Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Митне право / Новації Митного кодексу України

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Новації Митного кодексу сприяли активізації зовнішньоекономічної діяльності бізнесу

20.06.2012 | 14:44

Прес-служба Державної митної служби України

Ділова активність вже у червні відреагувала пожвавленням на роботу в умовах нового Митного кодексу. Про це Голова Держмитслужби Ігор Калєтнік заявив під час зустрічі з представниками Американсько-української Ділової Ради. Він зазначив, що цю зустріч ініційовано, щоб продовжити укріплення взаємодії американського бізнесу з Державною митною службою України.

Десять останніх років партнерства між Україною та США показали стабільну динаміку розвитку. З 2001 року було імпортовано в Україну з США товарів на 13 з половиною мільярдів доларів, А експортовано до Америки – майже на 11 мільярдів доларів. У 2012 році обсяг взаємного товарообігу вже перевищив 2 мільярди доларів. У цьому році з Україною працювали близько чотирьох тисяч американських компаній. Це майже вдвічі більше ніж у 2011.

«Наше з вами спільне завдання – сформувати сприятливий клімат, комфортні умови для ведення легального бізнесу. Зробити все можливе, щоб розвивалися не лише торгівля, а й виробники, і загалом бізнес України. Щоб американські інвестори мали можливість та бажання створювати в Україні виробничі потужності, а відповідно – нові робочі місця», – сказав Ігор Калєтнік. Держмитслужба відкрита для діалогу і взаєморозуміння з бізнесом.

В Американсько-українській Діловій Раді представлені відомі компанії, ті, хто має світове ім‘я та бренди. І вони цією репутацією дорожать. Порушень з їх боку практично немає.

«У цьому році майже 99% товарів походженням зі США при ввезенні в Україну оформлено за першим методом визначення митної вартості – за ціною угоди. І лише менше одного відсотка – це товари, щодо яких не може бути документально підтверджена митна вартість, зазначена в декларації. Все це свідчить про добросовісність роботи американської бізнес-спільноти, без порушень та ухилень від сплати податків», – сказав голова Держмитслужби.

Митна служба України і бізнес-спільнота перший місяць працюють в нових законодавчих умовах. Тож бізнесмени мали змогу отримати відповіді на питання, що їх цікавили, безпосередньо від керівників департаментів Держмитслужби, які також були присутні на зустрічі.

Кодекс законодавчо закріпив низку норм, спрямованих на сприяння роботі суб‘єктів ЗЕД. І новації нового Митного кодексу сприяли активізації зовнішньоекономічної діяльності бізнесу.

Ділова активність вже в червні відреагувала пожвавленням, зазначив Ігор Калєтнік. До митних органів вже звернулись 354 нових суб‘єкти ЗЕД щодо постановки їх на облік. За кожний календарний день червня митницями приймалося втричі менше, ніж у травні, рішень про коригування митної вартості. За першу половину червня здійснили митне оформлення імпорту поза митницею обліку близько 1000 суб‘єктів із понад 7 тисяч. Це значно скоротило для них часові та матеріальні витрати.

А зворотній зв’язок з бізнесом дає можливість усвідомити, як відбувається подальша практична реалізація нового митного законодавства, та визначити питання, що потребують нормативного та/або організаційного врегулювання.

Новації Митного кодексу сприяли активізації зовнішньоекономічної діяльності бізнесу / Прес-служба Державної митної служби України від 20.06.2012 // www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art...

З 01.06.2012 набирає чинності Митний кодекс України від 13.03.2012 N 4495-VI, який передбачає низку новацій, у тому числі в частині фіксації порушень митних правопорушень, провадження в справах про порушення митних правил, притягнення до адміністративної відповідальності.

I. Новим Митним кодексом змінюються або скасовуються деякі види порушень митних правил.

Зокрема, в новому Митному кодексі України відсутні аналоги правопорушень, передбачених статтями 330, 333 - 335, 338, 344, 350 діючого Митного кодексу України.

Разом з тим, деякі статті чинного Митного кодексу України знайшли своє відображення у нових статтях. Зокрема:

а) положення статей 337 та 347 враховані в частині 1 статті 469;

б) положення статті 336 враховані у частині 2 статті 469;

в) положення статті 331 враховані:

- у частині 3 статті 470;

- у частині 3 статті 469, при цьому запроваджено новацію - відповідальність наступає за видачу без дозволу митного органу або втрату товарів, митне оформлення яких не закінчено, або товарів, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем на складі тимчасового зберігання, на складі організації - отримувача гуманітарної допомоги або на митному складі;

- у частині 3 статті 478, згідно з якою відповідальність наступає в разі видачі без дозволу митного органу або втрати товарів, що зберігаються в режимі митного складу на митних складах;

г) положення статті 332 - у частині 1 статті 470;

д) положення статті 348 - у статті 481;

е) положення статей 354 та 355 об'єднані в статтю 485.

