працiвником.

4. Трудовий договiр, робочий час та часвідпочинку.Охоронапраціжінок та осiб, молодше 18років. Колективний договiр (угода), пiльги та відшкодування за важкі ташкідливі умови праці. Порядокїх надання.

5. Правила внутрiшнього трудового розпорядкупідприємства, вiдповiдальність запорушення цих правил.

6. Система управлiння охороною працi, державний нагляд та громадський контроль за охороною працi на підприємствi:

- обов’язкивласника з охорони працi;

- обов’язкипрацiвникащодо виконання вимог нормативних актiв про охорону працi;

- права працiвника з охорони працi при укладаннi трудовоїугоди та підчас роботи на пiдприємствi;

- вiдповiдальнiсть працiвника за порушення вимог з охорони працi;

- попереднi та перiодичнi медичнi огляди;

- соцiальне страхуваннявiд нещасних випадкiв та профзахворювань;

- навчання з питань охорони працi.

7. Основнi небезпечнi та шкiдливi виробничi фактори, характернi для цього виробництва, можливостiїх діїнапрацiвникiв. Методи та засоби запобiгання нещаснимвипадкам та професiйним захворюванням, засоби iндивiдуального та колективного захисту, знаки безпеки та сигналiзації. Порядок i норми видачi засобiв iндивiдуального захисту.Питання електробезпеки.

8. Основнi вимоги виробничоїсанiтарiїта особистоїгiгiєни.

9. Обставини та причини окремих характерних нещасних випадкiв та аварiй, якi сталися на пiдприємствi та iнших аналогiчних виробництвах через порушення вимог безпеки.

10. Порядок розслiдування та оформлення документацii щодо нещасних випадкiв та професiйних захворювань.

11. Пожежна безпека. Способи та засоби запобiгання пожежам, вибухам, аварiям.Дії персоналу приїх виникненнi. Чиннi документи з питань пожежноїбезпеки. Виробничi дiльницi, найбiльш небезпечнi в пожежному планi. Проти-

пожежний режим. Загальнооб’єктнi та цеховi iнструкцiїпро заходи пожежноїбезпеки. Способи застосування первинних засобiв пожежегасiння.

12. Перша допомога потерпiлим. Діїпрацiвникiв у разi нещасного випадку та аваріїна дiльницi, у цеху, на пiдприємствi.

Запис про проведення вступного iнструктажу робиться в спецiальномужурналi реєстрацiївступногоiнструктажу (табл.1.1), який зберiгається в службiохоронипрацi або у працiвника, що вiдповiдаєза проведення вступного iнструктажу, а також у документi проприйняттяпрацiвника на роботу.

Орiєнтовний перелік питань вступного iнструктажу для вихованцiв, учнiв, студентiв

1. Загальнi відомостi про заклад освiти (ЗО), його лабораторiї, гуртки майстернi. Види та джерела небезпеки в навчальнихпримiщеннях та на спортивних майданчиках.

2. Загальнi правила поведiнкина територiїЗО. Розташування кабiнетiв, лабораторiй, i залiв, медпункту тощо.

З. Особливi вимоги безпеки при проведеннi позакласних та позашкiльних закдадiв. Обставини тапричини окремих характерних нещасних випадкiв, що сталися в закладах освiти.

4. Вимоги пожежноїбезпеки в навчальному закладi.

5. Перша допомога потерпiлим. Діїучнiв, вихованцiв, студентів у разi нещасного випадку, пожежi, виявлення отруйних або шкiдливих речовин узакладi освіти.

Первиннийiнструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому мiсцi з працiвником:

- новоприйнятим ( постiйно чи тимчасово) на пiдприємство;

- який переводиться з одного цеху виробництва до iншого;

- який буде виконувати нову для нього роботу;

- вiдрядженим працiвником, якийбере безпосередню участь у виробничомупроцесi на пiдприємствi.

