Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab 13_Глобальн_мережа_INTERNET.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Принципи функціонування глобальної мережі

Для пояснення принципу роботи глобальної мережі можна взяти як приклад традиційні мережі і служби.

Вибір для прикладу телефонної мережі є принциповою помилкою. При встановленні телефонного зв'язку частина мережі виділяється (кому­тується] на всій відстані між двома абонентами, ланки виділеної мережі для інших недоступні.

Роботу Іпіегпес краще пояснити на прикладі служби доставки пошти, коли відправлення збираються в пакети, пересилаються до наступного поштового відділення, сортуються на нові пакети і відправляються далі, поки кожне відправлення не дійде до свого одержувача.

Відправлення-, зібрані в пакет, передаються від одного вузла до Ін­шого і немає потреби виділяти частину мережі на час передачі пакета. При передачі пакета використовується одна ланка мережі, інші ланки доступні для користування.

Для доставки поштового відправлення адресату не буде виділятися окремий літак, поїзд, пароплав, автомобіль або віз з конем.

Передача даних в мережі Internet із одного вузла до іншого здійсню­ється за допомогою ліній зв'язку. Для ліній зв'язку використовуються існуючі телефонні мережі, виділені лінії, оптоволоконні лінії, радіорелейний і космічний зв'язок тощо (їх можна порівняти з літаками, поїздами, автомобілями як засобами доставки пошти).

У поштовому зв'язку є правила оформлення поштових відправлень, за якими, наприклад, лист потрібно вкласти в конверт, на якому необхідно написати адресу відправника і одержувача.

Internet також працює за певними правилами (протоколами). Міжмережевий протокол встановлює правила адресації, щоб забезпечити дос­тавку повідомлення до адресата.

Різні види мереж зв'язуються в глобальну мережу за допомогою спе­ціальних комп'ютерів-маршрутизаторів, які можна порівняти з поштовими відділеннями. Вони приймають рішення, куди далі направити пакет з повідомленнями. Маршрутизатор аналізує адресу і визначає напрямок пе­редачі наступному вузлу, щоб наблизити відправлення до пункту призна­чення. Напрямок наступної передачі визначається завдяки ІР-адреси (див. вище) комп'ютера призначення. ІР-адреса нагадує адресу на конверті, зав­дяки якій лист потрапляє до потрібного поштового відділення і доставля­ється одержувачу.

З цілого ряду технічних причин обмежується об'єм інформації, яка відправляється по ІР-мережах. Тому повідомлення розбивається на порції, так звані пакети, і кожний відправляють окремо від інших. Це нагадує пе­ресилання книги по мережі, яка пропускає тільки листи. Потрібно розді­лити книгу на частини, розкласти по конвертах і відправити. Одержувачу доведеться зібрати всі частини і склеїти їх в книгу.

Для вирішення описаних проблем використовується протокол керу­вання передачею ТСР (див. вище). Інформацію, яку треба передати. ТСР розбиває на "порції", які нумеруються і передаються в мережу.

На одержуючій стороні ТСР збирає "порції", розташовує їх у послідов­ності номерів і формує повідомлення. Якщо якась "порція" не дійшла до адресата або має помилки. ТСР запитує повторну передачу цієї "порції".

Звичайно, що програмне забезпечення протоколу ТСР виконує всі ці опе­рації автоматично без участі людини.

Провайдери

Провайдер - це організація, що надає за плату послуги Ігнетес іншим організаціям та приватним особам, які під'єднуються до її сервера.

Провайдери у свою чергу під'єднані до швидкісних пунктів досту­пу до мережі (NАР) Internet високошвидкісними комунікаційними ліні­ями, які створюють магістраль. До магістралі під'єднуються "ребра" -низькошвидкісні мереж.

Провайдери пропонують кілька видів послуг, які відрізняються швидкодією і можливістю роботи з різними службами:

  • о#-Нпе - неінтерактивне спілкування у вигляді листування з використанням електронної пошти та конференцій;

  • оп-lіпе - інтерактивне спілкування в реальному часі.

Для користування послугами ІпсегпеІ треба одержати доступ до сер­вера місцевого провайдера, який надає доступ до Ітетеї багатьом корис­тувачам одночасно.

Перелік дій для підключення до Internet

Для роботи в Іпсегпес необхідно:

• Мати комп'ютер і модем (або виділену лінію).

  • Одержати доступ до одного з провайдерів ІпсегпеІ.

  • Одержати для комп'ютера ІР-адресу.

  • Встановити і налагодити програми-клієнти тих служб ІпІегпеІ. послугами яких будуть користуватися.

Способи підключення до Internet

Підключення до Іпіегпес може бути комутованим або виділеним. Комутоване підключення використовує існуючі телефонні лінії. Комутацію підключення) виконує автоматична телефонна станція (АТС).

Аналогові телефонні лінії мають низьку пропускну здатність, не набагато більшу ЗО Кбіт/сек (80-100 сторінок тексту або 1-2 фотографії за хвилину). Сучасні цифрові АТС забезпечують в кілька разів (до 120 Кбіт/сек) більшу швидкість передачі даних.

Телефонні лінії зв'язку не призначені для передачі комп'ютерних цифрових сигналів. Тому для передачі інформації по телефонній мережі їх потрібно модулювати (перетворити цифрові сигнали в аналогові), а перед прийомом демодулювати. Такі перетворення виконує модем.

Модем - це пристрій, який перетворює (.модулює) цифрові дані комп'ютера в аналогові сигнали, щоб їх можна було передати по телефон­них мережах, або виконує зворотне перетворення (оегіодулює), щоб прий­няти дані з телефонної мережі,£ід іншого комп'ютера.

Швидкість модему вимірюється кількістю біт інформації, що пере­дається за секунду, у вигляді XXX КВРS (тисяч біт за секунду). Сучасні модеми мають швидкість передачі 28.8, 33.6, 56 КВР8 і вище. Треба заува­жити, що швидкість передачі вище 56 КВРS на звичайній телефонній мережі без застосування спеціальної апаратури неможлива.

Модеми є зовнішні у вигляді окремого блоку або

внутрішні, розташовані на материнській таті.

Комутований доступ до мережі можливий тоді, коли є підключений до телефонної мережі модем і є сервер, з яким можна встановити зв'язок. Для встановлення комутованого зв'язку потрібно, щоб модем набрав телефонний номер, і виконав тимчасове з'єднання на час передачі даних. Швидкість і надійність будуть залежати від електричних компонентів лінії зв'язку, яка використовується в цьому сеансі.

Виділене підключення можливе при наявності виділеної лінії, яка на відміну від комутованого зв"язку забезпечує постійне фізичне з'єднання з сервером. Для виділеного підключення необхідно прокласти окрему кабе­льну або оптоволоконну лінію тощо. Таке з'єднання досить дороге і доцільне тоді, коли треба обмінюватися великим об'ємом інформації при великій швидкості. Пропускна здатність таких ліній досягає кількох мегабіт за секунду (Мбіт/сек).

Виділена лінія не потребує використання модемів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]