Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
140.8 Кб
Скачать

2. Сертифікація товарів при митному оформленні. Митне оформлення Інвестиційної діяльності.

З метою реалізації єдиної технічної політики в галузі стандарти­зації, метрології та сертифікації, захисту інтересів споживачів і держави з питань безпеки продукції для життя, здоров'я і майна громадян, охорони навколишнього середовища в Україні 10.05.93 р. ухвалено Декрет КМУ "Про стандартизацію і сертифікацію".

Декрет передбачає сертифікацію імпортної продукції, що переміщується через митний кордон України з метою її подальшої купівлі-продажу або обміну.

Порядок ввезення на митну територію України продукції, що імпортується та підлягає в Україні обов'язковій сертифікації, запроваджується наказом Держстандарту. Він застосовується до продукції, що імпортується та включена до відповідного переліку товарів, розробленого Держстандартом та є об'єктом купівлі-продажу або обміну.

Об'єктами сертифікації є:

  • продукція, яка ввозиться в Україну і не позначена вироб­ником як така, що відповідає чинним в Україні нормативним документам або відповідає аналогічному продукту;

  • продукція, яка ввозиться в Україну і не відповідає чинним в Україні нормативним документам, але має позитивний висновок санітарно-гігієнічної експертизи МОЗ України. Обов'язково сертифікація продукції в Системі УкрСЕРПО здійснюється на відповідність обов'язковим вимогам нормативних документів, чинних в Україні, щодо безпеки життя, здоров'я людей та охорони довкілля.

Усі роботи з сертифікацією проводяться з заявником на дого­вірних підставах. Для проведення сертифікації продукції в Системі УкрСЕПРО заявник подає до акредитованого органу заявку та митну декларацію МД-2 з відміткою митниці - для імпортної продукції. Термін розгляду заявки - 15 днів. Документами, що засвідчують відповідність характеристик товару нормам Держ­стандарту та надають право на випуск товару у вільний обіг в Україні, є сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання.

У разі відмови уповноваженого органу видати сертифікат відповідності товару (продукції) свідоцтво про визнання іноземного сертифіката товар (продукція) має бути вивезено за межі України.

Постановою КМУ "Про затвердження Порядку митного оформлення імпортних товарів (продукції), що підлягають обоє 'язковій сертифікації на Україні" від 4 листопада 1997 року № 1211 визначено механізм митного оформлення імпортних товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації в україні, при ввезенні на митну територію України суб'єктами підприємницької діяльності з метою їхнього продажу або обміну.

Згідно із цим Порядком, обов'язковій сертифікації не підлягають товари, що ввозяться:

  1. як дарунок;

  2. у режимі тимчасового ввезення;

  3. як гуманітарна і технічна допомога;

  4. як інвестиції до статутного фонду учасників господарської діяльності або на підставі договорів про спільну інвестиційну діяльність;

  5. для проведення виставок;

  6. у режимі реімпорту;

  7. на митні ліцензійні склади;

  8. у режимі імпорту для подальшого реекспорту.

Митне оформлення Інвестиційної діяльності

З метою забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності держава регулює здійснення інвестиційної діяльності.

Основними правовими актами, які регулюють інвестиційну діяльність в Україні - це Закони України "Про інвестиційну діяльність", "Про режим іноземного інвестування". Інвестиціями визнаються усі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької й інших видів діяльності, у результаті якої створюється прибуток або досягається соціальний ефект. Такими цінностями можуть бути:

  • кошти, цільові банківські вклади, паї, акції й інші цінні папери;

  • рухоме і нерухоме майно (дома, спорудження, устатку­вання й інші матеріальні цінності);

  • майнові права. Що випливають з авторського права, досвід й інші матеріальні цінності;

  • сукупність технічних, технологічних, комерційних й інших знань, оформлених у вигляді технічної документації, навичок і виробничого досвіду, необхідних для організації того або іншого виду виробництва, але не запатентованих ("ноу-хау");

  • права користування землею. Ресурсами, будинками, спору­дами, устаткуванням, а також інші майнові права; інші цінності.

Іноземним інвесторам держава надає пільгові умови для здій­снення капіталовкладень. Майно, що ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного фонду підприємств з інозем­ними інвестиціями (крім товарів для реалізації або власного спожи­вання), звільняється від обкладення митом.

Для отримання пільги щодо оплати ввізного мита необхідно провести митне оформлення іноземної інвестиції з використанням простого векселю на суму ввізного мита, що дає відстрочку по спла­ті платежу, але не більш як на ЗО календарних днів з дня оформлення ввізного мита ВМД. Цей термін використовується суб'єктом на отримання необхідних документів від державних органів, які підтверджують підставу для наданих пільг. Вексель погашається і ввізне мито не справляється, якщо у період, на який дається відстро­чення платежу, зазначене майно зараховане на баланс підприємства і податковою інспекцією за місцезнаходженням підприємства зроб­лена відмітка про це на примірнику векселя.

Підставою для митного оформлення іноземної інвестиції повинні бути:

  • статутні документи підприємства з іноземними інвести­ціями, якими передбачено формування статутного фонду з іноземною інвестицією;

  • виданий підприємством простий вексель на суму ввізного мита з відстроченням платежу не більше як на ЗО календарних днів з дня оформлення ВМД на імпорт товару.

ВИСНОВКИ З другого ПИТАННЯ

Отже, порядок ввезення на митну територію України продукції, що імпортується та підлягає в Україні обов'язковій сертифікації, запроваджується наказом Держстандарту. Він застосовується до продукції, що імпортується та включена до відповідного переліку товарів, розробленого Держстандартом та є об'єктом купівлі-продажу або обміну.

З метою забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності держава регулює здійснення інвестиційної діяльності.

Основними правовими актами, які регулюють інвестиційну діяльність в Україні - це Закони України "Про інвестиційну діяльність", "Про режим іноземного інвестування". Інвестиціями визнаються усі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької й інших видів діяльності, у результаті якої створюється прибуток або досягається соціальний ефект.

Соседние файлы в папке 4. Тексти лекцій