Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методички / ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИЙ РОБІТ

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
258.05 Кб
Скачать

5. Задача: Компанія з місцезнаходженням в Парижі зафрахтувала у компанії, що знаходиться в Лондоні, судно для перевезення цукру з Констанци в Басру. З вини судновласника судно виявилося немореходним і було змушене кілька разів відхилятися від курсу для ремонту, в результаті чого прибуло до місця призначення із запізненням на 9 днів.

За цей час ціни на цукор в Басрі значно впали. Фрахтувальники зазнали збитків і пред'явили позов до судновласницький компанії на суму 4183 ф.ст. Та, у свою чергу, вважала себе невинною, так як не володіла спеціальними знаннями в області ціноутворення, зокрема, на цукор.

Вирішить справу.

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо відносин батьків та дітей

Варіант №21

1. Теоретичне питання: Колізійні та матеріально-правові норми щодо позовної давності

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Монголією про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання позадоговірних зобов’язань.

4. Задача: Подружжя - громадянин Росії Романов Анатолій та громадянка України Романова Марина - протягом року проживали в Україні, де і вступили в шлюб, вирішили укласти шлюбний договір. За умовами цього договору квартира придбана подружжям під час шлюбу була зареєстрована на дружину і на правах роздільної власності, а саме квартира є особистою приватною власністю дружини і згода чоловіка на розпорядження нею не потрібна. Шлюбний договір був оформлений письмово і підписаний подружжям. Договір нотаріально не посвідчувався. Через два роки Анатолій Романов переїхав до Росії і став вимагати від дружини сплатити йому вартість його долі квартири придбаної під час шлюбу. Марина Романова заперечувала, мотивуючи сою відмову умовами шлюбного договору. Тоді Анатолій Романов звернувся до суду.

Право якої держави повинно бути застосоване до шлюбного договору? Які вимоги повинні бути застосовані до форми правочину в даному випадку? Чи можна цей шлюбний договір визнати недійсним і з яких підстав? Яке рішення повинен прийняти суд? Чи змінилося рішення суду якби Анатолій Романов був громадянином Франції і шлюбний договір був би укладений у Франції? Визначте послідовність колізійного регулювання щодо шлюбного договору за участю іноземного елементу.

5. Задача: У 2004 році громадянка Ізраїлю С. звернулася до українського суду з позовом про позбавлення батьківських прав Т., громадянина України. Суд позов задовольнив.

На підставі яких НПА була визначена підсудність? Право якої країни має бути застосоване? Як вирішувалося б справа, якщо С. була б громадянкою Російської Федерації?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо усиновлення

Варіант №22

1. Теоретичне питання: Колізійне регулювання міжнародних трудових відносин

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Республікою Болгарія про правову допомогу в цивільних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання недійсності договору.

4. Задача: Сімейна пара Кириленко з України у липні 2009 року відпочивала в м. Анапа (Краснодарський край РФ). Там подружжя познайомилось із співвітчизником громадянином Петренко, який мав у селищі Вітязєво м. Анапи власний будинок і запропонував Кириленко його придбати. Петренко склав власноруч написаний договір, після чого подружжя Кириленко сплатило йому перший внесок у сумі 5 тис. доларів США. Решту суми (25 тис. доларів США) вони домовились заплатити 10.10. 2009 року в м. Києві.

Після повернення до України гр. Киреленко засумнівалися у дійсності правочину та звернулися до гр. Петренко із вимогою повернути гроші.

Оцініть перспективи позову сім’ї Кириленко до гр. Петренко про повернення грошової суми. Чи може гр. Петренко висунути зустрічні вимоги до подружжя Кириленко? Право якої країни необхідно застосувати для вирішення справи? Суд якої країни повинен розглядати справу?

5. Задача: За інформацією, наданою ДКБ «Південне», в процесі запуску ракети-носія «Дніпро» з 18 супутниками на борту на 73-й секунді внаслідок виникнення нештатної ситуації здійснено відключення двигунів першого ступеня. Район падіння носія і супутників лежить на відстані близько 170-180 км від місця старту в безпечному районі пустелі Кизилкум, передбаченому згідно з домовленостями для подібних ситуацій. Це був сьомий пуск за програмою «Дніпро». В результаті шести попередніх стартів ракети з 1999 р. на навколоземні орбіти виведено 23 космічних апарати восьми країн світу.