Одночасно в статті 485 нового Митного кодексу України введено нові кваліфікуючі ознаки:

- заявлення в митній декларації з метою неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру неправдивих відомостей;

- та/або надання з цією ж метою митному органу документів, що містять неправдиві відомості щодо істотних умов зовнішньоекономічного договору (контракту), ваги, кількості, країни походження, відправника;

- та/або одержувача товару, неправдиві відомості, необхідні для визначення коду товару за УКТЗЕД та його митної вартості.

Санкція цієї статті передбачає накладення штрафу у відсотковому еквіваленті, а саме трьохсот відсотків несплаченої суми митних платежів.

При здійсненні провадження у справах про порушення митних правил слід звертати увагу на те, що відповідно до частини третьої статті 3 нового Митного кодексу України норми законів України, які пом'якшують або скасовують відповідальність особи за порушення митних правил, передбачені цим Кодексом, мають зворотну дію в часі, тобто їх норми поширюються і на правопорушення, вчинені до прийняття цих законів. Норми законів України, які встановлюють або посилюють відповідальність за такі правопорушення, зворотної дії в часі не мають.

Крім того, статтею 8 КУпАП також визначено, що особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

Провадження в справах про адміністративні правопорушення ведеться на підставі закону, що діє під час і за місцем розгляду справи про правопорушення.

Таким чином, при вирішенні питання щодо притягнення порушників митних правил до адміністративної відповідальності у зв'язку з набранням чинності новим Митним кодексом України слід враховувати вимоги статей 3 і 467 цього Кодексу, а також ст. 8 КУпАП.

II. Новим Митним кодексом України передбачено нові склади адміністративних правопорушень. Зокрема, ст. 479 передбачає відповідальність за порушення порядку або строків розпорядження товарами, розміщеними у магазині безмитної торгівлі, стаття 480 - порушення порядку здійснення операцій з переробки товарів.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини другої статті 58 Конституції України ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

III. Новим Митним кодексом України введено такі нові поняття, як компроміс в справах про порушення митних правил, мирова угода, докази у справах про порушення митних правил.

Розширено перелік осіб, які беруть участь у провадженні в справах про порушення митних правил. Зокрема до категорії цих осіб віднесено власників товарів та транспортних засобів (заінтересовані особи), представника митного органу.

При цьому, представник митного органу підтримує позицію цього органу щодо притягнення до адміністративної відповідальності особи, яка вчинила правопорушення, під час розгляду зазначеної справи судом, а також наділений відповідними процесуальними правами, зокрема, приймає участь у судових засіданнях, подає докази, заявляє клопотання та відводи, оскаржує рішення, постанови і ухвали суду.

Змінено порядок обчислення строків адміністративного затримання. Крім того, статтею 467 нового Митного кодексу України обмежено строки застосування конфіскації предметів правопорушення.

Також зазначаємо, що новим Митним кодексом України розширено перелік випадків виключення адміністративної відповідальності за вчинення деяких видів правопорушень.

Зокрема, відповідно до статті 268 цього Кодексу допущення у митній декларації помилок, які не призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, не тягне за собою застосування санкцій. Якщо особа систематично (більше двох разів протягом місяця) допускає у митній декларації помилки, то санкції до такої особи застосовуються.

Про новації Митного кодексу України // Електронний ресурс. – Режим доступу: www.customshouse.cv.ua/index.php?page=more/...

Тези виступу

заступника начальника Південної

митниці Соколова Ю.І.

на засіданні Регіонального

комітета з економічних реформ

26 червня 2012 року

Про основні новації Митного кодексу

та їх вплив на поліпшення інвестиційного клімату в регіоні

Доброго дня, шановні колеги!

Я намагатимусь коротко довести до відома основні новації нового митного законодавства, яке набрало сили з 1 червня поточного року. Майже місяць митна система відпрацювала в рамках абсолютно нових соціально-правових норм. Митний кодекс України є достатньо складним документом.

Незважаючи на нові норми Митного кодексу, на всіх крупних митницях України виникли побоювання з приводу того, що хоча більшість норм Кодексу є нормами прямої дії, не всі вони на сьогоднішній день введені в дію.

