Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

цивільно-правова 2 с / ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИЙ РОБІТ

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
258.05 Кб
Скачать

3. Практичне завдання: На підставі аналізу декількох міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання набувальної давності.

4. Задача: Чоловік - громадянин Казахстану й дружина - громадянка Лівану вирішили вдочерити свою далеку родичку - дівчинку трьох років, що залишилася без батьків. Дитина є громадянином України й проживала з батьками в м. Києві.

У які органи і до якої держави варто звернутися для рішення питання усиновлення? Законодавство якої держави підлягає застосуванню?

5. Задача: Українська і білоруська організації уклали договір оренди устаткування. В якості застосовного в договорі вказувалося право США. Під час розгляду спору українська сторона (орендодавець) просила застосувати українське право, вказуючи, що право США не пов'язане із відносинами сторін. Білоруська компанія наполягала на застосуванні американського права, відмічаючи, що воно містить деталізоване регулювання відповідних відносин, і, крім того, є правом третьої держави, «нейтральної» по відношенню до сторін між якими виник спір.

Оцініть аргументи сторін. Яку позицію слід зайняти суду?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо змісту права власності

Варіант №34

1. Теоретичне питання: Арбітражні рішення. Виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу.

2. Практичне завдання: Проаналізувати Конвенція відносно міжнародного управління майном осіб, які померли та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання представництва.

4. Задача: У родині білоруських громадян, що тимчасово проживають на території РФ, в 1993 р. народилася дитина. Через шість місяців після народження дитини чоловік звернувся в російський суд з позовом про оспорювання батьківства.

Суд якої держави компетентний розглядати дану справу? Законодавство якої держави підлягає застосуванню?

5. Задача: Громадянин Монголії М. має двоє дітей від громадянки України А., з якою він розірвав шлюб. Рішенням українського суду на М. покладено обов'язок з виплати аліментів. М. справно виплачував аліменти. Співробітники ДМС відмовили М. в дозволі на виїзд з посиланням на те, що у нього є невиконані зобов'язання перед громадянкою України, виконання яких буде ускладнено на території іноземної держави. Представник М оскаржив дії співробітників ДМС, стверджуючи, що у України з Монголією є договір про правову допомогу, відповідно до якого можливе виконання рішення вітчизняного суду на території іноземної держави.

Яку ухвалу повинен винести суд, що розглядає скаргу? Чи зміниться рішення суду, якщо М. бажає виїхати в державу, з якою не укладений договір про правову допомогу ?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо випуску та обігу цінних паперів

1 Ольховик Л.А., Пасечник О.В. Змішані шлюби в міжнародному приватному праві // Південноукраїнський правничий часопис. – 2008. – №2. – С. 55