Які суб'єкти є носіями цивільної і міжнародної відповідальності за збитки, що настали внаслідок падіння ракети-носія «Дніпро»? Який характер має цивільна відповідальність у разі заподіяння збитків на території держави - місця падіння? (Варіант 1: держава - місце запуску та держава - місце падіння збігаються; варіант 2: держава - місце запуску та держава - місце падіння не збігаються). У чому полягає зміст міжнародної відповідальності за шкоду, якщо б така була завдана? Оскільки ракета-носій «Дніпро» була застрахована, а крім цього ще й перестрахована іноземними страховими організаціями, виникає питання суб'єктного складу страхового правовідношення та співвідношення цивільної відповідальності суб'єктів права зі страхуванням цивільної відповідальності.

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо оспорювання батьківства

Варіант №23

1. Теоретичне питання: Колізійні норми укладання та припинення шлюбу

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання наслідків невиконання або неналежного виконання договору.

4. Задача: Місцевий суд Жовтневого району м. Харкова, розглядаючи позов громадянки Російської Федерації Р. до громадянина України В. щодо визнання права на спадщину, встановив, що спірним, зокрема, є нерухоме майно, яке перебуває на території Канади. Колізійна норма України у даному випадку відсилає до права країни, в якій знаходиться це майно.

Які основні принципи та обсяг застосування іноземного права? Що є підставою для застосування судом України права Канади? Який порядок встановлення змісту права Канади? Право якої країни має бути застосоване судом у разі неможливості встановити зміст права Канади у розумні строки?

5. Задача: У російському науково-дослідному інституті сталі була розроблена система динамічного захисту танків. Були подані заявки і отримані патенти у 12 країнах, у тому числі в Україні та в Пакистані. Харківський завод ім. Малишева поставляє танк Т80УД до Пакистану саме з цією системою захисту.

Між науково-дослідним інститутом сталі та заводом-виготовлювачем у Харкові виник спір з приводу цієї поставки, який розглядав арбітраж у Швейцарії.

Чи може постачальник виробу поставляти танки до Пакистану без дозволу патентоволодільця? В якому договорі (договорах) і між ким може бути врегульоване питання про права розробника системи захисту танків?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо встановлення батьківства

Варіант №24

1. Теоретичне питання: Колізійні норми спільної власності подружжя

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Республікою Куба про правові відносини та правову допомогу в цивільних та кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання відповідальності сторін договору.

4. Задача: Громадянин України Тальберг (німець за походженням), що мешкав в Одеській області, виїхав на постійне місце проживання до Німеччини, отримавши там статус переселенця. В Україні у нього залишилося майно: дім, гараж, автомобіль, побутова техніка, щодо якого виник спір між п. Тальбергом та його родичами, що також виїхали до Німеччини. Позов був заявлений у німецькому суді.

Чи зберігається за п. Тальбергом право власності на вказане майно? Законодавство якої країни слід застосовувати у даному випадку? Чи є між Федеративною Республікою Німеччини та Україною угода, якою вирішувалися б подібні питання?

5. Задача: Громадянка України Т. вийшла заміж за громадянина Тунісу П.. У 1993 р., проживаючи в м. Києві, вона вирішила розірвати шлюб та стягнути аліменти на сина 1991 року народження. Шлюб був зареєстрований в Україні, потім подружжя виїхали в Туніс.

До суду якої країни вона має право звернутися? Якщо є між країнами договір про правову допомогу, як буде вирішуватися питання про підсудність? Як сповістити громадянина П. про пред'явлення позову і як отримати відповідні документи з Тунісу? Які конвенції регулюють ці питання?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо припинення шлюбу

Варіант №25

1. Теоретичне питання: Колізійні норми аліментних зобов’язань подружжя (колишнього подружжя)

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Республікою Македонія про правову допомогу в цивільних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання виконання договору.

