Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Стратегічне управління Ситуационные упражнения 2014.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
613.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Ситуаційні вправи

з дисципліни

«Стратегічне управління»

Дніпропетровськ 2014

Найважче – залишатися першим

Ерік Франке обійняв посаду генерального директора компанії «Український мобільний зв’язок» (UMC) 7 березня 2001 року. На той час компанія поступово втрачала свої позиції на ринку. Основна причина – загострення конкуренції. У липні 2001 року частка ринку колишньої компанії.лідера на ринку зменшилася з 55 до 45%. І це здавалося лише початком.

ЗАВОЮВАННЯ ПОЗИЦІЇ ЛІДЕРА

Фундаторами компанії «Український мобільний зв’язок» (UMC), яка виникла у 1992 році, виступили чотири акціонери: «Укртелеком», Україна (51% акцій); TDC Tele Danmark, Данія; Royal KPN N.V., Нідерланди; Deutsche Telekom, Німеччина (кожна з них володіла 16,3% акцій). Компанія UMC першою серед країн, що постали внаслідок розпаду СРСР, створила мережу мобільного зв’язку, залучивши на самому початку тільки 800 клієнтів. Перший мобільний стандарт – NMT – UMC запустила 1 липня 1993 року. Мережа NMT покрила понад 350 міст та містечок, 50% території та 75% населення, а також 7500 км доріг.

UMC була першою компанією, яка у вересні 1997 року запустила в Україні GSM.

Сьогодні ця мережа покриває понад 320 міст та містечок, 30% території та 65% населення, а також 6000 км доріг. Загалом бренд UMC – один із найпотужніших в Україні. У березні 1999 року. UMC створила популярну систему попередньої оплати Sim.Sim.

Забезпечений приблизно на півмільярда доларів іноземними інвестиціями, мобільний зв’язок став однією з найбільш конкурентоспроможних галузей у країні. Наприклад, у 2000 році п’ять українських операторів надавали такі послуги мобільного зв’язку: UMC – GSM.900 та NMT.450i, «Київстар» – GSM (GSM.900), DCC – D.AMPS.800, Golden Telecom – GSM.1800, WellCOM – GSM. 900. Два оператори, які отримали ліцензії, – Astelyt та Telesystems Ukrainy («Телесистеми України») – не надавали послуг мобільного зв’язку. Протягом останніх років безжалісна конкуренція змусила більшість операторів значно знизити ціни та збільшити кількість послуг, а також спеціальних схем тарифікації.

«СПЕКОТНА» ЗИМА 2000 РОКУ

У грудні 2000 року очікувалося, що на кінець року ринок мобільного зв’язку, на якому працювали п’ять операторів, зросте приблизно на 300 відсотків і подвоїться (до 1,5 мільйона абонентів) у 2001 році, оскільки оператори інтенсивно знижували оплату та покращували сервіс.

Взимку 2000 року в країні з п’ятдесятимільйонним населенням мобільний зв’язок охоплював лише скромні 1,2 відсотка. Деякі оператори вказували на значний потенціал ринку, наводячи приклади більш зрілих ринків Чеської Республіки, Польщі та Румунії. Наприклад, у Чехії (10,3 мільйонів населення) щонайменше 3,2 мільйона мешканців мають мобільні телефони.

Хоча деякі аналітики стверджували, що зростання ринку в Україні відбувається інакше. Багато експертів наголошували на тому, що зростання в Україні забезпечувалося переважно за рахунок високих комісійних, отримуваних дилерами: «Справжній потенціал ринку сховано за способами, завдяки яким здійснюються продажі… дилери втручаються в ситуацію, коли виразно бачать, як вони можуть кому.небудь продати зв’язок».

Багато хто вважав, що головною причиною нещодавнього зростання було запровадження карток передоплати та значних знижок на телефони. Це зробило послуги мобільного зв’язку доступнішими та розширило базу клієнтів. Оператори відзначили зниження середнього рівня використання послуг зв’язку серед клієнтів. Поширеним феноменом стали клієнти з низьким рівнем користування. Часи, коли користувачі говорили в середньому по 500 хвилин на місяць, однозначно закінчилися, розмови тінейджерів вкладаються у п’ять секунд. Щоб подолати ці труднощі, UMC планувала надати нові послуги, які б змусити клієнтів використовувати свої телефони частіше.