Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Митне право / Фокус-група

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

Деякі узагальнення практичного досвіду щодо здійснення навчального процесу з використанням елементів роботи у фокус-групах

При проведенні семінарських занять з дисципліни «Митне право» із студентами денної форми навчання (4 курс, групи ЮД 941-946 протягом вересня –грудня 2012 р.) застосовувалить елементи роботи у фокус-групах, яка будувалась наступним чином. На перших семінарських заняттях в кожній групі студентам повідомлялося про доцільність проведення занять за такими видами:

1) просемінари (початкові заняття, де висвітлювалось як треба засвоювати цей курс, що доцільно поєднувались з фронтальним опитуванням студентів в усній формі за відповідними темами);

2) семінари запитань і відповідей (з елементами розподілу ролей, рольових тріад, опитуванням експертів, обраних з числа студентів тощо);

3) розгорнутої бесіди (відповідно до плану кожного заняття);

4) коментованого читання (згідно з попередньо виданими завданнями для індивідуальної підготовки, що поєднувались із усним і письмовим опитуванням за відповідними темами);

5) вирішення проблемних ситуацій та завдань тощо.

Протягом цього навчального року проведення семінарських занять з митного права істотно доповнювалося елементами роботи у фокус-групах (при проведенні семінарів за видами 2-5). Зокрема цей напрям роботи будувався наступним чином. При проведенні кожного семінарського заняття планувалось не менше 25-30 хвилин саме на роботу у фокус-групах. Протягом зазначеного часу студенти розподілялися на міні-групи (в основному по 3-5осіб) одержували письмові чи прослуховували усні завдання ( згідно з пунктами плану відповідних занять) та за умов ліміту часту й у завчасно заданому темні індивідуально та колективно вивчивши зміст завдань, обговорювали поставлені завдання та готували власні рішення-розв’язання, записували їх у зошитах, на окремих аркушах, й в обстановці змагальності презентували перед іншими учасниками міні-фокус-груп, даючи коментарі, уточнення тощо.

Керівник семінару-викладач не сповіщав попередньо – хто саме від кожної фокус-групи виступатиме з колегіально узгодженим рішенням, яке відповідає позиції кожного й групи в цілому. Відповідно, ті студенти, що на перших заняттях не були достатньо підготовленими, в окремих випадках відмовлялися від виступів. На наступних заняттях здійснювався виважений викладацький контроль їх помилок та причин, що ускладнювали самопідготовку до семінарів таких студентів, їх усний виступ від імені всієї фокус-групи тощо з метою віднайдення форм, змісту, методів індивідуалізації навчальної діяльності кожного студента, а в разі потреби –надання консультацій, допомоги з пошуку джерел для підготовки до занять (по середах – після 3 пари)

Після 25-30 хвилин роботи у фокус-групах кожній групі надавалося до 3 хвилин на виважену, аргументовану та доказову, із спиранням на правові, наукові джерела, що опрацьовані до семінару, презентацію-відповідь-рішення. Таким чином, згаданий вид роботи практично здійснювався протягом 40-50 хвилин. Викладач на перших заняттях відразу виставляв оцінки та давав короткі коментарі, уточнення стосовно підсумків зроблених виступів (тільки після завершення виступів всіх міні-груп).

На наступних заняттях функції експертів в окремих випадках довірялись студентам з числа найбільш підготовлених, за їх власним бажання. Решта часу на кожному семінарському занятті – присвячувалась іншим формам роботи: опитуванню в усній та письмовій формі, розв’язанню завдань із складною фабулою (індивідуально та з обов’язковим обговоренням в межах всієї академічної групи). Це реально сприяло активізації роботи в аудиторії, посиленню особистої зацікавленості в активній участі в навчальному процесі, змагальності, розуміння реальних критеріїв оцінювання за різними видами робіт.

В результаті використання елементів роботи у міні-фокус-групах реально зросла зацікавленість студентів у вивченні дисципліни та посилилась можливість реального оцінювання роботи кожного студента на кожному семінарі за одним і кількома видами робіт ( робота у фокус-групах, якість підготовки до занять, якість виконання індивідуальних і самостійних робіт, що безпосередньо передбачає поглиблену роботу з науковими, правовими джерелами у доступній і цікавій формі).

Професор кафедри

економіко-правових дисциплін

Дніпропетровського державного

університету внутрішніх справ,

к.е.н., с.н.с. М.Ф.Івашов

11.12.2012