Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab 13_Глобальн_мережа_INTERNET.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Лабораторна работа № 13. Тема: Глобальна мережа internet

Ціль: Навчитись використовувати мережу Інтернет, приймати пошту та ін.

Обладнання: Комп’ютер з доступом до мережі Інтернет, програмне забеспечення Internet Explorer, Otlook Express та ін.

Теоретичні відомості.

Мережа INTERNET з'явилася в 70-х роках XX століття в результаті об'єднання мережі Міністерства оборони США з різноманітними радіо- і супутниковими мережами з метою забезпечення надійної роботи при руй­нуванні окремих її елементів під час воєнних дій.

Internet - глобальна комп'ютерна мережа, яка включає у свій склад мільйони комп'ютерів по всьому світу. Іпіегпеї об'єднує локальні мережі учбових та наукових закладів, промислових підприємств, службових уста­нов тощо, а також окремі комп'ютери.

За допомогою Іпіегпеі службові і приватні особи можуть звертатися до інформації, яка зберігається на спеціальних комп'ютерах (серверах). Ішегпеї дає можливість скористатися електронною поштою, спілкуватися у реальному часі, укладати угоди в сфері бізнесу, проводити аудіо- і відео-конференції, шукати і знаходити потрібну текстову, графічну, аудіо-, відео- та іншу інформацію.

В Іпіегпеі циркулює різноманітна інформація, доступ до якої забез­печується з будь-якої точки земної кулі. Можна сказати, що користувачу Іпіетеї доступний весь світ інформації.

Інформаційний зв'язок в Internet

Іпіегпеі можна собі уявити як павутиння телефонних, супутникових, оптоволоконних, радіорелейних та інших каналів передачі даних, які об'єднують комп'ютерні мережі і окремі комп'ютери на всій Землі.

Комп'ютер можна підключити до Інтернету також через локальну мережу, якщо вона містить комп'ютер, який вже підключено до Іпіегпеі . Таке підключення називають спільним доступом до Internet.

До Іпіегпеі можна підключити окремий комп'ютер, який знаходиться на підприємстві, в установі або вдома. Internet забезпечує спільний доступ до ресурсів і їх спільне використання.

Під ресурсами в Internet розуміють різноманітні

документи, програми, довідкові дані і навіть пристрої.

Комп'ютер, що входить в мережу Іпіегпеі, може спілкуватися з інши­ми завдяки ІР-адресі, яка присвоюється кожному комп'ютеру. Кожний ресурс в Іпіегпеі теж має свою адресу - Ь'КЬ-адресу. Тому можна розгля­дати Іпіегпеї як величезну бібліотеку з мільярдами документів в ній.

В Іпіегпеї комп'ютери різних типів і під керуванням різних операцій­них систем обмінюються інформацією завдяки використанню єдиних пра­вил передачі даних - протоколу ТСР/ІР (див. далі).

Сервер та робоча станція

У мережі комп'ютер може виконувати одну із функцій: надавати ресурси або використовувати ресурси.

Комп 'ютер, який надає ресурси, називається сервером. Комп'ютер, який використовує ресурси, називається клієнтом або робочою станцією.

У мережі роботу комп'ютерів-клієнтів забезпечують клієнт-про­грами, роботу комп'ютерів-серверів - сервер- програми.

Сервери складають основу Іпіегпес і з'єднані між собою постійними лініями зв'язку. Серверами володіють державні організації, учбові заклади, промислові підприємства, великі комерційні структури. Кожний сервер має своє ім'я і може надавати послуги Іпсегпес іншим під'єднаним до нього комп'ютерам. Такі сервери називаються провайдерами, під'єднані до нього комп'ютери називаються робочі станції.

Робочі станції можуть знаходитись на значній відстані від сервера. Наприклад, комп'ютер може знаходитися в школі або вдома і з'єднуватися із сервером за допомогою телефонної мережі або окремою лінією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]