Однак, статтею 3 «Прикінцеві положення» Митного кодексу передбачено, що всі норми, які на сьогоднішній день не суперечать кодексу, залишаються в силі, тому не відбулось ніякого збою в роботі митниці, не зменшились обсяги експорту вантажів, а головне – не зменшились середньомісячні перерахування в бюджет.

Митний кодекс базується на нових Міжнародних конвенціях, передусім, це Кіотська конвенція спрощення та гармонізації митних процедур. Саме її норми, норми Податкового кодексу, іншого законодавства, що регламентує фіскальні функції, практично у повному обсязі включені до діючого Митного кодексу.

Необхідно відмітити, що Кодекс вводить інститут повноважного оператора економічної діяльності. Це суб’єкт, який володітиме цілою низкою значних преференцій при здійсненні митних формальностей. Ці преференції не пов’язані з податковими пільгами, а стосуються виключно митних процедур.

Враховуючи, що зазначених процедур досить багато, цей інститут зацікавив багатьох суб’єктів господарської діяльності, передусім, суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, оскільки він надає можливість зберігання вантажів на так званих комерційних складах, можливість розміщення та видачі вантажів без присутності митниці, можливість разового оформлення та подання декларації та сплати платежів за певний період часу. Наприклад, можна протягом місяця перевалювати грузи, обробляти їх, в кінці місяця можна однією декларацією закрити здійснені операції, сплативши відповідні податки до бюджету. Також інститут надає можливість доставки вантажів до місця призначення без заходів гарантування доставки.

Преференцій достатньо багато, вони так і називаються «Спрощення митних процедур», «Спрощення митного контролю, надійності, безпеки». Всі вони розміщені на електронних сайтах митниці, де з ними можна ознайомитись більш детально.

Всі документи дозвільного характеру, які видавались митною службою, в т.ч. Південною митницею, на склади тимчасового зберігання, ліцензійні склади, вони всі залишаються в силі до 1 вересня 2012 року. В цей проміжок часу (це стосується і портів), вантажні митні комплекси, де відбувається митна чистка, будуть переліцензовані митною службою.

В цей же час прийматимуться документи на повноважного оператора з економічної діяльності. Будуть оператори, які забезпечуватимуть конкретний транспортний вузол, це повинен бути серйозний логістичний оператор, який володіє достатньо стабільною вантажною базою, та в змозі надати комплекс послуг, приваблюючи вантажопотоки у наш регіон.

Ні один суб’єкт господарської діяльності, який акредитований в тій чи іншій митниці не потребує ніяких листів і т.п., узгоджень між митницями в частині подання документів. Достатньо мати картку акредитації і можна приходити оформляти документи в пункті пропуску або в будь-якій із внутрішніх митниць.

Багато суб’єктів митного бізнесу (брокерів, декларантів) активно розпочали проводити роботу з власниками вантажів щодо оформлення вантажів в тій чи іншій митниці. В цьому випадку Одеський регіон безперечно має певні преференції, тому що оптимально оформлення митної чистки проходити саме тут.

Новий Кодекс ввів жорстку норму (всі попередні накази відмінені), згідно якої митне оформлення повинно бути завершене протягом 4 робочих годин. Час загального оформлення вантажів в структурі Південної митниці скоротився по експортним вантажам до 1 години, імпортним – до 2 годин (з моменту регістрації до випуску вантажу). З 1 вересня 2012 року більшість всіх декларацій прийматиметься через інформаційні кіоски. Час оформлення рахуватиметься з моменту прийняття декларації до інформаційного кіоску. Цей час передбачається скоротити ще в декілька разів.

Друга важлива новація кодексу стосується швидкості оформлення вантажу. Він зменшує навантаження на господарського суб’єкта, в тому числі у витратній частині. Це зменшення кількості митних оглядів. Згідно Кодексу, митний огляд проводиться на базі економічної системи управління ризиками. Перед усім спрацьовує АСАУР, це дає підставу для проведення огляду, чи за письмовою інформацією правоохоронних органів (підтвердженою). За рахунок цього скоротилась кількість оглядів: по експортним та транзитним операціям зведені до 0, по імпортним операціям в межах 12-15%.

