Скачиваний:
16
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
395.78 Кб
Скачать

7.3. Дізнання у кримінальних справах про контрабанду

Виявити і розкрити контрабанду — це означає встановити, виявити за допомогою сил, засобів та методів ОБК ймовірність підготовки до злочину, вчинення злочину або вчинених раніше злочинів, що старанно маскуються, зберігаються в таємниці і тому залишаються невідомими для митних, правоохоронних органів і громадян.

Виявлення і розкриття контрабанди— це встановлення події злочину (часу, місця, засобу та інших обставин вчинення злочину) й осіб, які його вчинили.

Якщо контрабанду вчинено організованою групою осіб, то мають бути встановлені всі особи і визначена роль кожної у здійсненні злочинної діяльності. Виявленню і розкриттю підлягають також усі факти й епізоди злочину та заподіяна матеріальна шкода.

Завдання виявлення і розкриття контрабанди має розглядатися в органічному зв'язку з кримінально-процесуальною діяльністю, оскільки у випадку його успішного вирішення порушується кримінальна справа. У ряді випадків кримінальна справа може бути порушена при виявленні тільки події контрабанди.

Відповідно до кримінально-процесуального закону орган дізнання, який порушив кримінальну справу, провівши невідкладні слідчі дії, зобов'язаний передати її слідчому. У разі, якщо особу, яка вчинила контрабанду, не було встановлено, орган дізнання продовжує вживати заходів для її встановлення, повідомляти слідчому про їх результати.

Створення необхідних умов для швидкого і повного розкриття контрабанди кримінально-процесуальними засобами

Боротьба з контрабандою передбачає отримання відомостей, що стосуються:

  • очевидців злочину;

  • місцезнаходження документів і предметів, що стали знаряддями злочину, зберегли на собі його сліди, були об'єктами злочинних дій;

  • виявлення грошей та інших цінностей, нажитих злочинним шляхом;

  • встановлення предметів, що можуть слугувати виявленню злочину, обставин його вчинення і виявленню винних (див. ст. 64, 78 Кримінально-процесуального кодексу України (далі — КПКУ).

За необхідністю пошукові заходи повинні бути спрямовані на відвернення можливості знищення названих речових доказів.

Завданням підрозділів з боротьби з контрабандою є також встановлення обставин, що характеризують осіб, які вчинили або вчиняють злочин, виявлення їхніх намірів і конкретних дій, спрямованих на протидію розкриттю злочину в ході досудового слідства.

У ряді випадків необхідно виявити обставини, що характеризують особу, найбільш важливих свідків і потерпілого, що дозволить передбачити поведінку даних осіб під час проведення допитів (у майбутньому).

Попередження контрабанди. Попередити контрабанду означає безпосередньо вплинути всіма дозволеними законом силами, засобами та методами на особу (осіб), яка має намір вчинити контрабанду або на причини й умови, що сприяють його вчиненню.

Мета попередження злочинуполягає у запобіганні злочину ще до того, як конкретна особа (особи) розпочне його безпосереднє вчинення. Підставою для попередження є відомості про підготовку конкретної особи (осіб) до вчинення контрабанди. Попередження може бути здійснене щодо конкретної особи (осіб). Попередити можна тільки суспільно небезпечні діяння, які ще не вчинені.

Припинення контрабанди.Припинення контрабанди означає застосування дозволених законом заходів до конкретної особи або групи осіб з метою позбавити їх реальної можливості продовжувати вчинення злочину. Це завдання стосується злочинів, що вчиняються як вочевидь, так і за умов неочевидності.

Способи їх вирішення можуть бути різними:

  • затримання злочинця на місці події;

  • порушення кримінальної справи;

  • застосування кримінально-процесуальних запобіжних заходів.