Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
395.78 Кб
Скачать

Мета лекції:

Ознайомити слухачів з поняттям про порушення митних правил, провадженням у справі про порушення митних правил, процесуальними діями у справі про порушення митних правил та порядком їх проведення.

1. Поняття адміністративного правопорушення та порушення митних правил

Порушення митних правил є адміністративним правопорушеннямце протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений законодавством України порядок переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України, за які МКУ передбачена адміністративна відповідальність. Вона настає у разі, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Головною соціальною ознакою порушення митних правил є ступінь його суспільної небезпеки. Поняття: "суспільна небезпека" передбачає необхідність оцінки цієї категорії не тільки з погляду законодавства, а й етимологічного, і пов'язане зі словами "суспільство", "небезпека", "шкода", тобто за допомогою виявлення реальних ознак, що визначають зміст і повноту цього поняття. Під таким кутом зору будь-які правопорушення, що дезорганізують встановлений порядок суспільних відносин або що заподіюють збиток тому чи іншому суспільному інтересу, є шкідливими для існуючого суспільного ладу загалом, або для окремих його ланок, і цим у своїй сукупності створюють ще більш відчутну загрозу небезпеки для існуючого ладу, його міцності, подальшого зміцнення і розвитку. Іншими словами, суспільна небезпека не може зводитися лише до посягання найважливіші суспільні відносини, що становлять основу існуючого державного і суспільного ладу. Вона полягає в загрозі спричинення шкоди ширшому колу суспільних відносин, що визначають соціально-економічний і моральний стан суспільства, і тому регульованих і захищених правовими нормами. Тобто суспільна небезпека має об'єктивний характер, і тому, діяння може бути суспільно небезпечним і в тому випадку, якщо воно незаборонене нормою права. Тим більше воно буде суспільно небезпечним, якщо посягає на суспільні відносини, що охороняються правовими нормами, оскільки за допомогою правових норм держава регулює найбільш важливі для нього суспільні відносини.

Крім суспільної небезпеки соціально-правову суть порушення митних правил характеризують також протиправність і винність. Протиправність це юридичне вираження суспільної небезпеки адміністративної провини. Суть її полягає в тому, що конкретне суспільно небезпечне діяння визнається порушенням митних правил тільки в тому випадку, коли воно передбачене чинним митним законодавством.

Істотною ознакою порушення митних правил є винність, що характеризує психічне ставлення правопорушника до вчиненого ним діяння і його наслідків. Винність є найважливішою ознакою одного з елементів складу порушення митних правил, без якої конкретне діяння не може бути кваліфіковане як правопорушення.

Склад порушення митних правил розуміють як встановлену в адміністративно-правових нормах відповідних статей МКУ сукупність ознак, які визначають суспільну небезпеку, винність і протиправність діяння, яке тягне за собою застосування адміністративно-правових санкцій, і відрізняють це діяння від інших видів правопорушень. Будучи юридичною категорією, склад розкриває соціальний зміст і юридичну значущість діяння, можливого застосування заходів адміністративної відповідальності.

Склад порушеннявключає ознаки, що характеризують зовнішній акт поведінки особи, його спрямованість і наслідки та ознаки, що характеризують самого правопорушника і його психічне ставлення до вчиненого. Відповідно ознаки складу порушення митних правил об'єднуються в чотири групи (елементи), що характеризують:

а) об'єкт порушення митних правил;

б) об'єктивний бік порушення митних правил;

в) суб'єкт порушення митних правил;

г) суб'єктивний бік порушення митних правил.

Всі вказані елементи складу порушення митних правил становлять нерозривну єдність. Наявність цих елементів обов'язкова для кваліфікації конкретного діяння як порушення митних правил. Якщо хоча б один з них відсутній або не відповідає тим ознакам, які передбачені відповідною статтею МКУ, то вказане діяння не є порушенням митних правил.

Вирішуючи питання про застосування до особи адміністративної відповідальності за вчинення порушення митних правил, потрібно мати на увазі, що це правопорушення має багато спільного з таким небезпечним правопорушенням, як злочин. Зумовлене це тим, що об'єкти посягання цих правопорушень збігаються. Тому надзвичайно важливо, щоб при кваліфікації конкретного діяння враховувалась вся сукупність обставин, що характеризують склад правопорушення, зокрема, особливості об'єкта посягання, особистість правопорушника, форма його провини, наслідок протиправного діяння. Тільки в цьому випадку можна правильно визначити ступінь суспільної небезпеки конкретного діяння і відповідно кваліфікувати його або як порушення митних правил, або як злочин.