4. Задача: Українське виробниче підприємство звернулося в господарський суд із позовом до французького торгового товариства, що має філіал на території України, про стягнення завданих збитків. Незважаючи на неодноразові повідомлення, що відсилалися у порядку, передбаченому міжнародними угодами, відповідач в суд не з’явився, але надав письмове заперечення проти розгляду спору в державному суді, посилаючись на застереження в контракті про арбітраж ad hoc.

Яке рішення щодо підсудності має прийняти господарський суд? Які види міжнародного комерційного арбітражу вам відомі?

5. Задача: У паризькому метро при різкому гальмуванні один пасажир наступив на ногу іншого так, що стався вивих, і послідувала госпіталізація. Справа дійшла до суду. У ході розгляду спору з'ясувалося, що потерпілий є громадянином Франції, а заподіювач шкоди - громадянин України.

До суду якої країни можна звернутися з позовом? Яке право застосує суд? Що зміниться, якщо і потерпілий є громадянином України?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо поділу майна між подружжя

Варіант №26

1. Теоретичне питання: Колізійні норми встановлення, оспорювання батьківства, материнства

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Республікою Узбекистан про правову допомогу та правові відносини у цивільних та сімейних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання прав та обов’язків сторін договору.

4. Задача: Остаточним рішенням Арбітражу Цюріхської Торгової Палати від 25 липня 2000 р. зобов'язано український завод Р. сплатити ТОВ "К.-Австрія" непогашені платежі в сумі 4 млн. 300 тис. австрійських шилінгів, пеню згідно з контрактом у сумі 210 тис. австрійських шилінгів, реєстраційний збір у сумі 3 тис. швейцарських франків та витрати на арбітражний суд у сумі 15 тис. швейцарських франків.

Із клопотанням про визнання та виконання даного рішення до апеляційного суду Київської області звернувся представник стягувача. В судовому засіданні представник стягувача уточнив, що просить дати дозвіл на примусове виконання рішення суду ВАТ "Цукровий завод Р.", який є правонаступником орендного підприємства "Цукровий завод Р.", з яким стягувач уклав контракт і якому було поставлено устаткування. Але оскільки боржник не повідомив арбітражний суд про зміну своєї назви, то в рішенні не було зазначено організаційну форму - ВАТ, а лише назву - "Цукровий завод Р.".

Представник боржника в судовому засіданні пояснив, що ВАТ "Цукровий завод Р." є правонаступником орендного підприємства з такою ж назвою, і австрійська фірма дійсно поставила устаткування, за яке завод повністю не розрахувався. Однак він заперечував проти визнання й виконання на території України вказаного рішення суду, посилаючись на те, що визнання та виконання цього рішення суперечить публічному порядку України; крім того, боржнику належним чином не повідомили про час і місце розгляду справи.

Які нормативні акти визначають порядок виконання на території України іноземних арбітражних рішень? Яке рішення у справі має винести апеляційний суд?

5. Задача: Музика Імре Кальмана з його оперет виконувалася музикантами оперних театрів колишнього СРСР. В середині 50-х років до Міністерства культури СРСР звернувся адвокат удови Кальмана з питаннями про юридичні підстави виконання творів Імре Кальмана радянськими музикантами та з вимогою про захист майнових прав удови композитора.

Що є правовою підставою виконання музичних творів? На яких підставах можуть виконуватися твори вказаного композитора різноманітними культурними центрами, наприклад, музикантами Львівського національного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, засобами телерадіомовлення? Які права мали та мають нині спадкоємці автора музичного твору?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо форми і порядку укладення шлюбу

Варіант №27

1. Теоретичне питання: Колізійні норми аліментних зобов’язань батьків та дітей

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Румунією про правову допомогу та правові відносини в цивільних справа та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання питань дійсності правочинів.

4. Задача: Громадянка К. (гр. України) в 1996 році в Україні зареєструвала шлюб з громадянином С. (гр. Естонії). Проживали вони спільно до 2009 року в Естонії. В 2009 році вони розлучилися. Громадянка К. після розлучення повернулась в Україну, де і проживає по теперішній час. В Естонії у 1998 році вони придбали 2-х кімнатну квартиру у м. Нарві, де на даний момент проживає її колишній чоловік з новою сім’єю.

