Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
209.41 Кб
Скачать

2. Митний контроль, який передбачає перелік процедур :

- перевірку правильності заповнення граф ВМД;

- перевірку наявності задекларованих товарів у реєстрі то­варів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, який ве­деться ДМСУ;

- перевірку правильності класифікації та кодування то­варів (згідно з поданими документами);

- перевірку правильності визначення митної вартості то­варів;

- перевірку правильності визначення країни походження товарів;

- перевірку правильності нарахування та сплати податків і зборів за ВМД та застосування пільг у їх сплаті;

- унесення відомостей до електронної копії ВМД;

- ініціювання та проведення митного огляду (у разі необ­хідності).

  1. Нарахування та стягнення збору.

5. Завершення митного контролю та митного оформлен­ня. Видача оформлених документів декларанту відбуваєть­ся таким чином:

  • нарахування та списання митних зборів (у разі необхід­ності).

  • проставлення відбитка особистої номерної печатки на всіх аркушах ВМД та товаросупровідних документах;

  • видача оформлених документів декларанту.

Проведення статистичного контролю передбачає:

  • узгодження відомостей граф електронної копії ВМД від­повідно до відомостей граф оформленої ВМД;

  • занесення електронної копії ВМД в установлений строк до ЄАІС;

  • проставлення на першому аркуші ВМД своїх підпису, ініціалів, прізвища й відбитка номерного штампа "Статистич­ний контроль проведено" і заповнення цього штампа, що свід­чить про завершення статистичного контролю.

Митне оформлення товарів і транспортних засобів починаєть­ся з моменту подання митному органу митної декларації та па­кета документів до неї й закінчується після проведення всіх не­обхідних митних процедур для випуску предметів у відповідний митний режим. Реалізуючі принцип оперативності всі митні процедури мають здійснюватися в максимально стислий термін. Результатом митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон країни, можна визначити проставлення відбитків, як правило, особистої номерної печатки на митній де­кларації та дозвіл митниці на використання таких товарів від­повідно до обраного декларантом митного режиму.

У випадку відмови в митному оформленні товарів і транс­портних засобів посадова особа митниці зобов'язана видати за­цікавленій особі письмове повідомлення — картку відмови у митному оформленні товарів.

Отже, після закінчення митного оформлення декларант одержує оформлену вантажну митну декларацію або картку відмови в митному оформленні з визначенням причин та ви­черпним роз'ясненням вимог, виконання яких забезпечує можливість митного оформлення.

На сучасному етапі при імпорті в Україну застосовується попереднє декларування товарів та транспортних засобів шля­хом подання митному органу попередньої декларації або попе­реднього повідомлення.

Наприклад:

процес митного оформлення при імпор­ті товару на митну територію України здійснюється за такими етапами:

  1. Підприємство звертається до внутрішньої митниці для оформлення попередньої декларації на імпорт товарів. При не­обхідності мають бути сплачені належні платежі.

  2. За умови правильного складення декларація оформлюєть­ся внутрішньою митницею і вводиться в єдину автоматизовану інформаційну систему ДМСУ з використанням супутникового зв'язку.

  3. Перевізник доставляє імпортний товар на кордон та звер­тається до прикордонної митниці.

  4. Прикордонна митниця, переглядаючи дані ВМД в ЄАІС ДМСУ, звіряє дані перевізника і вантажу з наявними в базі да­них. Проводиться огляд вантажу.

  5. За відсутності зауважень вантаж направляється у внут­рішню митницю для подальшого митного оформлення. В ЄАІС робиться відмітка про пропуск вантажу на митну територію України.

  6. Перевізник доставляє вантаж у внутрішню митницю та передає документи для митного оформлення. В ЄАІС вносить­ ся відмітка про умовне завершення переміщення вантажу.

  7. Декларант подає внутрішній митниці ВМД та представ­ляє товар для митного контролю.

  8. Внутрішня митниця проводить митний контроль і митне оформлення товару із застосуванням ВМД та розміщує вантаж у відповідний митний режим. В ЄАІС вноситься відмітка про повне завершення переміщення вантажу.