Частина інформації, яка була озвучена портами, в тому числі Одеським портом, пов’язана зі 100% переважуванням вантажу. Поряд зі зменшенням кількості оглядів, митною службою продовжують здійснюватись певні контрольні функції. Відмовитись від переважування вантажів неможливо, оскільки скануюча техніка, яка працює в портах дуже слабка. Митним кодексом регламентовано, що наявність вагових комплексів є обов’язковою складовою будь-якого вантажного митного комплексу. Сьогодні система автоматизації ризиків формується митною службою таким чином, щоб рух машини, пов’язаний з сухопутним пересіканням кордону контейнером, потрапляв в базу з моменту в’їзду автомобіля в пункт пропуску чи постановки контейнера на причальну лінію. Тільки за рахунок цих даних можливо звести до мінімуму саму фізичну процедуру огляду, яка є доволі затратною.

Третє питання пов’язане з поліпшенням інвестиційного клімату. З 1 червня 2012 року спрощена процедура оформлення іноземних інвестицій. Фіксуються умовні платежі і вантаж оформлюється. Ця ж процедура стосується операцій з переробки в режимі давальницької сировини. Раніше при ввозі обладнання підприємствами з іноземними інвестиціями, необхідно було сплачувати 100% мито, тепер закон регламентує, що це мито сплачується так само, як ПДВ із розрахунку за кожен місяць.

Наступне питання – питання митної вартості. Кодексом жорстко встановлені норми, коли митниця може перенести оформлення із основного в другорядний метод, який дозволяє вимагати додаткові документи. Новацією Митного кодексу є наступне: якщо митниця перевела оформлення із основного у другорядний метод суб’єкт має право випустити свій вантаж по митній вартості, яку він заявив, тобто по контрактній вартості. При цьому сума платежів, що визначена митницею по скоригованій митній вартості, резервується на рахунках митниці, поки суб’єкт господарювання надасть додатковий документ.

Норми Кодексу дозволяють проводити оформлення без фактичної доставки вантажу в митницю призначення. Попередня митна декларація в старому кодексі здійснювала лише функцію документа гарантування доставки, тепер цей документ уже здійснюватиме функцію декларації, по якій платежі будуть сплачені у повному обсязі. Коли вантаж заїжджає на кордон, пред’являються лише товарно-транспортні документи, за результатами ідентифікації цього вантажу внутрішня митниця випускає його (досвід Росії). Південна митниця проводить роботу, щоб вантажі не виходили за межі Одеського регіону.

Кодекс скасував 2 заходи гарантування доставки:

1) транзитні та підакцизні вантажі могли супроводжуватись підрозділами митної стражі (такі підрозділи скасовані);

2) скасований інститут митного перевізника, діють заходи гарантування платежів або використання інституту незалежних фінансових посередників.

Кількість всіх суб’єктів, які користуються послугами електронного декларування дуже значна. Кодекс ввів саму просту процедуру: якщо суб’єкт господарювання має електронний ключ, то він є суб’єктом електронного декларування. 2 місяці функціонує при митній службі Центр сертифікації ключів, де на безоплатній основі протягом 1 дня на підставі заяви можна отримати електронний ключ.

Значна кількість митних процедур спрощена, але при цьому розширені функції митного посту аудиту, тобто вантаж випускається, але протягом 3 років фахівці митної служби через запити можуть перевірити банківські документи, бухгалтерські документи, надіслати запити в митні служби контрагентів. Враховуючи те, що збільшилась кількість митних оформлень по основному методу оформлення контракту, майже щоденно формуються запити по перевірці прямих контрактів по всьому масиву.

Скорочена кількість адміністративних порушень, визначених кодексом до 18, це важливо, оскільки за незначні формальні порушення суб’єкт потрапляв в базу як правопорушник, через що спрацьовував АСАУР. Залишились основні статті, пов’язані з переміщенням вантажів незаконним шляхом з серйозними санкціями, без альтернативної конфіскації зі 100% штрафом. З 17 січня 2012 року скасована кримінальна відповідальність, правопорушник притягується до адміністративної відповідальності.

Збільшені норми безмитного ввозу товарів. З і вступом в дію нового Митного кодексу громадяни мають право ввозити на митну територію України товари без обкладання митом на загальну суму до 1 000 євро через пункти пропуску повітряним сполученням та до 500 євро для всіх інших, будь-яке перевищення цієї норми обкладається податком лише в частині перевищення.

Дякую за увагу!.

Соколов Ю.І. Про основні новації Митного кодексу України та їх вплив на поліпшення інвестиційного клімату в регіоні / Ю.І. Соколов // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://odessaprom.org.ua/dataview.php?tab=news&lang=uk&id=40