Чи зберігається за громадянкою К. право власності на вказане майно? Як має бути вирішена справа? Законодавство якої країни слід застосовувати у даному випадку? До якого суду громадянка К. повинна подати заяву? Чи поширюється строк давності звертання до суду?

5. Задача: Видавництво АПН випустило на початку 70-х років на англійській мові книгу спогадів маршала К.Г. Жукова.

Чи підпадає під дію Бернської конвенції книга Г. К. Жукова? Якщо так, то на підставі яких положень? Чи був СРСР учасником Бернської конвенції? Які наслідки виникають для держави-учасника? Що означає зворотна сила дії конвенції? Чи є Україна учасницею Бернської конвенції та Бернського союзу? Чи будуть аналогічно захищені права авторів - громадян України за кордоном у подібно змодельованій ситуації?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо відшкодування недоговірної шкоди

Варіант №28

1. Теоретичне питання: Колізійні норми спадкування за міжнародним приватним правом

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Сирійською Арабською Республікою про правові відносини і взаємну правову допомогу в цивільних і кримінальних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання підстав припинення права власності.

4. Задача: Громадянка України М. уклала шлюб з громадянином Болгарії Д. Шлюб був зареєстрований у Болгарії. Від цього шлюбу народилося двоє дітей. Старший син народився в Україні, а молодший - у Болгарії. Останнім місцем спільного проживання подружжя була Болгарія. Потім громадянка М. виїхала до Росії і пред'явила в м.Тюмень позов до Д. про стягнення аліментів на дітей.

Чи правильно визначена підсудність? Законодавство якої країни повинен застосувати суд при розгляді цієї справи про стягнення аліментів? З яких колізійних норм він повинен виходити? Де ці норми встановлені?

5. Задача: Внаслідок ракетного обстрілу в ізраїльському місті Нагарія загинув громадянин України. Прес-служба Міністерства закордонних справ України повідомила, що Посольство України в Ізраїлі надало необхідне сприяння сім'ї загиблого для перевезення тіла до України для поховання.

Чи може підлягати цивільно-правовій відповідальності Держава Ізраїль перед сім'єю загиблого? Чи виникатимуть цивільно-правові відносини між Державою Ізраїль та Посольством України в цій державі? Чи буде застосовуватися колізійне право? У якому розмірі може бути здійснена цивільно-правова відповідальність?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо наслідків невиконання або неналежного виконання договору

Варіант №29

1. Теоретичне питання: Правовий режим відумерлої спадщини у міжнародному приватному праві

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Угорською Республікою про правову допомогу в цивільних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах Апідкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання підстав виникнення права власності.

4. Задача: Згідно з наказом директора товариства з обмеженою відповідальністю “Політ” на роботу до товариства було прийнято п. Канделаки, громадянина Греції. Під час проведення перевірки прокуратурою району було встановлено, що К. було прийнято на роботу без отримання дозволу на його працевлаштування та він має туристичну візу на в’їзд в Україну, що була видана посольством України в Греції.

Чи були допущені порушення законодавства України у даному випадку? Який порядок працевлаштування іноземних громадян на території України? Якою правосуб’єктністю володіють іноземні громадяни у сфері трудових відносин за законодавством України?

5. Задача: В 2010 р. суд м. Харкова одержав рішення одного із судів Туреччини про визнання недійсним шлюбу між українським громадянином і турецькою громадянкою С. Підставою рішення була заява С. про те, що вона одружилася в 2005 р., будучи неповнолітньої.

Які дії повинен почати суд і на підставі яких нормативних актів? Чи застосовуються строки позовної давності при вирішенні даного спору?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо аліментних відносин

Варіант №30

1. Теоретичне питання: Поняття міжнародного цивільного процесу та його джерела

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір між Україною та Чеською Республікою про правову допомогу в цивільних справах та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання авторських відносин.

4. Задача: Громадянка Ізраїлю С. звернулася до українського суду з позовом про позбавлення батьківських прав Т., громадянина України. Суд позов задовольнив.

На підставі яких нормативно-правових актів була визначена підсудність? Право якої країни має бути застосоване? Як вирішувалося б справа, якщо С. була б громадянкою Російської Федерації?

5. Задача: Сторони, укладаючи зовнішньоторговельний контракт, домовилися про те, що до їхнього договору підлягає застосуванню радянське право. У той же час вони встановили строк позовної давності в шість років. При розгляді їхньої суперечки в третейському суді (МАС) виникло запитання про дійсність угоди про зміну строку позовної давності.

Чи мають положення ЦК України про строки позовної давності диспозитивний або імперативний характер?

Чи мають імперативні норми національного права поряд з публічним порядком пріоритет перед нормами іноземного права, що підлягає застосуванню на підставі угоди сторін приписів колізійних норм? Які положення про застосування імперативних норм міститься в Римській конвенції про право застосовному до договірних зобов'язань від 19 червня 1980 р.?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо недійсності договору

Варіант №31

1. Теоретичне питання: Визнання та примусове виконання рішень іноземних судів.

2. Практичне завдання: Проаналізувати Договір про взаємне надання правової допомоги між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Іракською Республікою та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання форми правочину.

4. Задача: Американські судові власті наклали арешт на який прибув до Нью-Йоркський порт пароплав «Україна» у зв'язку з пред'явленням позову двох пасажирів - громадян США про отримані ними ушкоджень під час качки судна. Арешт був проведений в порядку забезпечення позову. Посольство України в США заявило протест.

Чи обґрунтовано даний протест? На що посилаються дипломати? Яке рішення повинен прийняти суд?

5. Задача: При розгляді в міжнародному арбітражному суді справи за позовом американської компанії до українського підприємства виникли розбіжності у відносинах тлумачення торговельного терміна СIF. Американська компанія наполягала на тлумаченні терміна за змістом американського цивільного права, мотивуючи це тим що компанія є продавцем за договором і відповідно до українського законодавства до договору повинне бути застосоване американське право. Українська сторона наполягала на тлумаченні терміна за змістом міжнародних правил, використовуючи INCOTERMS'2010.

Вирішите спір.

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо недійсності шлюбу

Варіант №32

1. Теоретичне питання: Поняття і види міжнародного комерційного арбітражу

2. Практичне завдання: Проаналізувати Європейська конвенція про визнання та виконання рішень стосовно опіки над дітьми та про поновлення опіки над дітьми та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.

3. Практичне завдання: На підставі аналізу не менш десяти міжнародних актів визначити, які формули прикріплення використовуються для регулювання позовної давності.

4. Задача: В 1999 р. проживаюча в м. Борисові українська громадянка В. звернулася в міський суд з позовом про розірвання шлюбу зі своїм чоловіком В., що проживає в Івано-Франківську. Громадянин В. також є українським громадянином.

На яке законодавство і які норми міжнародних договорів, що діють у відносинах між Росією й Україною, повинен послатися суд м. Борисова, ухвалюючи рішення про розірвання шлюбу?

5. Задача: Громадянка України М. одружилася із громадянином Польщі Д. Шлюб був зареєстрований у Польщі. Від цього шлюбу народилося двоє дітей. Старший син народився в Україні, а молодший - у Польщі. Останнім спільним місцем проживання подружжя була Польща. Потім громадянка М. виїхала в Україну й пред'явила в Києві позов до Д. про стягнення аліментів на дітей.

Законодавство якої країни повинен застосовувати суд у Києві, при розгляді справи про стягнення аліментів? З яких колізійних норм він повинен виходити? Де ці норми встановлені?

6. Практичне завдання: Скласти задачу щодо відповідальності без вини та за дії третіх осіб

Варіант №33

1. Теоретичне питання: Арбітражна угода та компетенція міжнародного комерційного арбітражу

2. Практичне завдання: Проаналізувати Європейська конвенція про правовий статус трудящих-мігрантів та навести приклади на кожний вид загальновідомій класифікації колізійних норм. У наведених Вами прикладах підкреслити обсяг однією лінією, прив’язку хвилястою лінією; там де норма є двосторонньою, вказати на вид формули прикріплення.