З вихованцями, учнями та студентами закладiв освiти первинний iнструктаж проводиться:

- на початку занять у кожному кабiнетi, лабораторiї, де навчальний процес пов’язаний iз небезпечними або шкiдливимихімічними, фiзичними, бiологiчними факторами, у гуртках, перед урокамитрудового навчання, фiзкультури, перед спортивнимизмаганнями, вправами на спортивних снарядах, припроведеннізаходiв за межами територiїзакладу освiти;

- перед виконаняям кожного навчального завдання, пов’язаного з використанням рiзних механiзмiв, iнструментiв, матерiалiв тощо;

- на початку вивчення кожного нового предмета (роздiлу, теми) навчального плану (програми) iз загальних вимог безпеки, пов’язаних з тематикою i особливостями проведення цих занять.

Первинний iнструктаж проводиться iндивiдуально або з групою осiб одного фаху за дiючими на пiдприємствi iнструкцiямиз охорони працi вiдповiдно до виконуваних робiт, а також з урахуванням вимог орiєнтовного перелiку питань первинного iнструктажу.

Орiєнтовний перелiк питань первинного iнструктажу для працiвникiв

1. Загальнi вiдомостi про технологiчний процес та обладнання на робочому мiсцi, виробничiй дiльницi, в цеху. Основні небезпечнi виробничi фактори, що виникають при цьому технологiчномупроцесi, особлявостiїх діїна працiвникiв. Питання виробничоїсанiтарiїта особистоїгiгiєни, пов’язанi з виконаннямроботи i перебуванням у примiщенні.

2. Безпечна органiзацiя робiт та утримання робочого мiсця.

3. Небезпечнi зони машин, механiзмiв, приладiв. Засоби безпеки обладнання (запобiжнi, гальмовi пристроъ та огорожi, системи блокування та сигналiзацiъ, знаки безпеки). Вимоги запобiгання електротравматизму.

4. Порядок пiдготовки до працi (перевiрка справностi обладнання, пускових приладiв, iнструменту та пристосувань, блокування, заземлення та iнших засобiв захисту).

5. Безпечнi прийоми та методи роботи; дії при виникненнi небезпечної ситуації.

6. Засоби iндивiдуального захисту на робочому мiсцi та правилаїх використання.

7. Схема безпечного рухупрацiвникiв по територiїцеху, дiльниці.

8. Внутрiшньоцеховi транспортнi та вантажопiдйомнi засоби i механiзми. Вимоги при валтажо-розвантажувальних роботах та транспортуваннi вантажу.

9. Характернi причини (аварiй, вибухiв, пожеж тощо), випадки виробничого травматизму.

10. План лiквiдації аварiй, запаснi виходи.

11. Засоби запобiгання можливим аварiям. Обов’язки i діїпрацiвникапри аварiях. Способизастосування iснуючихна дiльницi засобів пожежегасiння,протиаварiйного захисту та сигналiзацiї. Мiсцяїх розташування.

12. Наданняпершоїдолiкарськоїдопомоги потерпiлим.

13. Вимоги безпеки при закiнченнi робiт.

14. Зазначенi в пунктах 1-13 питання розглядаються в поєднаннi з iнструкцiєюз охоронипрацi для конкретного виду робiт чипрофесiї,вимогами технiчноїдокументацiїта технологiчних регламентiв.

Повторнийiнструктаж проводиться зпрацiвкиками на робочому мiсцi в термiни, визначенi вiдповiдними чинними галузевиминормативними актами або керiвникомпiдприємства з урахуванням конкретних умовпрацi,алене рiдше:

- на роботах з пiдвищеною небезпекою — одного разу на три мiсяцi;

- для решти робiт — одного разу на шiсть мiсяцiв.

Позаплановийiнструктаж проводиться з працiвниками на робочому мiсцi або в кабiнетi охоронипрацi:

- при введенi в дiюнових або переглянутих нормативних актiв про охоронупрацi, а також при внесенi змiн та доповнень до них;

- при змiнi технологiчного процесу, замiніабо модернiзації устаткування, приладiв та iнструментiв, вихiдноїсировини, матерiалiв та iнших факторiв, що впливають на стан охоронипрацi;

- при порушеннях працiвниками вимог нормативних актiв про охорону працi, що можуть призвестиабо призвели до травм, аварiй, пожеж тощо;

- при виявленнi особами, якi здiйснюють державний нагляд i контроль за охороною працi, незнання вимог безпеки стосовно робiт, що виконуються працiвником;

- при перервi в роботi виконавця робiт бiльш нiж на 30 календарних днiв - для робiт зпiдвищеною небезпекою, а для решти робiт — понад 60 днів.

