Скачиваний:
31
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
28.67 Кб
Скачать

Статистичні закономірності

Статистичні закономірності масових соціально-економічних явищ відображають характер дії об’єктивних законів розвитку суспільства в конкретних умовах простору й часу. При цьому вони проявляються по-різному. Це можуть бути такі закономірності:

  1. Розвитку явищ, тобто динаміки (так, статистика свідчить про зростання або зменшення чисельності населення, збільшення кількості малих підприємств, зростання або зменшення обсягу ВВП тощо).

  2. Структурних зрушень (наприклад, збільшення частки податкових надходжень до бюджету країни в загальному обсязі його доходної частини, збільшення частки відмінників серед загальної кількості студентів академії тощо).

  3. Розподілу елементів сукупності (наприклад, розподіл населення за віком, сімей за числом дітей, підприємств за кількістю працівників, студентів за рівнем успішності тощо).

  4. Зв’язку між явищами (наприклад, залежність собівартості продукції від продуктивності праці, купівельної спроможності грошової одиниці від цін на товари, обсягу випуску продукції від рівня попиту на неї тощо).

Соседние файлы в папке 1