Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод матер для семинарських занять (1).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
238.08 Кб
Скачать

План семінарського заняття:

  1. Поняття злочинності та її ознаки. Основні види злочинності.

  2. Кількісні та якісні показники злочинності.

  3. Сучасний стан і тенденції злочинності в Україні.

Завдання для самостійної роботи:

  1. З’ясуйте динаміку злочинності в одному із районів Н-ської області, яка наведена в таблиці за останні 5 років:

Роки

Число зареєстрованих злочинів

2008

2009

2010

2011

2012

2100

2340

1994

2115

2040

  1. Назвіть причини та умови злочину, використовуючи дані кримінальної справи:

Бокшин А.А., проживаючи в зареєстрованому шлюбі з Бокшиною Н.Р., систематично на грунті сварок та інших сімейно-побутових причин заподіював Бокшиній побої та інші тілесні ушкодження, які в силу їх неодноразовості завдавали потерпілій значних фізичних та психічних страждань, а тому носили характер мучень.

Так, в жовтні 2006 року близько 23 годин Бокшин, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння у себе вдома, на грунті ревнощі почав бити свою жінку, завдав їй декілька ударів кулаком в обличчя, копнув по нозі, бив по інших частинах тіла, заподіяв потерпілій легке тілесне ушкодження, що не спричинило короткочасного розладу здоров’я у вигляді крововиливу лівої молочної залози, лівого плеча, лівого стегна, лівої сідниці.

У листопаді 2006 року ввечері, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, Бокшин в результаті сварки з жінкою побив її, збив з ніг на підлогу, декілька разів копнув ногою по різних частинах тіла, заподіяв потерпілій побої і тілесні ушкодження у вигляді крововиливів на тілі.

У лютому 2007 року ввечері, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння у себе вдома, Бокшин на грунті неприязних відносин почав завдавати ударів кулаками в обличчя, збив з ніг, а коли Бокшина упала на підлогу, став копати її ногами по спині, руках, грудях, в результаті чого потерпілій була заподіяна закрита черепно-мозкова травма з явищами струсу мозку, крововиливи обох очно-підщелепних областей, міжлопаточної області.

Допитаний в судовому засіданні підсудний Бокшин суду пояснив, що шлюб з Бокшиною був зареєстрований два роки тому. Відношення спочатку були гарні, зароблені гроші він віддавав жінці, спиртне вживав тільки в свята. В подальшому відношення стали псуватися, оскільки, як заявив підсудний, він не був готовий до сімейного життя, до народження дитини. Складні побутові умови (проживання в однокімнатній квартирі) не давали йому можливості відпочити після роботи. В результаті Бокшин подав в суд заяву про розірвання шлюбу, але суд не розірвав, а дав термін на примирення.

Деякі дані про особистість злочинця: Бокшин А.А. народився в 1972 році, має неповну середню освіту, раніше судимий:

В 1992 році по ст. 206 ч.3, ст. 101 ч. 1 КК УРСР до семи років позбавлення волі.

В 2000 році по ст. 101 ч. 1 КК УРСР до п’яти років позбавлення волі, на підставі ст. 43 КК УРСР приєднаний невідбутий строк по попередньому вироку, таким чином, для відбування призначено шість років і шість місяців позбавлення волі. На підставі ст. 26 КК УРСР визнаний особливо небезпечним рецидивістом. Звільнений в 2005 році після відбуття покарання.