З вихованцями, учнями, студентами — в кабiнетах, лабораторiях, майстернях тощо при порушеннях ними вимог нормативних актiв про охорону праці,що можуть призвести або призвелидо травм, аварiй, пожеж тощо.

Цiльовийiнструктаж проводиться з працiвниками:

- при виконаннi разових робiт, непередбачених трудовою угодою;

- при лiквiдацiї аварiї, стихiйного лиха;

- при проведеннi ро6ітна якi оформлюється наряд — допуск, розпорядження або iншi документи.

З вихованцями, учнями, студентами закладiв освiти цiльовий iнструктаж проводиться в разi органiзацiъ масових заходiв (екскурсiї, походи, спортивнi заходи тощо).

Первинний, повторний, позаплановий i цiльовий iнструктажi проводить безпосереднiй керівник робiт (начальник виробництва, цеху, дiльницi, майстер) i завершуютьсявони перевiркою знань усним опитуваннямабо за допомогоютехнiчних засобiв та перевiркою набутих навичок безпечних методівпраці.

Знання перевiряєособа, яка проводила iнструктаж. При незадовiльних результатах перевiркизнань, умiнь i навичок щодо безпечного виконання робiт пiсля первинного, повторного чи позапланового iнструктажівдля врацiвникапротягом 10 днiв додатково проводиться iнструктаж i повторнаперевiрка знань.

При незадовiльних результатах i повторноїперевiрки знань питання щодо працевлаштування працiвника вирiшується згiдно з чинним законодавством.При незадовiльних результатах перевiркизнань пiсля цiльового iнструктажу допуск до виконання робiт не надається. Повторна перевiрка знань при цьому не дозволяється.

Про проведення первинного, повторного, позапланового та цiльовогоiнструктажiв та про допуск до роботиособою, якоюпроводиться iнструктаж, вноситься запис до журналу реєстрацiїiнструктажiв з питаньОП табл. 1.2. При цьому обов’язковi пiдписияк того, кого iнструктували, так i того, хто iнструктував. Сторiнки журналу реєстрацiїiнструктажiв повиннi бутипронумерованi, журналипрошнурованi i скрiпленi печаткою. Уразівиконання робiт, що потребують наряду-допуску, цiльовий iнструктаж реєструється в цьому нарядi допуску, а в журналi реєстрацiїiнструктажiв - необов’язково.

Стажування та допуск працiвників до роботи. Новоприйнятi на пiдприємство працiвникипiсля первинного iнструктажу на робочому мiсцi до початку самостiйної роботиповиннiпід керiвництвом досвідчених фахiвцiв пройти стажування протягом 2-15 змiн або дублювання протягом не менше6змін.Допуск до стажування (дублювання) оформлюється наказом про тривалiсть

стажування (дублювання) та вказуєтьсяпрiзвище вiдповiдального працiвника. Перелiк посад iпрофесiй працiвникiв, якi повиннi проходити стажування (дублювання), а також тривалiстъ стажування, що залежить вiд стажу i характеру роботи та квалiфiкацiїпрацiвника, визначаються керiвником пiдприємства.

Керiвник пiдприємства маєправо своїм наказом (розпорядженням) звiльнити вiд проходження стажування (дублювання)працiвника, який маєстаж роботиза вiдповiдноюпрофесiєю не менше З рокiв або переводиться з одного цеху до iншого, де характер його роботита тип обладнання, на якому вiнпрацюватиме, не змінюється.

У процесi стажування (дублювання) працiвник повинен:

- поновитизнання щодо правил безпечноїексплуатаціїтехнологiчного обладнання, технологiчних i посадових iнструкцiй з охороницрацi;

- оволодiти навичкамиорiєнтування у виробничих ситуацiях, у нормальних i аварiйних умовах;

- засвоїти в конкретних умовах технологiчніпроцеси i обладнання та методи безаварiйного керування ними з метою забезпечення вимог охорони працi.

Пiсля закiнчення стажування (дублювання) наказом (розпорядженням) керiвникапідприємства працiвник допускається до самостiйноїроботи.