Скачиваний:
31
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
30.21 Кб
Скачать

Метрична, рангова і номінальна шкала

Метрична шкала – це звичайна числова шкала, яка використовується для вимірювання фізичних величин або результатів обчислення. Вона встановлює подібність елементів, порядок їх розташування та визначає відстань між двома сусідніми елементами. Для цієї шкали можуть використовуватися всі арифметичні дії. Метричною шкалою визначаються обсяги виробництва та реалізації продукції, розміри капіталу, чисельність зайнятих у суспільному виробництві, обсяги експорту та імпорту, співвідношення між частинами сукупності або явищами тощо. В основу метричної шкали покладено результати безпосереднього вимірювання.

Порядкова (рангова) шкала встановлює не лише подібність елементів сукупності, а й послідовність інтенсивності прояву ознаки. Кожному пункту шкали приписується число – ранг, що відбиває послідовність значень, але не визначає відстані між ними. Рангова шкала – ряд натуральних чисел. Наприклад, порядкова шкала використовується під час визначення рівня успішності учнів або студентів, рівня кваліфікації робітників тощо. Це відношення типу “більше, ніж”, “менше, ніж”, “краще, ніж”, “гірше, ніж”. Так, отримана на іспиті оцінка “добре”, яку зазвичай позначають як “4”, відповідає рівню знань, який вище (краще), ніж “задовільно”, але нижчий (гірший) від знань, оцінених на “відмінно”.

Номінальна шкала – це шкала найменувань, що встановлює відношення подібності елементів, за якою порядок розташування ознак не має значення. Ця шкала використовується для якісних ознак. Прикладом номінальної шкали можуть бути: класифікатор сфер економічної діяльності, класифікатор іноземних валют, перелік форм власності, перелік спеціальностей тощо. В цьому випадку, очевидно, не може бути й мови про якусь середню, максимальну чи мінімальну ознаку. Арифметичні дії над числами, якими кодуються ознаки, не мають сенсу. Так, можна лише говорити про спеціальність, яка найчастіше зустрічається в сукупності.

Соседние файлы в папке 1