Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Розкладання абсолютного приросту результативного показника за факторами

Економічну сутність мають не тільки самі індекси, але й їхні чисельники та знаменники. Виходячи із системи взаємопов’язаних індексів можна визначити абсолютну зміну результативної величини в цілому та її величину, що сформувалася під впливом якісного або кількісного показника. Абсолютна зміна індексованої величини визначається за схемою, що пов’язана із відповідним індексом у агрегатній формі:

pq(q) = р0 ·q1- р0 q0; (3.72)

pq(p) = р1 q1 - р0 q1 ; (3.73)

pq = pq (q) + pq (p) = р1 q1 - р0 q0 . (3.74)

Взаємопов’язані між собою за економічною сутністю показники при їх індексації створюють систему взаємозалежних індексів.

Так як pq = p · q, то І pq= Ір Іq, (3.75)

Ірq = ( р1 q1 / р0 q1 ) : ( р0q1 / р0 q0 ) = р1 q1 / р0 q0 ; (3.76)

і відповідно Δ pq = p q (q) + p q (p) =

= ( р1 q1 - р0 q1) - ( р0q1 - р0 q0) = р1 q1 - р0 q0 . (3.77)

Формула (3.75) являє собою систему взаємозалежних індексів, вираз (3.77), побудований на її основі - індексний факторний аналіз.

Дослідження динаміки середніх величин

Середні величини характеризують узагальнений рівень певної ознаки, тому вони відіграють дуже важливу роль в економічному аналізі динаміки суспільних явищ і процесів. Порівняння середніх величин ознаки за різні періоди часу дає можливість вивчати не тільки масштаби зміни явища у часі, але й вплив чинників на зміну середньої величини. При цьому середня величина змінюється як під впливом значень самого осереднюваного показника, так і під впливом зміни структури сукупності, тобто питомої ваги окремих одиниць сукупності в загальному їх обсязі. З цією метою використовують індексний метод, за яким індекс загальної зміни середньої величини розкладається на добуток двох індексів – фіксованого складу (сталої структури) Іх і структурних зрушень Іd:

. (3.78)

Рівень середньої залежить від значень ознаки хі та співвідношення ваг fi:

де fi - частота, dі - частка i - ї складової сукупності.

Відповідно динаміка середньої визначається зміною значень хі та структурними зрушеннями dі . Оцінка впливу кожного з факторів здійснюється у рамках системи індексів середніх величин: змінного складу, фіксованого складу та структурних зрушень.

Індекс змінного складу (І) характеризує відносну зміну середньої величини в цілому за рахунок обох факторів: хі та dі.

(3.79)

Індекс фіксованого складух ) показує зміну середньої величини за рахунок зміни тільки значень ознаки xi при незмінній структурі сукупності:

. (3.80)

Індекс структурних зрушень (Іd ) показує зміну середньої за рахунок змін у структурі сукупності:

(3.81)

У індексі Іх ваги фіксуються на рівні поточного періоду, а у індексі Іd значення х - на рівні базового періоду. Такий принцип зважування забезпечує зв’язок трьох індексів в систему = Іх · Іd.

Різниця між діленим і дільником кожного індексу дає можливість проаналізувати абсолютний приріст середньої величини в цілому та її абсолютну зміну під впливом окремих чинників., тобто визначити ,та.

Різновидом індексів середніх величин є територіальні індекси, в яких середні рівні порівнюються за окремими територіями, об’єктами.

Соседние файлы в папке 3 ПЗ НМП денна стат 2012