Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
209.41 Кб
Скачать

Мета лекції:

Ознайомити слухачів з поняттям та метою митного оформлення, процедурою взяття проб та зразків, строками митного оформлення та процедурою декларування, поняттям вантажної митної декларації.

1. Порядок митного оформлення

У процесі переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон учасники зовнішньоекономічної діяльності вступають у різноманітні правові відносини, у тому числі й щодо митного оформлення, оскільки всі товари й транспортні засоби, що перебувають під митним контролем, підлягають митному оформленню.

Відповідно до МКУ (ст.70) митне оформлення — це виконання митним органом дій (процедур), які пов'язані з закріпленням результатів митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, мають юри­дичне значення для подальшого використання цих товарів і транспортних засобів.

Мета митного оформлення товарів і транспортних засобів законодавством визначається такими трьома складовими.

  1. Засвідчення відомостей, одержаних під час митного кон­тролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

  2. Оформлення результатів митного контролю, що здійс­нюється посадовими особами митниці шляхом проставлення відбитків штампів і печаток на аркушах митної декларації й пломбування вантажних відсіків транспортних засобів, контейнерів, приміщень та ін.

  3. Проведення статистичного обліку ввезення, вивезення і транзиту товарів, зумовлене необхідністю аналізу зовнішньо­ економічної діяльності в Україні й оперативного пошуку ін­формації.

Митне оформлення товарів та транспортних засобів, що пе­реміщуються через кордон і належать суб'єктам підприємни­цької діяльності, здійснюється з застосуванням уніфікованого адміністративного документа форми МД-2 і, за необхідності, додаткових аркушів вантажної митної декларації (далі — ВМД) форми МД-3 і МД-8, а також доповнення форми МД-6. Поря­док використання і заповнення ВМД регламентується "Поло­женням про вантажну митну декларацію", затвердженим поста­новою Кабінету Міністрів України, а також Інструкціями про порядок заповнення ВМД, затвердженими наказами служби України.

Процес митного оформлення товарів та транспортних за­собів має два етапи (черговість їх здійснення залежить від на­прямку переміщення через кордон — вивезення або ввезен­ня):

- подання ВМД до внутрішньої митниці та її оформлення;

- пропуск прикордонною митницею товарів через митний кордон України з використанням ВМД (при ввезенні — попе­редньої декларації).

Сучасний Порядок здійснення митного контролю й митного оформлення товарів і транспортних засобів із застосуванням ВМД є симбіозом передових ідей у сфері митного права й нако­пиченого досвіду роботи українських митників. Основною метою цього порядку є ефективне застосування всіх заходів митно-тарифного й нетарифного регулювання зовнішньоеко­номічної діяльності за умов скорочення часу процедури оформ­лення ВМД.

Митне оформлення здійснюють посадові особи митних ор­ганів у місцях розташування підрозділів митного оформлення за час, встановлений митними органами за погодженням з ін­шими органами державного контролю: санітарно-епідеміоло­гічного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного, еко­логічного, контролю за переміщенням культурних цінностей.

Митне оформлення починається після виконання певних вимог, зокрема:

подання митному органу ВМД встановленої форми та її електронної копії;

подання необхідних для митного контролю документів.

Документи, що необхідно подати разом з митною деклара­цією, належать до кількох груп:

  • облікова картка суб'єкта зовнішньоекономічної діяль­ності, взятого на облік у митних органах;

  • договори, контракти, до даткові угоди, на виконання яких здійснюється зовнішньоекономічна операція;

  • товаросупровідні документи (товаротранспортна наклад­на (ТТН), книжка міжнародного дорожнього перевізника (МДП), коносамент, залізничні, авіаційні накладні та ін.);

  • комерційні документи (рахунки-фактури, інвойси, чеки та.ін.);

  • дозвільні документи державних органів (сертифікати відповідності, свідоцтва про визнання, ліцензії, карантинні дозво­ли, ветеринарні свідоцтва, гігієнічні висновки санітарно-епі­деміологічної служби, екологічні декларації та ін.);

  • документи інформаційного й довідкового характеру (до­відки торговельно-промислової палати, сертифікати про похо­дження, каталоги, технічна документація, паспорти якості та.ін.);

  • фінансовий документ (платіжне доручення, прибутковий ордер), що підтверджує перерахування коштів на депозитний рахунок митниці для оплати митних податків і зборів;

  • декларація митної вартості (за необхідності);

  • інші документи на вимогу посадових осіб, які проводять митне оформлення.

До відомостей, що потрібно надати митному органу, нале­жить інформація про місцезнаходження товарів і транспорт­них засобів, про готовність до митного контролю, відомості про особу, що представляє товари для митного контролю та ін.

В основному порядок митного контролю й митного оформ­лення товарів із застосуванням ВМД передбачає такі про­цедури.

1. Прийняття ВМД до оформлення, зокрема:

- перевірка повноважень декларанта;

- перевірка дотримання строків подання ВМД митному ор­гану призначення;

- перевірка виконання особою, що здійснює перевезення, зобов'язання щодо доставки товарів у митний орган призна­чення;

- перевірка наявності вірусів на магнітному носії;

- за допомогою програмного забезпечення перевірка пра­вильності заповнення декларантом ВМД;

- перевірка відповідності відомостей, унесених до всіх граф електронної копії ВМД, відомостям, що містяться у відповід­них графах ВМД на паперовому носії;

- перевірка комплектності отриманих від декларанта до­кументів і їх відповідності даним, зазначеним у ВМД;

- перевірка наявності документів, що видаються уповно­важеними органами державної влади на окремі товари, щодо переміщення яких через митний кордон України встановлено обмеження, з урахуванням заявленого декларантом коду товару згідно з товарною номенклатурою Митного тарифу України;

- перевірка наявності фактів застосування до суб'єкта ЗЕД і/або іноземного суб'єкта господарської діяльності санкцій Міністерства економіки України, а також фактів порушення суб'єктом ЗЕД митних правил;

- перевірка відповідності зазначених у ВМД даних про то­вари даним, зазначеним у дозвільних документах уповноваже­них державних органів, що підтверджують проведення інших видів контролю (у встановлених законодавством випадках;

- перевірка наявності відповідних відміток у товаросупровідних документах);

- прийняття ВМД до оформлення. Підтвердженням прийняття до оформлення вантажної митної декларації митницею є реєстрація ВМД та проставлення на всіх її аркушах, комерцій­них, товаросупровідних документах відбитків штампа "Під митним контролем", що має застережно-заборонний характер.

Це означає, що вантаж або транспортний засіб, узятий під мит­ний контроль, і будь-яке розпорядження ним (переміщення, перевезення, навантаження, розвантаження та ін.) без дозволу митниці забороняється.

Проставлення відбитків штампа на декларації посадовою особою митниці є моментом, після якого змінюється статус особи, що подає документи митниці. Із цього моменту зазначе­на особа не може вносити зміни й доповнення до декларації, а у випадку виявлення правопорушення підпадає під дію статей МКУ, санкції яких передбачають адміністративну відповідаль­ність;"

  • присвоєння декларації митної вартості (за наявності) та Інформаційному аркушу номера, що відповідає реєстраційно­му номеру ВМД;

  • унесення до електронної копії ВМД її реєстраційного номера, номера штампа "Під митним контролем", а також електронних копій ВМД і ДМВ (за. наявності) до бази даних митного органу;

  • надсилання електронної копії ВМД до ЄАІС ДМСУ.