Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
395.78 Кб
Скачать

Висновки з третього питання

Статтями 320-355 МКУ передбачені види порушення митних правил.

4. Порядок провадження у справах про порушення митних правил

Провадження в справах про порушення митних правил є самостійним різновидом провадження у справах про адміністративні правопорушення і становить систему процесуальних норм, що визначають порядок, форми та методи діяльності митних органів та їх посадових осіб, пов'язану з притягненням до адміністративної відповідальності осіб, винних у вчиненні митних правопорушень.

МКУ не визначає завдання провадження у справах про порушення митних правил, однак ми можемо визначити, що основними завданнями цього провадження є: виявлення та припинення митних правопорушень, своєчасне, всебічне, повне та об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, її вирішення відповідно до чинного законодавства, забезпечення виконання постанов у справах, виявлення причин та умов, що сприяли скоєнню митних правопорушень, вжиття заходів щодо їх усунення, запобігання правопорушень і зміцнення правопорядку та законності.

Провадження у справах про порушення митних правилможна визначити як сукупність послідовних дій уповноважених посадових осіб митних органів, спрямованих на виконання завдань, що стоять перед провадженням. Діяльність посадових осіб складається з системи взаємопов'язаних між собою процесуальних дій. Вся система процесуальних дій і окремі дії здійснюються у передбаченому МКУ процесуальному порядку, обов'язковому для усіх суб'єктів провадження.

Процес правозастосування у справах про порушення митних правил складається з сукупності стадій, що змінюють одна одну у чітко визначеній послідовності.

Порядок притягнення до адміністративної відповідальності за порушення митних правил передбачає такі стадії:

  • порушення справи про порушення митних правил;

  • розгляд справи і винесення рішення у справі;

  • оскарження або опротестування постанови у справі;

  • виконання рішення у справі.

Порушення справи, є початковою стадією провадження. її змістом є комплекс першочергових процесуальних дій, пов'язаних:

  • з виявленням факту митного правопорушення;

  • складанням протоколу про порушення митних правил, а в разі необхідності — й інших протоколів, юридична кваліфікація;

  • встановленням особи правопорушника, свідків;

  • збиранням, дослідженням та попередньою оцінкою доказів та інших обставин, що можуть мати значення для справи. У межах цієї стадії складається протокол про порушення митних правил, протокол про адміністративне затримання, протоколи процесуальних дій, передбачених ст. 375 МКУ. Тобто фактично здійснюється митне розслідування у справі з відповідним процесуальним оформленням його результатів. Метою розслідування є якісна підготовка справи для розгляду по суті.

Закінчується стадія порушення справи з моменту передання матеріалів справи про порушення митних правил уповноваженому органу для розгляду по суті з урахуванням підвідомчості.

Друга стадія провадженнярозгляд справи і винесення рішення у справи визнається центральною стадією провадження.

Сутність цієї стадії полягає у тому, що уповноважений орган (митний орган або місцевий суд (суддя) здійснює остаточне розслідування у справі і дає правову оцінку діям особи, щодо якої складено протокол про порушення митних правил. Тобто саме на цій стадії вирішуються завдання провадження у справах про порушення митних правил.

Всі інші стадії провадження виконують щодо цієї стадії або підготовчу функцію, або слідують після неї.

Третя стадія провадження у справах про порушення митних правил— це перегляд винесеної постанови в справі у передбачених законом випадках. Це стадія є факультативною. Можливість подібного перегляду справи є гарантією законності й обґрунтованості застосування адміністративного стягнення, і має на меті зміцнення правопорядку, всебічної охорони прав та законних інтересів громадян* У процесі цієї стадії перевіряється законність і обґрунтованість винесеної постанови, а також дотримання установленого законом порядку провадження в цілому, усуваються допущені порушення, забезпечується застосування до винних справедливих заходів впливу. Ця стадія сприяє усуненню порушень законності, забезпеченню систематичного контролю за діяльність митних органів та їх посадових осіб.

Четверта стадія провадження в справі— виконання рішення у справі, обумовлена необхідністю виконання винесеної постанови. її сутність — в кінцевій практичній реалізації адміністративного стягнення, призначеного порушнику. У процесі виконання постанови, особа, яка вчинила порушення митних правил, зазнає відповідних позбавлень й обмежень особистого або матеріального характеру. Лише за цієї умови адміністративне стягнення виконає свою соціальну функцію.

Після реального виконання або у випадку, якщо неможливо виконати постанову, виконання повинно бути припинено, справа повернута до органу, що виніс постанову. Закінчення виконання означає і закінчення провадження у справі. Адміністративна справа здається в архів.