Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Казначейська система Заоч. 2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Для чого необхідний бухгалтерський облік?

  2. Які операції відображаються в бухгалтерському обліку?

  3. Яким вимогам повинен відповідати бухгалтерський облік?

4. Охарактеризуйте основні регістри бухгалтерського обліку.

5. Для чого необхідна фінансова звітність?

6. Чим відрізняється фінансова звітність від статистичної звітності?

7. Як поділяється фінансова звітність за призначенням?

8. З якою метою складається статистична звітність?

9. Хто затверджує форми звітності та інструкції щодо заповнення цих форм, періодичність, способи та порядок їх надання?

10. Розкрийте порядок складання та подання звітності бюджетними установами.

11. Визначте порядок складання та подання річної звітності органів Державної казначейської служби України про виконання державного бюджету та місцевих бюджетів.

12. Складіть словник термінів, понять:

  • бухгалтерський облік

  • бюджетний облік

  • управлінський облік

  • фінансова звітність;

  • види фінансової звітності;

  • консолідована звітність;

  • первинна звітність;

  • внутрішня звітність;

  • форми звітності.

Бібліографічний список до теми

[2,3,610,15,16,17,20,21,22,23,25,26,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37]

3. методичні рекомендації до практичних занять

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Система виконання бюджету

ПрактичнЕ заняття № 1

Тема 3.

Казначейське обслуговування Державного бюджету України та місцевих бюджетів за доходами.

Мета заняття:

закріпити теоретичні знання та придбати практичні навички стосовно здійснення операцій з казначейського обслуговування державного бюджету та місцевих бюджетів за доходами, документального оформлення та проведення розподілу загальнодержавних податків, зборів та інших обов’язкових платежів між бюджетами, а також між загальним та спеціальним фондами бюджетів.

План заняття

1. Провести розподіл загальнодержавних податків, які надійшли на рахунок Державної казначейської служби, між загальним фондом державного бюджету спеціальним фондом Державного бюджету.

2. Проаналізувати звіт про виконання державного та місцевих бюджетів за доходами.

3. Розподілити доходи за груповими ознаками та проаналізувати питому вагу окремих груп доходів в загальній сумі звіту.

Обладнання:

1. Завдання і методичні рекомендації до практичних занять.

2. Щоденні звіти ф.412 щодо надходжень до державного бюджету та місцевих бюджетів за доходами, висновки на повернення помилково або зайво сплачених платежів органів,які їх контролюють, місячні акти звірки надходжень органів Державної Податкової служби України та Митної служби з органами Казначейства України.

3. Бюджетна класифікація.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Казначейське обслуговування Державного бюджету за доходами органами казначейства здійснюється згідно з наказами Державної казначейської служби України N 131 від 19.12.2000 “Про затвердження Порядку виконання державного бюджету за доходами”.

У процесі виконання державного бюджету за доходами органи Державної казначейської служби України здійснюють такі операції:

  • установлюють порядок відкриття та відкривають рахунки в Головних управліннях Державної казначейської служби України для зарахування податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів (надалі - платежі);

  • ведуть бухгалтерський облік доходів бюджетів відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державної казначейської служби України від 28 листопада 2000 року № 119, у розрізі кодів бюджетної класифікації доходів і типів операцій;

  • здійснюють розподіл платежів до державного бюджету відповідно до нормативів відрахувань, затверджених законом України про Державний бюджет України на відповідний рік, та перераховують за належністю розподілені кошти;

  • здійснюють розподіл у розмірах, визначених законодавством, інших платежів, що зараховуються до державного бюджету, та перераховують за належністю розподілені кошти;

  • готують розрахункові документи і проводять повернення надмірно або помилково сплачених платежів до бюджетів на підставі висновків органів Державної податкової служби України, рішень судових органів, інших органів, що здійснюють контроль за нарахуванням та сплатою платежів тощо;

  • здійснюють відшкодування податку на додану вартість на підставі висновків органів державної податкової служби та рішень судових органів;

  • складають щоденну, періодичну та річну звітність за доходами відповідно до кодів бюджетної класифікації доходів та подають її відповідним органам, що здійснюють контроль за нарахуванням та сплатою платежів до бюджету та державних цільових фондів.

Операції з обробки платежів повинні здійснюватись у такій послідовності:

1) повернення надмірно та/або помилково зарахованих коштів;

2) відшкодування платникам податку на додану вартість;

3) розподіл платежів до бюджетів за нормативами, установленими законодавчими актами;

4) відрахування дотацій місцевим бюджетам.

Перерахування коштів до Державної казначейської служби України (центральний рівень) та складання щоденної форми "Звіт про виконання державного бюджету та місцевих бюджетів за доходами" здійснюються за регламентом, встановленим Державною казначейською службою України за погодженням з Національним банком України.

Платежі до бюджету, які відповідно до закону України про Державний бюджет України на відповідний рік є доходами до загального фонду бюджету, зараховуються безпосередньо на аналітичні рахунки, відкриті в управліннях Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3111 "Надходження до загального фонду державного бюджету" Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів. Інформація щодо надходження та повернення надмірно або помилково сплачених платежів до бюджету одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6111 "Доходи загального фонду державного бюджету".

Кредитовий залишок за рахунком 6111 дає інформацію про надходження з урахуванням відшкодування податку на додану вартість та повернення платежів до загального фонду державного бюджету з початку року.

Платежі до бюджету, які відповідно до закону України про Державний бюджет України на відповідний рік є доходами спеціального фонду державного бюджету, крім власних надходжень бюджетних установ та організацій, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті в управліннях Державної казначейської служби України за балансовим рахунком 3121 "Надходження коштів спеціального фонду державного бюджету, які направляються на спеціальні видатки". Інформація щодо коштів, які зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3121 або повертаються з них, одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6112 "Доходи спеціального фонду державного бюджету".

Кредитовий залишок за балансовим рахунком 6112 дає інформацію про надходження коштів (з урахуванням повернень платежів) до спеціального фонду державного бюджету з початку року.

Платежі, які відповідно до закону України про Державний бюджет України на поточний рік розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3131 "Надходження, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету". Дані про надходження та повернення надмірно або помилково сплачених платежів одночасно відображаються на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6113 “Доходи державного бюджету, що підлягають розподілу між загальним та спеціальним фондами”. Кредитовий залишок за рахунком 6113 дає інформацію про надходження з урахуванням повернення платежів, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету з початку року.

Платежі до бюджету, які відповідно до закону України про Державний бюджет України на відповідний рік розподіляються між державним бюджетом та бюджетами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3311 "Кошти, які підлягають розподілу між державним і місцевими бюджетами". Інформація щодо надходження та повернення надмірно або помилково сплачених платежів одночасно відображається на рахунках, відкритих за балансовим рахунком 6211 "Доходи, які підлягають розподілу між державним і місцевими бюджетами". Кредитовий залишок за рахунком 6211 дає інформацію про надходження (з урахуванням повернень) платежів, які розподіляються між державним та місцевим бюджетами з початку року.

За результатами розподілу платежів між державним бюджетом та бюджетами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя формується Відомість розподілу платежів до бюджету, які надійшли на рахунок 3311.Казначейське обслуговування місцевих бюджетів за доходами здійснюється відповідно до вимог наказу Державного Казначейства України від 04.11.2002р№ 205 «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів».

У процесі казначейського обслуговування коштів місцевих бюджетів органи Казначейства України здійснюють такі функції: