Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
140.8 Кб
Скачать

3 Митне оформлення бартерної діяльності. Митне оформлення операцій з давальницькою сировиною

Слово "Ьагіег" у перекладі з англійської означає "товарообмін, мінова торгівля", "міняти, обмінювати". Бартер - це обмін товарами у процесі торгівлі.

Бартерна операція у галузі ЗЕД - це один з видів екс­портно-імпортних, операцій, оформлених, бартерним дого­вором із змішаною формою оплати, яким часткова оплата експортних (імпортних) поставок передбачена в нату­ральній формі, між: суб'єктом зовнішньоекономічної діяль­ності України та іноземним суб'єктом господарської діяль­ності, що передбачає збалансований за вартістю обмін то­варами, роботами, послугами у будь-якому поєднанні, не опо­середкований рухом коштів у готівковій або безготівковій формі.

У бартерному договорі зазначається загальна вартість товарів, що імпортуються та загальна вартість товарів, що експортуються за цим договором, з обов'язковим вираженням в іноземній валюті. Оцінка товарів за бартерними договорами здійснюється з метою створення умов для забезпечення еквівалентності обміну, а також для митного обліку, визначення страхових сум, оцінки претензій, застосування санкцій.

Товари, що імпортуються за бартерним договором, підлягають ввезенню на митну територію України у строки, зазначені в такому договорі, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (дати оформлення ВМД на експорт) товарів, що фак­тично експортовані за бартерним договором, а в разі експорту за бартерним договором робіт і послуг - з дати підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг. Перевищення строку (90 днів) ввезення товарів, допускається за наявності у суб'єкта ЗЕД України разового індивідуального дозволу, що видається Міністерством економіки України.

Органи ДМСУ здійснюють контроль за надходженням товарів за імпортом згідно з бартерним договором та інформують органи державної податкової служби про порушення строків надходження товарів.

Порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності України строків ввезення товарів (виконання робіт, надання послуг), що імпортуються за бартерним договором, тягне за собою стягнення пені за кожен день прострочення у розмірі 0,3 відсотка вартості неодержаних товарів (робіт, послуг).

Митне оформлення операцій з давальницькою сировиною

Давальницька сировина - сировина, матеріали, напів­фабрикати, комплектуючі вироби, енергоносій, ввезені на митну територію України іноземним замовником (чи закуп­лені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні) або вивезені за її межі українським замовником для використання у виробленні готової продукції з наступним поверненням усієї продукції або її частини до країни власника (чи реалізацію в країні виконавця замовником або за його дорученням вико­навцем) або вивезенням до іншої країни.

Операція з давальницькою сировиною у зовнішньоеконо­мічних відносинах - операція з перероблення (оброблення, збага­чення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників та виконавців), а також етапів (операцій з перероблення цієї сировини), ввезеної на митну територію України (чи закупленої іноземним замовником за інозем:ну валюту в Україні) або вивезеної за її межі з метою отримання готової продукції за відповідну плату.

До операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоеконо­мічних відносинах належать операції, у яких сировина замовника, на конкретному етапі її переробки, становить не менше 20 % загальної вартості готової продукції.

Усі операції з давальницькою сировиною можливо умовно розподілити на три групи:

1. Ввезення на митну територію України давальницької сиро­вини іноземного замовника та вивезення з неї готової продукції або реалізація готової продукції на митній території України.

Давальницька сировина обкладається ввізним митом за став­ками Єдиного митного тарифу України, податками та зборами, що справляються у разі ввезення товарів. Сплата ввізного мита, подат­ків та зборів проводиться українським виконавцем шляхом видачі простого векселя державній податковій інспекції за місцезнаход­женням виконавця з терміном платежу, що дорівнює терміну здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більш як на 90 календарних днів з моменту оформлення ввізної ВМД.

У разі вивезення готової продукції в повному обсязі, передба­ченому в контракті, за межі митної території України у період до 90 календарних днів, вексель або письмове зобов'язання погашається і ввізне мито, податки та збори (крім митних зборів) не справ­ляються.

2. Закупівля на митній території України іноземним замов­ником давальницької сировини за іноземну валюту та вивезення готової продукції за межі митної території України або реалізація готової продукції на Україні.

3. Вивезення давальницької сировини українського замовника за межі митної території України та повернення в Україну готової продукції або грошових засобів за реалізовану за межами митної території України готової продукції.

ВИСНОВКИ З четвертОГО ПИТАННЯ

Як висновок: Бартерна операція у галузі ЗЕД - це один з видів екс­портно-імпортних, операцій, оформлених, бартерним дого­вором із змішаною формою оплати, яким часткова оплата експортних (імпортних) поставок передбачена в нату­ральній формі, між: суб'єктом зовнішньоекономічної діяль­ності України та іноземним суб'єктом господарської діяль­ності, що передбачає збалансований за вартістю обмін то­варами, роботами, послугами у будь-якому поєднанні, не опо­середкований рухом коштів у готівковій або безготівковій формі.

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекцій